Yllas

Yllas
Yllas

Ahoj strejdo Yllasoviči,

 

mám takový problém, jak se vyznat v aparátech značky Vox. Chtěl bych hrát muziku 60. let a zjistil jsem, že moje oblíbené kapely hrály na tyhle komba. Na trhu jsou nějaké nové vychytávky, ale moc se v tom nevyznám. Chtěl bych stejný zvuk, jako měly stará komba Vox, nejradši typ AC30.

Jenže na vintage originál nemám peníze, šel bych raději do něčeho levnějšího. Na inzerát se prodávají komba AC30 C2 a starší AC30 CC2, ale nevím, které z nich je lepší. Poradíš mi? A můžu na ně hrát i doma v obýváku?

 

Z jihočeských luhů a hájů zdraví Johnny.

 

Drahý synovče,

 

vidím, že to myslíš se svými plány vážně, a tak ti rád poradím. Co nevím, to neřeknu. Kdokoliv se rozhodne hrát na klasické Voxy, musí počítat s náročnou dopravou a přenášením aparátů, které mají běžně přes 30 kg a vyžadují dvě osoby na stěhování. Klasická AC30 opravdu není žádný drobeček a stejně tak její novější varianty. Stručně řečeno, pokud nemáš bohatého strýčka (nemyslím tím sebe), který ti rád koupí za třicet, čtyřicet tisíc na stole v českých vintage aparát ze 60. let, můžeš zvolit nějakou z novějších verzí. Firmu Vox založil začátkem 50. let Tom Jennings a nejdříve se orientoval na klávesové nástroje. V roce 1958 dosáhl úspěchu s kytarovým kombem o výkonu 15 W. Tím začala největší sláva a věhlas této tradiční značky. V 70. letech šla kvalita výroby hodně dolů a měnili se neustále vlastníci firmy. V roce 1978 firmu koupil Rose Morris a v roce 1992 značku koupila firma Korg. Hned se vrátila k nejlepším atributům modelu AC 30, ke kterým patří elektronkový usměrňovač ve zdroji. Kromě modernizovaných verzí (série Valvetronix) pokračovala výroba aparátů, osazených kompletně elektronkami. Na vychytávky, jako je současný model MVX, teď zapomeneme, protože hledáš zvuk 60. let, ke kterému patří i autentický vzhled na pódiu. A jsme u těch dvou typů, které jsi vyjmenoval. VOX AC30 C2 je novější verze, která se liší od CC2 osazením reproduktory a typem usměrňovače (anglicky rectifier). Ten je polovodičový, zatímco CC2 má v zapojení napáječe klasickou elektronku, která má velice podstatný vliv na zvuk. Přesněji na dynamické chování zesilovače, zvláště při přebuzení a špičkách. Komba VOX AC30 jsou vyhlášená svým akustickým výkonem a jsou to skutečně hlasité aparáty, nenech se zmást údajem o výkonu 30 W. Pro domácí hraní v paneláku nebo rodinném domě se moc nehodí, pokud zrovna nesousedíš s hluchými penzisty nebo pyrotechnikem ve výslužbě. Na cvičení v obýváku si raději pořiď něco menšího, ale na pódiu a ve studiu tě Vox rozhodně nezklame. Vraťme se však ke zvuku: pokud kupuješ kombo z druhé ruky, dej si pozor, jakými repráky je osazené. Ve starší verzi byly repráky Wharfedale, nová verze C2 má dva 12“ reproduktory Celestion „greenback“. Můžeš si ale koupit i verzi C2X se supercitlivými repráky AlNiCo Blue. Které tvému uchu budou vyhovovat více, to už musíš zjistit sám.

 

Tvůj strýc Yllas

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy