Balbex

Balbex
Balbex

V devadesátých letech se rozrostla rodina českých výrobců o dalšího výrobce - firmu Balbex. Z původní garážové výroby se firma přesunula do prostorů větších a výroba i sortiment se rozšířily. Firma teď sídlí v části statku u Všenor, zaměstnává devět lidí a kromě České republiky vyváží i na Slovensko, do Německa, Belgie, Polska, Itálie či Nizozemí. Pokud vás zajímá, co znamená slovo Balbex, pak vězte, že je to slovo vymyšlené, nicméně dnes je se již za ním skrývá solidní jméno pro bubenické paličky.

Balbex
Balbex

Spousta bubeníků si stále myslí, že se prostě vezme strom, ten se rozřeže a na soustruhu se mu dodá patřičný tvar. Já jsem měl možnost nahlédnout lehce pod pokličku, nicméně opravdu jen lehce. Konkurenční boj je totiž v tomto odvětví překvapivě ostrý.

Stejně jako u výroby bubnů - záleží především na dřevě. Je to samozřejmě spousta zkušeností a dlouholetého testování, než se dostanete z fáze alchymie do fáze sériové výroby, nicméně bez dobrého dřeva se nepohnete. Sehnat dostatečné množství habru v adekvátní kvalitě je problém. Výrobci hudebních nástrojů se přetahují nejen s výrobci nábytku či hraček, ale bohužel i s movitými Němci a Rakušany, kteří než by si káceli vlastní lesy, nechají si vytěžit kus lesa u nás nebo na Slovensku a použijí ho na topení. Novým trendem, začínajícím také ubírat výrobcům dřevo, je výroba špalíků na topení do pizzerií. Většina firem zabývajících se prací se dřevem má svého agenta, který musí mít perfektní přehled nejen o svém státě (jako příklad uveďme například agenta firmy Drum Workshop, objevil třeba 700 let starou břízu na dně jezera, firma ji využila pro výrobu virblů Craviotto). Dřevo se dováží i ze Slovenska, Polska... Agent musí vědět, kde rostou jaké stromy (tím nemyslím druhy, ale kvalitu), kdy se budou dát vytěžit a podobně. I tak agent může označit třeba tisíc kubíků dřeva, vytěží se však jen dvě stě a z toho se využije tak 30 až 40%.

Dřevo na paličku musí být rovné, bez jakýchkoliv kazů, ne moc vyschlé ani moc mokré, prostě tak trochu chytrá horákyně. Poté, co se dřevo vytěží a rozřeže na kulatinu, doveze se do továrny, kde se na katru rozřeže na špalíky cca 2x2 centimetry, poskládá se křížem do věží, aby mělo dostatek vzduchu, přikryje plachtou a schne. Nejlepší je dřevo těžit v zimě, kdy v něm není míza, čímž se značně uspíší proces vysoušení. To ovšem naráží na neochotu těžařů jezdit do zasněženého rozbahněného lesa.

Další schnutí probíhá už v počítačem řízené sušárně, kde je velmi přesně udržovaná teplota, proudění vzduchu - a to vše v závislosti na čase. Uschlých špalíčků se pak ujímají soustružníci, kteří upnou špalík do soustruhu a opět počítačem řízené nože udělají z hranolu paličku. V současné době firma vyrábí na 37 druhů paliček, nicméně počítačový program umožňuje tvar paličky v podstatě libovolně modifikovat. Na výběr je ze dvou druhů dřeva. Premium habr a premium hickor. Premium znamená tříděné dřevo, kde se předpokládá delší životnost. Řada Black's je vyráběna z netříděného dřeva (jak habru tak hickory) a mohou se u nich vyskytnout vyšší váhové rozdíly, nikoli však v rámci jednoho páru, kde maximální rozdíl představuje dva gramy stejně jako u všech párů paliček Balbex. Další variantou pro nemajetné bubeníky je balení Economy hit, což jsou paličky vyráběné výhradně z netříděného habru a prodávané po pěti párech, nejsou však ani párovány ani tříděny. Každý pár vyráběný z materiálů Premium se před potištěním ještě zkontroluje, zda si paličky opravdu odpovídají, pak se teprve potisknou a zabalí.

 

Kromě bubenických paliček vyrábí firma také 4 druhy špejlových paliček z habru a jeden z bambusu. Habrové špejle se nevyrábí přímo v továrně, ale dovážejí se, a až na místě se z nich vyrobí paličky. Kromě toho jsou v sortimentu také tři druhy tympánových paliček, ozvučná dřívka či dirigentské taktovky.

K zákazníkovi zboží putuje buď prostřednictvím sítě klasických prodejen, nebo lze využít internetový obchod přímo na stránkách www.balbex.cz (tuto službu dnes z pochopitelných důvodů nabízí drtivá většina výrobců).

I v tomto řemeslnickém odvětví se potvrzuje, že kovářova kobyla chodí bosa. Vedle sušárny ležel peřiňák, již delší dobu čekající na přebroušení a nalakování (jak pan Havlín přiznal). Holt bubeníci mají před peřinami přednost.

 

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy