To byl rok 2001

To byl rok 2001
To byl rok 2001

Rok už se zase sešel s rokem a letopočet 2001 už definitivně a neodvolatelně patří minulosti. Při zevrubném ohlédnutí je bohužel nutné konstatovat, že z mnoha dobře známých důvodů nebude a nemůže být tento rok zapsán do světových dějin právě zlatým písmem, a události, které ho provázely, ho už natrvalo poznamenají jako jeden z velmi temných letopočtů lidských dějin. Přes to všechno se ale v roce 2001 udály i věci příjemnější a veselejší, na které je také možné si vzpomenout s příjemnějšími pocity. A do téhle oblasti nesporně patří muzika. Tak jako tradičně se i tentokrát na stránkách Muzikusu vracíme ke dvanácti měsícům nedávno skončeného roku, abychom si připomněli alespoň to nejdůležitější, nejzajímavější ze světového i tuzemského hudebního dění, i když nutno přiznat, že i tento pohled může být do jisté míry subjektivní a už vůbec ne vyčerpávající. Přesto pojďme alespoň v kostce nahlédnout na to, jaký tedy rok 2001 byl na skutečnosti, události, alba či koncerty, kterých jsme si v minulých třech stech pětašedesáti dnech více všímali.

Leden

Po pravdě řečeno ani ve světě muziky nezačal první měsíc roku 2001 zrovna radostně. V pátek 5. ledna podlehl své těžké nemoci Mejla Hlavsa, jedna z nejcharakterističtějších a nejvýraznějších osobností českého undergroundu. Hudební průmysl jako obvykle v lednových dnech oddychoval po předvánočním maratónu, a albové novinky se tudíž objevovaly velmi sporadicky. Z těch zahraničních připomeňme třeba nové album Pacifique formace Deep Forest nebo krevnaté živé dvojalbum legendárních The Stranglers, které se na sklonku měsíce objevilo pod prozaickým názvem Live. Západočeská Palice, působící na základech někdejší skupiny Alice, debutovala svým albem Zvláště vydařené písně. Nijak zvláštní nebyla v lednu 2001 ani koncertní aktivita, pokud nebudeme počítat revoluční aktivitou prodchnutá vystoupení nejrůznějších osobností na demonstracích, provázejících dramatické události v České televizi. Tady stojí za zmínku i podpora, kterou na dálku vyjádřil neúnavný aktivista, nicméně poslední dobou žel málo pracovitý muzikant Peter Gabriel. Všeobecně je ale nutno konstatovat, že v měsíci lednu se muzika, její tvůrci i protagonisté víceméně oddávali zimnímu spánku.

 

Únor

Hned z kraje druhého měsíce roku přivezli trochu kýžené energie do promrzlé Prahy irští Levellers na koncert 5. 2. v divadle Archa. K nejočekávanějším koncertním událostem pak patřilo vystoupení Marilyn Manson před vyprodanou Paegas arénou 11. února. Naproti tomu fanoušci punkové klasiky si přišli na své už o dva dny dříve, když do pražského Lucerna Music Baru zavítali The Stranglers. Pokud se týče albové produkce, na tuzemský trh dorazilo sólové album basisty a zpěváka Rush Geddyho Lee My Favorite Headeche, které basový virtuóz vypustil do světa počátkem roku. Kytarový mohykán Jeff Beck, poučen soudobou elektronikou, vydal album You Had It Coming. O generaci mladší kytarista John Frusciante se zase představil se sólovým titulem To Record Only Water For 10 Days. Nejmladší a nejoddanější fanoušky rockové muziky zasáhla Hybrid Theory miláčků amerického dorostu, Linkin Park. Neúnavní Marillion rozšířili svou diskografii o titul Clutching At Straws. K únorovým novinkám také patří Loco skupiny Fun Lovin Criminals. Deska se v prodeji objevila 26. února, tentýž den jako v pořadí třetí sólové album temného českého písničkáře Jana Sahary Hedla, nazvané Matka Zebra. V únoru ovšem nezaháleli ani němečtí Scorpions, kteří se ve dnech 8. až 10. února nastěhovali mezi zdi kláštera v Lisabonu, aby tam pořídili materiál pro chystané akustické album.

 

Březen

Cestu do pražské Akropole si v měsíci březnu naplánovali Sisters of Mercy a metalový démon King Diamond. Krátké evropské turné podnikli na přelomu března a dubna 2001 také znovu obnovení polští S.B.B. V sestavě Józef Skrzek, Apostolis Anthimos a Paul Wertico odehráli několik koncertů i u nás a současně na Propasti natočili materiál pro svůj nový studiový maxisingl Golden Harp. Méně radostná zpráva se roznesla po světě 18. března. V tento den navždy skončila životní i umělecká dráha Johna Phillipse, jedné ze zásadních osobností "květinové generace". Ještě před svou smrtí stačil dokončit album Phillips 66, které se na trhu objevilo na podzim. Bigbítový klasik Eric Clapton se po čase ozval s albovou novinkou Reptile, zpěvačka Kristin Hersh nabídla album Summy Border Blue. Jakýmsi předznamenáním chystaného studiového titulu se stalo živé album Boba Dylana s nahrávkami z let 1961-2000, kanadská artrocková Saga se připomněla deskou House Of Cards a s patřičnou vervou zaútočili Aerosmith svým novým albovým počinem Just Push Play. Skutečné fajnšmekry české alternativní scény pak určitě potěšila konečně vydaná deska Písničky veselý o smutným životě kapely Krutnava se zpěvačkou Pavlou Kapitánovou pod kapelnickou taktovkou Karla Šůchy. Na plné obrátky se ovšem v téže době otáčely i studiové pásy a hard disky v mnohých tuzemských i zahraničních studiích, aby už záhy představily řady nových titulů, chystaných na příští týdny a měsíce roku 2001.

To byl rok 2001
To byl rok 2001

Duben

Čeští rockoví fanoušci si především připomněli 13. dubna dvacáté výročí tragického úmrtí zpěváka Jiřího Schelingera. V souvislosti s tímto datem se v prodeji objevila i živá deska s koncertním záznamem někdejšího projektu Zemětřesení. Mezi albovými novinkami dubna 2001 vévodila očekávaná novinka Mutter německé formace Rammstein. Mezi alternativněji a komorněji laděnými fanoušky byla s nemenší dychtivostí přijata novinka No More Shall We Part, plná jemných, smutných a lyrických skladeb, se kterou se přihlásil Nick Cave. Naproti tomu velice živočišné koncertní album přichystal Bruce Springsteen pod všeříkajícím názvem Live In New York City. Generačně mladší Manic Street Preachers zase nabídli svým příznivcům novinku Know Your Enemy. Z tuzemských novinek dubna 2001 připomeňme albový debut svérázné burleskní a muzikantsky mistrně vybroušené formace Laputa, kterou okolo sebe shromáždil Andrej Toader ze členů někdejšího Narvanu a části kapely Buty. Druhá polovina Buty si naopak odskočila studiově podpořit zpěváka a kytaristu Pancha na jeho příjemném písničkovém debutu Divokej kraj..

 

Květen

Fanoušky brilantních kytarových dostihů přilákal 12. května do Sky klubu Brumlovka švédský kytarista Ynquie Malmsteen. Docela jinému publiku byl pak 26. května určen koncert, kterým přijel představit živě své nové album Nick Cave. Bohužel prostory Veletržního paláce proměnily tento tolik očekávaný a beznadějně vyprodaný koncert v naprostou zvukovou popravu. Na pultech gramofonových prodejen se s velkým očekáváním objevilo nové album spolutvůrců elektronického novoromantismu Depeche Mode nazvané Exciter. K dalším nesporně zajímavým novinkám měsíce května patří Look At The Eyeball, s kterým se pochlubil pro změnu spolutvůrce klasické nové vlny David Byrne. A zase z docela jiného hudebního soudku čerpal John Mayall pro svou novinku Along For The Ride. Své patnácté narozeniny oslavila svébytná Vltava vydáním výběru svých největších hitů. Tuzemskou produkci obohatil i svou druhou sólovou deskou zpěvák Milan Daim, živý průřez svou dosavadní kariérou připravil na albu Kurnikšopatožtojo vizovický Fleret a svůj comeback potvrdili nepřeslechnutelnou deskou Regeneration Support Lesbiens. K velmi úspěšným titulům patřilo album Proměny, které vzniklo ve spolupráci Jaz Colemana a skupiny Čechomor. Na svá léta ve Wings zavzpomínal Paul McCartney vydáním reprezentativního výběru Wingspan. Stereophonics nachystali novinku Just Enough Education To Perform, švédští Roxette se připomněli studiovým albem Room Service a konečně se dočkali i fanoušci R.E.M. prostřednictvím novinky Reveal. Už z tohoto stručného průřezu vyplývá, že měsíc květen roku 2001 byl na albové novinky hodně bohatý a nastalé jaro roztočilo i kola hudebního průmyslu na plné obrátky.

 

Červen

První červnový den byl v pravém slova smyslu ve znamení rytmu. Právě tehdy totiž oficiálně pokřtila své nové album Rytmus kapela Laura a její tygři v naprosto inovované sestavě a s notnou porcí energie, kterou nová krev do kapely přinesla. O pár dnů později se se svou novinkou Touha, která duši svírá přihlásila Natálie Velšmídová společně s kapelou Natalika čerpající z kořenů lidové hudby, tentokrát z oblasti Balkánu. Z tuzemské produkce připomeňme ještě album Brutální všechno výrazně se prosazující kapely Vypsaná fixa a zejména pak desku Magnetická pole ostravské kapely Kryštof, kterou v týdnech následujících po jejím vydání čekal raketový start až do samotného popředí zájmu tuzemských posluchačů a médií. Ze zahraniční produkce se přihlásili klasikové heavy metalu Megadeath s deskou The World Needs A Hero, velice úspěšným se postupem času stalo album skotských Travis The Invisible Band, po čase se ozvali i L.A. Guns s deskou Man In The Moon, irský kytarista Gary Moore opět s vervou vyznal svou lásku klasickému blues na albu Back To The Blues, příjemné akustické album pod jednoznačným názvem Acoustica zveřejnili němečtí Scorpions, pracovitý Jeff Lynne se opět vrátil ke své staré značce E.L.O. a navázal na někdejší dráhu této veleúspěšné poprockové kapely novým počinem pod názvem Zoom. Za připomenutí rovněž stojí deska zpěvačky Stevie Nicks Trouble In The Shangri-La. Skutečností se také stal dlouho plánovaný comeback skupiny The Cult prostřednictvím neobyčejně nadupaného alba Beyond Good And Evil.

Pokud se týče koncertů, na první červnový den naplánovali svou návštěvu Prahy Laibach, 19. 6. se v Paeagas aréně zjevili neopunkoví Offspring, o den později zavítal do Brna Sting, 27. 6. rozezněl Lucernu bluesovou klasikou John Mayall, ale jednoznačně největší koncertní událostí bylo 12. června společné vystoupení AC/DC a Rammstein na pražském strahovském stadioně. V posledním dni školního roku v pátek 29. června se také uzavřela anketa Český klip desetiletí, kterou v laickém hlasování vyhrál Medvídek skupiny Lucie a režiséra Filipa Renče, v odborném pak skladba Předpokládám Dana Bárty a režijního debutanta Martina Krejčíře.

 

Červenec

Tak jako vždycky v prázdninovém čase i v letních měsících roku 2001 mírně utichla produkce nových titulů a koncertní aktivity se ze sálů a hal přenesly především na pódia četných letních festivalů. Stává se už pozvolna dobrou tradicí, že na větší a zavedenější z nich zajíždějí kromě tuzemských kapel a interpretů i osobnosti zahraniční. Namátkou zmiňme třeba Mika Pattona či Apocalyptiku, kteří se objevili na letošním ročníku Rock for People v Českém Brodě. Na obdobný termín počátku července naplánovala svou pražskou návštěvu i Patti Smith. Ctitelé rockové klasiky si 3. července připomněli třicáté výročí úmrtí legendárního frontmana Doors Jima Morrisona. Červenec 2001 ale přinesl i jedno aktuální smutné datum, když 27. 7. uprostřed amerického turné zemřel basista Lynyrd Skynyrd Leon Wilkenson. Z albových novinek připomeňme patřičně razantní desku Iggyho Popa Bead Em Up, živé dvojalbum Accept The Final Chapter, neméně živé dvojalbum kytaristy Joe Satrianiho Live In San Francisco, sólové album Dava Navarra Trust No One, albový comeback Shangri-La Dee Da druhdy grungeových Stone Temple Pilots či desku Return, na níž živě na někdejší časy v řadách Uriah Heep vzpomínají dva bývalí členové kapely, Ken Hensley a John Lawton. Z tuzemských titulů připomeňme album 2001 Space Punk dalšího domácího objevu, kapely Lety Mimo, a rozhodně by byla škoda přeslechnout i album Novorestaurační vlna výrazné moravské folkrockové skupiny Lehká noha.

 

Srpen

I v následujícím letním měsíci spočívalo těžiště hudebního dění především na velkých i menších festivalových pódiích. V prodejích se v téže době objevila novinka Lions jižanské formace Black Crowes, s velkým úspěchem se setkal nový titul dvojice Blackmore's Night nazvaný Fires At Midnight, Radiohead přišli s albem Amnesiac a Clawfinger nabídli novinku A Whole Of Nothing. Z tuzemských titulů se pak na cestu za posluchači vydala tradičně příjemná bigbítová kolekce Žlutého psa, pokřtěná jako Čínská otázka.

 

Září

První měsíc nového školního roku přinesl dva dychtivě očekávané koncerty. Hned 4. září zavítali do pražské Paegas arény Depeche Mode a tamtéž vystoupil 20. září nezničitelný Tom Jones. Skalní fanoušky muziky 80. let nesporně potěšilo silné album skupiny New Order Get Ready a po čase se ozval i snad nejrenomovanější klasik rockové, popové i folkové muziky Bob Dylan se svým syrovým albem Love And Theft. Svou neměnnou pozici vůči poctivému heavy metalu potvrdili Gamma Ray deskou No World Order a stranou nezůstali ani miláčci dospívající evropského, především pak německého publika, finští HIM, se solidním albem Deep Shadows And Brilliant Highlights. Muzikantskou lahůdku přichystal Jack Bruce pod názvem Shadows In Air a na scénu se vrátili Quireboys s přímočarou deskou s výmluvným názvem This Is Rock'n'Roll.

 

Říjen

Smíříme-li se s trochu nelichotivým, leč do jisté míry pravdivým pohledem na muziku a nové desky jako na určitý druh zboží, je nabíledni, že čas podzimní, tedy čas takzvaného předvánočního trhu, vede v této oblasti až k nebývalé produkci. A nic naplat, pro hudební obchodníky začíná předvánoční trh už v průběhu měsíce října, tedy v čase, kdy nás Středoevropany ještě provokují zprávy o příznivých teplotách ve středomořských letoviscích a Vánoce se nám ještě zdají kdesi v nedohlednu. A tak i dění v hudebním světě října roku 2001 přineslo řadu nových počinů, nových titulů. Po dlouhé sólové odmlce a comebacku Black Sabbath se v říjnu opět ozval rockový madman Ozzy Osbourne se syrovým, ale místy i lyrickým albem Down To Earth. Pod prozaickým názvem Lenny vydal svou novinku Lenny Kravitz, nenapravitelní metalisté Judas Priest nabídli desku s příznačným názvem Demolition, islandská čarodějka Björk nabídla zcela odlišnou kolekci pod názvem Vespertine a ozvali se i britští Simple Minds se soudobě pojatým albem coververzí Neon Lights. Tradičně velký zájem způsobili Cranberries s novinkou Wake Up And Smell The Soffee. Králové art rocku Yes se spojili se symfoniky k vydání zajímavě prokomponovaného a proaranžovaného alba Magnification a démonický Alice Cooper se připojil s novinkou Dragontown. Z tuzemské produkce připomeňme třeba vzpomínku na kapelu Narvan prostřednictvím vydání výběru jejích skladeb a z koncertů se zastavme u pražské návštěvy Roxette 9. 10. v Paegas aréně.

 

Listopad

To, co měsíc říjen načal, následující měsíc listopad v plné míře potvrdil. Ale byl to měsíc bohatý a příznivý i v nabídce koncertů. V neděli 11. listopadu zavítali do Průmyslového paláce Yes se svou symfonickou show, o den později beznadějně vyprodali Paegas arénu němečtí Rammstein, a potvrdili tak svou obrovskou tuzemskou popularitu. Na trojici koncertů v Polné, Zlíně a Plzni se ve dnech 16. - 18. listopadu rozjeli Uriah Heep, vybaveni novým živým dvojalbem Two Sides Of Uriah Heep. Ve dnech 15. - 18. listopadu proběhl také další ročník tradičního festivalu Blues Alive, který tentokrát expandoval ze Šumperka do Olomouce, Jeseníku a polské Nysy. Mezi příjemné albové novinky rozhodně patřilo čtvrté sólové album Micka Jaggera Goddess In The Doorway, nová deska Driving Rain Paula McCartneyho, na pultech se samozřejmě objevila i řada nejrůznějších výběrů, ať už Roda Stewarta, Green Day, Pink Floyd, Mňágy a Žďorp pod názvem Jen pro vlastní potřebu! a řady dalších. Novinkou Wishbones přispěl i bratr Marka Knopflera David, Garbage s deskou Beautifulgarbage či Leonard Cohen s deskou výmluvně pokřtěnou Ten New Songs. Na tuzemské scéně se s obrovským úspěchem setkal albový debut skupiny Mig 21 Krásné je žít. Stranou nezůstal ani Kabát, jehož výběru Suma Sumárum stačily tři dny na to, aby se stal zlatým. Své druhé album Svatá pravda vydal Divokej Bill, Michal Pavlíček a Big Heads nabídli novinku Čombió a hned do jedenácti zemí současně zamířila novinka Věry Bílé a skupiny Kale Rovava.

Měsíc listopad roku 2001 bohužel uzavřela další z řady smutných zpráv. Ve Spojených státech podlehl 29. listopadu své těžké chorobě kytarista George Harrison.

 

Prosinec

A konečně je tu poslední měsíc roku 2001, měsíc prosinec. V době uzávěrky tohoto časopisu se na cestu za svými fanoušky chystá nové album Buty pod názvem Normale, svůj sólový debut na prosincové dny připravil také zpěvák Petr Rajchert pod názvem 47 minut bez dechu, zrovna tak sólový debut připravil Bohouš Josef a dal mu jméno 2 v jednom. Robert Kodym a P.B.CH. loni před Vánocemi potěšili své fanoušky novinkou Lucie a letos pro změnu došlo na Wanastowi Vjecy a desku Ty nejlepší věci. Stranou nechtějí zůstat ani Monkey Business díky svému čerstvému albu Save The Robots.

Z koncertních událostí vedle řady tradičních předvánočních turné nejrůznějších kapel a interpretů zmiňme datum 12. prosince, které si zaznamenali do svého koncertního kalendáře finští HIM a připsali k němu jméno Sky klubu Brumlovka v Praze.

Při pohledu nazpět je tedy evidentní, že rok 2001, byť i v této zrychlené a stručné podobě, byl rokem hudebně bohatým, v němž nechyběla řada zajímavých hudebních událostí. Samozřejmě je nutné podotknout, že i hudební dění bylo silnou měrou poznamenáno drastickým zářijovými událostmi ve Spojených státech. Řada koncertů či koncertních turné byla z bezpečnostních i pietních důvodů zrušena nebo odsunuta. Posunuto na konec roku bylo i vydání nového živého alba Dream Theater, na jehož obalu se původně ještě před tragickým 11. zářím měl objevit dramaticky stylizovaný obrázek Twin Towers. Zbývá si jen přát, aby právě načatý rok 2002 byl jakýchkoli podobných událostí prost. Aby se pod titulek "Jaký byl rok 2002" vešly samé dobré zprávy už nejen ze světa muziky.

To byl rok 2001
To byl rok 2001
Psáno pro časopis Muzikus
Tagy