Brutus - Není Brutus jako Brutus

Brutus - Není Brutus jako Brutus
Brutus - Není Brutus jako Brutus

V České republice byste těžko hledali někoho, kdo by neznal legendární zábavovou formaci Brutus. Nicméně věděli jste, že kapel s tímto názvem je po světě hned několik, a jedna dokonce začíná pomalu přerůstat své idoly? Řeč je o mladém živočišném triu z Belgie, v čele se zpívající bubenicí Stefanií Mannaerts.

Během loňského léta vystoupili již podruhé v Praze, a to jako předkapela uznávané Chelsea Wolfe, a od té doby jejich pozice roste zázračným tempem. Koncem března vydali své druhé album, Nest, avšak úcta k českým Brutus je skoro až posvátná. Blíže už baskytarista Peter Mulders, který popisuje, jak kapela před lety obdržela tričko od českých Brutus a dodnes je hrdě vystaveno v jejich zkušebně.

 

Peter: Došlo k tomu v roce 2017 na belgickém festivalu Sjock Festival. Hraje tam hodně rockabilly formací, ale i punk-rockové legendy typu Bad Religion. Z ničeho nic se na našem stole s merchandisingem objevilo tričko s logem českých Brutus. Nestihli jsme s dárcem ani moc pokecat, protože to byl jen nějaký prostředník, který přišel předat dárek, včetně jedné desky a letáku zmiňující jejich padesátileté výročí. Dodnes nevíme, jestli to byl někdo z kapely, managementu nebo jen český fanoušek. Nicméně to tričko máme hrdě vystavené v naší zkušebně.

 

Jak to vypadá, ve vaší zkušebně?

Stefanie (bicí): Nachází se v prostorách bývalých stájí. Ta vůně není zrovna ideální, ale nám se to moc líbí. Celý prostor sdílíme s dalšími šesti kapelami, ale i tak to není malá smradlavá zkušebna. Je to velká smradlavá zkušebna. (smích)

 

Mají i další kapely své idoly na zdi, nebo jsou čeští Brutus posvátný středobod pro všechny?

Stefanie: Už to tak bude. Umístili jsme to tak vysoko, že i kdyby se jim to nelíbilo, tak mají smůlu. Je to středobod pro všechny, a navíc to žlutočervené provedení je hodně výrazné.

 

Vercajk

Přibližte nám, prosím, některé kousky z vašeho vybavení, na které spoléháte na turné.

Stefanie: V případě mé bicí soustavy se jedná o Gretsch, ale šroťák je od značky Ludwig. Dále pak činely Sabian HHX a paličky zásadně jen Vic Firth. Dříve jsem používala řadu 5A, ale často se lámaly. Protože mám hodně malé ruce, tak jsem přešla na řadu 5B, ale ty byly zase moc velké. Takže jsem se vrátila k 5A, ale k modelu Extreme. V případě vokálů jedu hodně přes delay nebo reverb, protože nemám moc ráda svůj hlas bez efektů. Chci, aby zněl masivněji, a hlavně zasněněji. (smích)

Stijn (kytara): Základem mé sestavy jsou dva zesilovače, v čele s reedicí padesátiwattového Marshallu JMP s nějakými drobnými modifikacemi. Hlavní kytara, na kterou hraju, je zlatý Les Paul 1972 Deluxe s minihumbuckery. Nedávno jsem si pořídil nový kus, který naživo používám v jedné skladbě. Jedná se o model White Penguin od značky Gretsch. To je teď má nejoblíbenější věc na světě. Možná i proto, že jsem si jednoho dne za své obědové kapesné koupil svou první omlácenou kytaru právě značky Gretsch.

Peter: Hraju na Fender Precision ze sedmdesátých let, protože to jsou prostě nejlepší baskytary na světě. Mám také dva zesilovače, ale u mě vítězí značky Orange a Ampeg, model SVT.

 

Mrtvá písničkářka

Slyšíme, že dole probíhá zvukovka Chelsea Wolfe. Jak si zatím užíváte společné turné?

Peter: Je to životní příležitost. Když jsme kapelu zakládali, tak nás ani ve snu nenapadlo, že bychom někdy dorazili do Česka, předskakovali Chelsea Wolfe, a ještě se s tebou bavili o českých Brutus. Byli jsme smíření s tím, že budeme občas hrát pro pár přátel a mít pár piv zdarma. Žijeme si svůj sen.

 

Jak vnímáte vývoj Chelsea Wolfe, kterou sledujete řadu let? Já osobně jsem příjemně překvapen, že se nebojí stále tvrdšího projevu, ale zároveň je vše inteligentně vyvážené...

Stefanie: Já na ní nejvíce oceňuju, že když si člověk poskládá za sebou všechna její alba, tak je to logický kariérní vývoj. S jejím talentem mohla úplně v pohodě připravit pokračování kteréhokoliv ze svých alb sedmkrát. Ale z mého pohledu šla spíše vždy více do hloubky sebe samé. Je to temné, inteligentní, ale pořád je to ona.

Peter: Já osobně mám nejradši kapely, které nevydávají stejná alba. Vyžaduje to hodně odvahy, protože hrát na jistotu je přece tak snadné.

 

Ideální příležitost se zeptat na nové album...

Peter: Úplně stejné jako debut! (smích)

Stijn: Po vydání debutu jsme si dali odpovídající pauzu a mezitím nabrali tolik zkušeností a zážitků, že by to bylo doslova nelidské se opakovat. Hodnocení alba Nest necháme na fanoušcích. (smích)

 

Brutus o Brutus

S kapelníkem a manažerem českých Brutus Vladimírem Hasalem nejen o dalších kapelách pod stejným názvem.

 

Prosím o váš názor na belgické Brutus.

Brutus z Belgie jsou dva chlapi a jedna dívčina. A ta je v kapele tím podstatným členem. Nejen že velmi dobře vypadá, ale skvěle zpívá, a ještě bubnuje takovým neortodoxním stylem. Sice celek není pro moji rock‘n’rollovou duši tím správným šálkem čaje, ale muzika je to bytelná, moderní a velmi zajímavá, alespoň pro moji maličkost. Rozhodně živé vystoupení musí být nářez. Bohužel jsem je v Praze v klubu DAMU prošvihl.

 

Jaký máte k dnešnímu dni přehled o kapelách se jménem Brutus ve světě?

Brutus, kromě naší dnes již dvaapadesátileté nepřetržitě existující kapely, je ještě v té Belgii. Existuje v Holandsku i raper tohoto jména. Dříve tam byla i kapela, se kterou jsem se snažil navázat komunikaci, leč bez výsledku. Dále hraje a vydává CD i metalová kapela tohoto jména, tuším, že z USA.

 

Jak se daří kapele? Daří se vám stále držet tak velký počet vystoupení za rok? Jaké nejzajímavější akce vás čekají v roce 2019?

V letošním roce jsou naše ambice asi takové, že bychom rádi odehráli něco málo přes sto vystoupení před velkým počtem našich fanoušků. Kromě vystoupení na našich obvyklých a oblíbených štacích budeme hrát i na několika větších festivalech, jmenovitě Votvírák a Benátská noc. Tam to bude na čtvrtečním vystoupení s Karlem Gottem k jeho osmdesátinám. Po vydání live DVD k padesátinám kapely Brutus živě a nahlas a účinkování ve filmové komedii Dvě nevěsty a jedna svatba, bychom pro naši vydavatelskou firmu Warner Music rádi dodali řadovou desku. Snad se nám to do konce roku podaří!

 

Web

http://www.wearebrutus.com

Psáno pro časopis Muzikus