Ďábelsky rychlý anděl - Michael Angelo

Ďábelsky rychlý anděl - Michael Angelo
Ďábelsky rychlý anděl - Michael Angelo

Pokud by se sláva v hudebním světě měřila technickou vyspělostí hráče, jistě by Michael mezi kytaristy zaujal jednu z čelních pozic. S hudbou se poprvé setkal v pěti letech, kdy začal hrát na piáno, aby o několik let později přidal ještě kytaru. Co se hry na ni týká, již v šestnácti letech byl ceněn coby jazzový objev, nicméně "dvojkytara" (jeho vlastní vynález), klasické hudební vzdělání a špičková technika z něj udělaly typického představitele neoklasického stylu. Kromě sólových projektů (mj. desky No Boundaries, Lucid Intervals and Moments of Clarity) se angažoval v kapelách Holland, Nitro a také ve vlastním uskupení C4. V současnosti je firemním hráčem firmy Dean a právě u jejího stánku se mi na Musikmesse naskytla možnost položit mu pár otázek.

Co tě vedlo k vynálezu "dvojkytary"?

Vždycky mě fascinovala pódiová show a zdálo se mi, že je to jedna z cest, jak jí dát další rozměr. Poprvé mě to napadlo někdy v šestnácti, možná sedmnácti letech. Jeden z důvodů, proč jsem u firmy Dean, je ten, že když jsem za nimi tenkrát přišel s tímhle nápadem, místo aby si pomysleli, že jsem blázen, tak mi hned jednu postavili. Byla to ode mě tenkrát pěkná drzost. (směje se)

Baví tě hrání na Musikmesse?

Hrozně moc, i když myslím, že je to o něco těžší než normální koncert. Nemám tu své kytary ani aparáty, a navíc většina lidí v publiku jsou muzikanti. Když jsem tu před několika lety hrál poprvé, měl jsem pocit, že všichni doslova čekají na to, až udělám nějakou chybu. Nakonec to ale bylo super, protože jsem žádnou neudělal.

Jak je to u tebe se cvičením?

No, cvičíval jsem tak 10-12 hodin denně, teď tedy samozřejmě méně. Doufám, že až se večer dostanu do hotelu, budu mít možnost tak hodinku si zahrát.

Je pro tebe těžké hrát každou rukou něco jiného?

Jo, setsakra těžké. V tomhle mi dost pomohly moje začátky na piáno. Ale je to jako s každým cvičením - je potřeba začít pomalu a postupně dělat ruce vzájemně nezávislými.

Chystáš nějakou šňůru po Evropě?

Pracuji na tom, doufám, že se alespoň pár koncertů uskuteční. Ale občas si tu zahraji, teď třeba právě na předváděčkách firmy Dean. Alespoň něco.

Internet: www.angelo.com

Psáno pro časopis Muzikus