Children of Bodom - Jezero závislostí

Children of Bodom - Jezero závislostí
Children of Bodom - Jezero závislostí

Zájem o finskou melodicko-deathmetalovou partičku Children of Bodom je i přes dvacet let její existence stále vysoký. Není proto divu, že stejně neutuchající je i zájem výrobců vybavení, kteří se předhánějí v co nejlepších nabídkách. Kapelník a kytarista Alexi Laiho má proto možnost splnit si jakýkoliv sen, od vyzkoušení kdejakého raritního modelu po vytváření dalších a dalších modelů z vlastní hlavy. Na druhou stranu i vyhledávaná celebrita je svázaná smlouvami, a když dodavatel vybavení poručí, musí zůstat věrný i při hospodském pokecu na festivalu Brutal Assault.

Vedle zesilovačů Marshall jsi dlouho spolupracoval i se značkou Engl. Ke které máš bližší vztah?

Mojí první láskou byl předzesilovač Lee Jackson GP-1000, na který jsem hrál řadu let, ale postupně jsem pochopil, že potřebuju o něco masivnější zvuk. Vyzkoušel jsem tak řadu značek, kterým vévodil Engl. Velké překvapení přišlo ale poměrně nedávno, kdy jsem se opět vrátil k Marshallům na naší poslední desce Halo of Blood. Hrál jsem na ně hodně mladý a při nějaké příležitosti mi došlo, že tenhle zvuk je nyní pro mě ještě vhodnější a chci s tím hrát i naživo.

 

Měl jsi možnost si vyzkoušet více modelů od Marshallu, než jsi našel ten nejvhodnější?

Na poslední desce mi dali velký prostor si cokoliv vypůjčit nebo vyzkoušet. Vzal jsem si proto asi čtyři nebo pět modelů, které jsem prohnal spektrem efektů v našem studiu. Na něco takového je potřeba dostatek času a klidu. Každý zesilovač se nejlépe projeví při nahrávání a u mě to vyhrál čtyřkanálový model JVM410H, který zní naprosto úžasně.

 

Druhý zátěžový test nastupuje na turné. Přijde ti Marshall odolnější na turné než třeba Engl?

S Englem jsou na tom podobně, proto spíš použiju Lee Jacksona, který vydrží opravdu více. Zvuk může být výborný, ale pokud to nevydrží hektické turné, je to k ničemu. Fakt nechceš, aby se ti zesák přehříval a rozpadal! Marshall má proto i zde plusové body.

 

Spolupracuješ s nimi pouze krátce, ale neuvažuješ už o vlastním modelu, když vezmeme v potaz, kolik máš vlastních modelů kytar?

Hodně bych si to přál. Na druhou stranu model, který teď používám, je opravdu perfektní, takže to nebude žádná sranda. Spíš bych se pokusil to trochu přiblížit původnímu zvuku od Lee Jacksona.

 

Určitě jsi vyzkoušel řadu kombinací, ale které z kytar si lépe sednou s Marshallem? ESP nebo Jackson?

Samozřejmě nemůžu říct nic jiného než ESP (smích), ale klíč k úspěchu spíš spočívá ve volbě snímačů a nastavení. U mě je naprostým favoritem značka EMG s gain boostem mé vlastní výroby. Když to zapojím do Marshallu a nastavím gain na 2 nebo 1,5, dostanu krásně čisté zkreslení.

 

Máš ještě, kromě barev, nějaké nesplněné úmysly v rámci kytar?

Zrovna pracuju na nové kytaře, ale budu muset tajnůstkařit. Slibuju, že brzo svůj nový model představím.

Children of Bodom - Jezero závislostí
Children of Bodom - Jezero závislostí

Chaotičtí potomci

Children of Bodom jsou na trhu už přes dvacet let. Někdo by čekal, že máte spíš tradiční fanoušky. Čím si vysvětluješ, že se k vám stále dostávají i čím dál mladší posluchači?

Na to se těžko odpovídá, ale hodně pomáhá, že nás pět pořád žere hudbu. Pořád posloucháme věci, na kterých jsme vyrůstali, a pořád chceme pokračovat v tom, co děláme. Mám pocit, že nás za to má rádo i mladší publikum, které se umí s podobnými pocity rychleji ztotožnit. Pravda, jsme tu už nějaký pátek, ale oproti jiným nevypadáme znuděně a že bychom to měli nejradši z krku. Nás pořád fascinuje rozpoutávat chaos.

 

Na posledním kousku Halo of Blood se jako host představil Jeff Waters z kanadských Annihilator. Jak se vám podařilo ho pozvat?

Známe se už řadu let a před pár lety jsem mu dokonce hostoval na desce, což pro mě byla velká čest. Ve vtipu jsem prohlásil, že mi dluží sólo a o pár let později jsem si to zkusil vybrat. Naštěstí souhlasil, a dokonce měl být na nějaké z našich písní, ale nakonec jsme zvolili jeden z coverů přiložených na limitované edici desky.

 

Je ještě nějaká reálná celebrita, kterou by sis rád pozval v budoucnu?

Seznam by byl určitě dlouhý, ale hodně bych si přál získat Zakka Wyldea.

 

Měl jsi možnost vyzkoušet i nějaké signature modely Marshallu, jako například ten Zakkův?

Vyzkoušel jsem prakticky všechny, až na ten jeho. Hodně si to přeju a doufám, že se mi to brzo splní.

 

www:

www.cobhc.com

Psáno pro časopis Muzikus