Albový návrat Kurtizán

Albový návrat Kurtizán
Albový návrat Kurtizán

K nejvýraznějším objevům tvrdšího křídla české rockové scény poloviny devadesátých let patřila rozhodně kapela Kurtizány z 25. Avenue. Stali se rychle vyhledávanou klubovou kapelou, festivalovým tahákem a zhusta se usazovali i na čelných příčkách anket a žebříčků rockových fanoušků i novinářů. Pětiletá nahrávací pauza ovšem způsobila, že kapela přece jenom trochu vymizela ze všeobecného povědomí. Do něj se hodlá vrátit právě vydaným albem Medium. Kytarista a stěžejní autor Kurtizán Tomáš Vartecký k pětileté pauze uvádí:

"Kapela v podstatě existovala neustále, jenom koncertů bylo méně, protože jsme si pro ně vybírali jen zaručeně dobrá místa. Místa, kde jsme věděli, že se koncert vydaří. Zkrátka nám chyběla propagace v podobě nových věcí, které jsou pro lidi zajímavé a které je přitáhnou, i když třebas před tím kapelu neznali. Přitáhnou je, protože se o nich dozvědí třeba z rádia, z novin, z časopisů. Tohle tady nefungovalo, takže koncertů ubývalo, zůstávali jen skalní fanoušci a po pěti letech nezbývalo než přijít s novou deskou, anebo skončit. Připravili jsme demo, naštěstí okamžitě získali nahrávací smlouvu a to Kurtizánám, obrazně řečeno, zachránilo život. Pokud se týče jednotlivých členů kapely, muzice jsem se v podstatě věnoval jenom já. Začal jsem pracovat s Annou K a začal jsem také produkovat."

Nové album Medium čítá celkem deset věcí směstnaných do stopáže klasických LP desek na třicet osm minut. Čím se liší a čím naopak navazuje na alba přecházející, dodává opět Tomáš Vartecký:

"V určitém ohledu se nejvíc podobá desce první. Věci na ní totiž vznikaly v průběhu pěti let, což jsou zhruba dvě písničky za rok. První alba bývají zpravidla nejnabitější, shrnují určité dlouhé období. A v tom je Medium, vydané po pěti letech, obdobné. Když desky vznikají pravidelně po roce, po dvou, nemají tolik času vyzrát, musí se prostě makat, aby byly. Připadá mi, že v tomhle případě se nám podařilo věci dobře zaranžovat, protože jsme na to měli dostatek času, a zbavit je prakticky všech hluchých míst."

Krom původních věcí obsahuje novinka Kurtizán i pořádně přitvrzenou coververzi Abraxasu - skladbu Každý den je to jinak.

"Abych se přiznal, od chvíle, co jsem začal hrát na kytaru, považuji tuhle figuru za skoro nejgeniálnější basovou figuru, jaká kdy u nás byla. A tak jsme si z téhle písničky vypůjčili asi tak polovinu, časově i textově, udělali jí trochu hardcorovější podobu, no a já doufám, že to dobře dopadlo."

Medium ovšem neznamená pro Kurtizány a jejich fanoušky jenom albový návrat, ale také návrat k širšímu a intenzivnějšímu koncertování. Po letních festivalech by v říjnu a listopadu mělo následovat obsáhlé klubové turné, protože: "...konec konců, i desku jsme dělali hlavně proto, abychom měli plné kluby, abychom v nich měli co nového nabídnout."

Psáno pro časopis Muzikus