Co říkají hvězdy aneb 12 x 5 hvězdných rad - Ted Nugent

Co říkají hvězdy aneb 12 x 5 hvězdných rad - Ted Nugent
Co říkají hvězdy aneb 12 x 5 hvězdných rad - Ted Nugent

Ted Nugent, lovec jelenů, velký fanda zbraní a americké armády a král heavymetalové kytary, jak se mu říkalo na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Člen Amboy Dukes, poté úspěšná sólová kariéra. Brilantní technik, energický a rychlý hráč. Iniciátor slavných kytarových bitev s Waynem Kramerem (MC 5), Frankem Marinem (Mahogany Rush), Lesliem Westem (Mountain) a Mikem Pinerou (Iron Butterfly).

 

1) Nevyhýbej se prvotním kořenům svojí muziky, poslechni si třeba desky labelu Motown. Potom můžeš hrát všechno, protože budeš znát základ, ze kterýho všechen ten rachot vzešel.

 

2) Žádný drogy, žádný alkohol, žádný fastfoody. To nejsou kecy, to už je u některejch z nás přímo otázka sebezáchovy. Kvalita tvý tvorby je totiž přímo úměrná tomu, co do sebe pereš. Zmatlanej si můžeš myslet, že si dobrej, ale tvoje okolí to za chvíli přestane bavit.

 

3) Najdi si takovou kytaru, která ti padne do ruky. Je to jako se ženskou - nakonec vůbec nevadí, jestli je krásná nebo není - toho, co je uvnitř a co poznáš po letech, se stejně nemůžeš dotknout.

 

4) Neuzavírej smlouvu do té doby, dokud nejsi přesvědčen, že je opravdu podle tvých představ. Raději nějakej čas počkej a buď v klidu - ten okamžik nastane. A ty budeš daleko líp připravenej vyběhnout s každým, kdo by tě chtěl přech...

 

5) Netlač na pilu. A to platí i ve vztazích v kapele. Dej si bacha na tu mrchu, co plave pod hladinou - myslím tím ponorku. Musíš umět dát si pauzu. A dát ji i ostatním. Ať mají i ti kolem tebe šanci vydechnout, vyřešit si svoje problémy a tak. O to líp se do toho koloběhu pak vracíš.

 

Souhlas. Anebo jste zapomněli, jak se třeba po dovolených těšíte do zkušebny nebo na to, že se po delší době vyrazí někam hrát?

Psáno pro časopis Muzikus