České festivaly pohledem šesti očí - Slavnosti piva v areálu Kamínka

České festivaly pohledem šesti očí - Slavnosti piva v areálu Kamínka
České festivaly pohledem šesti očí - Slavnosti piva v areálu Kamínka

Tento nový seriál o českých hudebních festivalech nabídne pohled ze tří úhlů. Jednak pohledem návštěvníka, jednak muzikanta a také zvukaře. V tomto díle se podíváme na Moravu, do malé nenápadné obce Roštín, přesněji do rekreačního areálu Kamínka, který najdete asi jeden a půl kilometru východně od obce.

 

Letos se zde už po devatenácté uskutečnily Slavnosti piva, které svým významem dalece přesahují region. Tato akce se celá nese v duchu příjemného prostředí a jakési „domácí“ pohodové atmosféry. Já jsem zde již potřetí, tak mohu potvrdit, že se nejedná o výjimečný stav, ale samozřejmost.

 

Zeptal jsem se zástupce pořadatele pana Lumíra Zakravače, z čeho má letos největší radost.

 

„Radost mám z toho, že se tato slavnost piva dostala do povědomí lidí jako pohodová akce, kde se lidi rok co rok potkávají, baví se, není to jen hudební slavnost, ale i společenská událost. Krásné prostředí Chřibů, pohodová nálada. Festivalů je dnes velká spousta, a tak mám radost, že ta naše slavnost si za devatenáct let vybudovala dobrou pověst.“

 

Očima návštěvníka

Jak jsem již předeslal, tato třídenní akce se nese v duchu domácí a pohodové atmosféry. Zažijete tady atmosféru, kterou na velikých open air festivalech asi nezakusíte. Návštěvníci se už dlouhé roky vracejí. Většinou se znají. Když si lehnete na trávu před pódiem, nemusíte mít obavu, že na vás někdo šlápne. Nikdo vás u vstupu nebude prudit nedůstojnou osobní prohlídkou či zákazem fotografování. Parkování na poli asi pět set metrů od areálu je zdarma. Část návštěvníků spí tady, další pak přímo v areálu, kde je možnost si postavit stan. O občerstvení se letos staralo deset pivovarů, které přivezly třicet druhů piv. A nešlo jen o známá pivní loga. Svou cestu si sem našly také malé pivovary, které byly zajímavým zpestřením této třídenní „degustace“.

Slovenská kapela The Paranoid pohledem z pódia.
Slovenská kapela The Paranoid pohledem z pódia.

Zajímavou věcí je také cena vstupného. Na oba dny stojí v předprodeji 439 Kč (2014). Když vezmu v potaz, že se zde kapely střídaly od pátku, od 14.30 do neděle, do 3.00 hodin jen s krátkou pauzou, a také jména kapel, které zde vystoupily, je tato cena víc než příznivá. Rovněž ceny občerstvení byly velmi vstřícné. Tmavý jedenáctistupňový speciál z minipivovaru za 28 Kč nebo třeba maxigyros za 65 Kč, to jsou ceny, které na většině festivalů nenajdete.

Kotel
Kotel

Některé festivaly letos ohlásily významný pokles návštěvníků. Toto se ale netýká těchto Slavností piva. Letošní výborná návštěvnost je známkou, že to pořadatelé dělají dlouhodobě dobře.

 

Výběr kapel je zde řešen citlivě a vyváženě. Pátek je obvykle rockovější, sobota pak balancuje na hranici rocku a popu. Celkem se zde letos vystřídalo devatenáct kapel. Pořadatel, jako jeden z mála u nás, podporuje regionální kulturní scénu, a tak se zde můžete setkat s kvalitními kapelami i ze svého okolí. Doprovodný program byl letos v duchu Okresního přeboru, kdy přijel veterinář Áda Větvička (Leoš Noha) a Kája (Jakub Kohák), a pokud jste si vzali kopačky, mohli jste si v sobotu třeba zakopat na branku právě s Kájou.

 

Další nezanedbatelnou výhodou těchto slavností je zázemí poskytované samotným rekreačním areálem Kamínka. Nejen dvě řady chatek, které slouží jako zázemí muzikantům a také některým pivovarům, ale hlavně prostorná restaurace s veškerým zázemím, zastřešenou verandou, včetně kvalitní kuchyně či dětského hřiště.

 

Očima muzikanta

Jak už bylo řečeno, na pódiu se za ty necelé tři dny vystřídalo devatenáct kapel. A nejednalo se vždy o kapely, které na velikých stage víceméně bydlí. Pro tyto bylo opravdu velikým zážitkem špičkové, pozitivní a tolerantní publikum, které se sem přišlo opravdu bavit a poslouchat dobrou muziku. I ostřílení muzikanti si však tohle „moravské“ publikum moc chválí. Zde je opravdu pro koho a komu hrát. Zde to má smysl.

Přípravy systému v plném proudu
Přípravy systému v plném proudu

Také se tu vžil takový hezký zvyk, kdy uprostřed vystoupení na pódium přijde zástupce pořadatele Lumír Zakravač a přinese kapele nějakou specialitu od pořádající společnosti Rudolf Jelínek. Třeba vloni to byla Hruška v hrušce, letos Švestka ve švestce - tedy špičková slivovice nalévaná do vypeckovaných půlených švestek. Prostě nádhera. :-) Je pravda, že můj oblíbenec MUDr. Nešpor by radost neměl, ale věřte, že na tom pódiu se to tak nebere.

 

Na pódiu se hraje moc dobře. Pódiový zvukař, hromada výkonných odposlechů, a hlavně chuť vám maximálně vyjít vstříc dělá z tohoto pódia prostor, kde vám nic nebrání odehrát na dvě stě procent

Zeptal jsem se Pavla Šuranského z kapely Neutral:

 

Pavle, jak se ti hrálo?

Vynikající. Výborný zvuk, výborné publikum. Navíc já hodnotím to technické zázemí. Slyšitelnost, jakou jsem měl tady na koncertě. Slyšel jsem se velice dobře. Dobré odposlechy, bezvadná komunikace, bezvadní a vstřícní zvukaři... Úžasné.

 

Další otázku jsem položil Igorovi Belajovi z kapely The Paranoid:

 

Igore, jak se ti hrálo, a co říkáš na zdejší hezký zvyk, kdy pořadatel přinese panáky na pódium?

Hralo sa nám výborne. Bola úplne skvelá atmosféra, dobrí ľudia. Na Morave to máme radi, takže slávnosť piva vyšla skvelo a nám sa hralo super. Ten panák na pódiu sa mi páči. To by sa mohlo robiť aj na Slovensku. Tak to ešte na poslednú pesničku napravíte hlasivky, takže som spokojný.

 

Naposled jsem se zeptal Tondy Rauera z kapely Alkehol:

 

Tondo, vím, že se na Kamínku stále vracíte. Po kolikáté už tady hrajete?

No, já si myslím, že tady hrajeme potřetí nebo počtvrtý. Mně se tady líbí. Je to tady vžycky super. Protože je to tady takový to správný chlastací prostředí. Dobrá kořalka, dobrý pivo. Já to tady mám rád a těším se sem vždycky.

 

Očima zvukaře

Zvuk a světla má zde na Kamínce už dlouhé roky na starosti Dušan Gajdoš. Jezdí sem se systémem Funktion One Resolution 5, doplněným ještě Resolution 4 Downfill. O nízké frekvence se stará šestnáct subbasů F 121 s 21” reproduktory. Systém hraje vyváženě s vysokým akustickým tlakem, daným koncepcí systému a celkovým výkonem cca 2x 40 kW. Když jsem si všiml před pódiem čerstvých hromádek místních krtků, uvědomil jsem si, že v okruhu pěti set metrů budou mít všichni jejich kámoši tento weekend „večírek“.

 

Dušane, jak se na tento systém, který je vyhledáván spíše DJs, zvučí?

Je to trochu zložitejší aparát, čo sa týka ozvučenia. Aparát má na stredoch 110 dB. To je dosť veľa na to, aby zvukár ukorigoval, aby vedel spraviť dobrý pocit. S týmito decibelmi si vie odpáliť ucho veľmi rýchlo. Je to citlivé na to, že tie pohyby, ktoré sa robia na bežných aparátoch centimetrové na pulte, tu sa musia robiť milimetrové. Tak je to aj s korekciami, ale zasa ten aparát vedia potlačiť, vie urobiť radosť.

 

Musím potvrdit, že každá kapela, která měla svého zvukaře, měla trochu jiný zvuk. Všechny byly dobré. Nejvíce se mi asi líbil zvuk kapely Horkýže Slíže. Byl příjemný a vyvážený, s výraznou srozumitelností textů.

 

Dušane, ty nízké frekvence tu jedou opravdu mohutně a srozumitelně. Čím jsou ty F 121 osazeny?

Mám tu 16 hornových dební s 21 reproduktormi. Reproduktor je špeciálny tým, že má dvojitú cievku. To znamená, že v každom reproduktore sú dve šestnástiohmové cievky, ktoré sú spojené paralelne. Tým majú vyššiu indukciu a zosilňovač ju môže skôr udržať.

 

Závěr

19. ročník Slavností piva opět obstál v tvrdé konkurenci festivalů. Areál zaplněný do posledního místa a spokojení návštěvníci, kteří si sem našli cestu i přes pokračující krizi. To vše s výborným umístěním, kdy hluk nemůže nikoho obtěžovat, a s bezproblémovou dostupností a parkováním. Pokud se mluví o tom, že festivalů je u nás příliš mnoho a některé asi skončí, tak jsem si téměř jistý, že Slavností piva se to týkat nebude.

 

www:

www.kaminka.cz/slavnosti-piva.html

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy