Daně 2003 II

Daně 2003 II
Daně 2003 II

Právě jste otevřeli článek, který volně navazuje na povídání z minulého čísla. Dotkli jsme se všeobecně vypořádání daňové povinnosti za rok 2003, použití paušálních výdajů či výdajů skutečných, byl vysvětlen princip odpisování dlouhodobého majetku. Pokračování se týká dalších legálních možností snížení daňového základu.

 

Automobil se do daňových výdajů může dostat dvojím způsobem. Lze ho zařadit do obchodního majetku a odepisovat čtyři roky. Za této situace si dáte do daňových výdajů vedle odpisů veškeré s autem spojené náklady včetně oprav a benzínu. Oprávněnost daňových výdajů dokladujete knihou jízd. V případě soukromých jízd je třeba odpisy i jiné výdaje krátit! Příjem z jeho prodeje je zdanitelný (daňová zůstatková cena - z odpisů - je daňovým výdajem).

Pokud se vám nechce automobil do obchodního majetku zařadit, můžete použít cestovní náhrady. Do účetnictví nepatří žádné výdaje spojené s autem, ani odpisy, ani benzín. Zde především vedete knihu jízd. Z knihy jízd se dozvíte počet kilometrů ujetých pro podnikání. Podle zákona o cestovních náhradách (Zákon č. 119/1992 Sb. o cestovních náhradách - týká se z valné části zaměstnanců, ale v tomto případě i podnikatelů) vám přísluší za každý ujetý kilometr základní náhrada 3,40 Kč a náhrada za ujeté kilometry. Ta se spočítá jako součin průměrné spotřeby na jeden kilometr (podle technického průkazu) a ceny benzínu. Nepředpokládá se, že máte schované účtenky od čerpacích stanic, a z tohoto důvodu vydalo Ministerstvo financí Pokyn D - 257 o průměrných cenách pohonných hmot, které lze použít pro výpočet výše náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty ke stanovení základu daně z příjmů za zdaňovací období roku 2003. Zde jsou uvedeny základní ceny PHM:

Benzin SpeciálBA-9124,14 Kč

Benzin Normál (Natural)BA-9124,64 Kč

Benzin NaturalBA-9524,59 Kč

Benzin Super plus (Natural)BA-9828,59 Kč

Nafta motorová-21,70 Kč

Bionafta-17,91 Kč

Příklad 1

Ujeto pro podnikání 2 000 km,

spotřeba 8 litrů na 100 km, benzín Natural BA-95.

Výpočet: (2000 x 8 x 24,59)+ 3,40 = 10 734,40 Kč

100

V obou uvedených příkladech jste povinni platit silniční daň. U automobilu v obchodním majetku po celou dobu jeho zařazení, u cestovních náhrad platíte vždy jednu dvanáctinu za každý měsíc, kdy si uplatňujete automobil do daňových výdajů. Registraci k silniční dani lze provést i zpětně a vlastní výpočet je snadný (Zákon č. 16/1993 Sb. o dani silniční). Jenom je třeba rozlišit pomocí velkého technického průkazu, zda vlastníte osobní automobil - sazba daně vychází ze zdvihového objemu motoru, či máte vozidlo zařazeno jako nákladní - zde se sazba stanoví podle počtu náprav a největší povolené hmotnosti v tunách.

Auto i jiný majetek můžete pořídit na smlouvu o finančním pronájmu s následnou koupí, tzv. leasing. Při leasingu jsou veškeré uskutečněné výdaje nedaňové a vstupují do celkové částky, která se rozpouští do daňových výdajů pravidelně po dobu trvání leasingu s přesností na dny nebo měsíce. Z toho vyplývá, že výše akontace, zálohy, mimořádné splátky (nebo jak tomu leasingové společnosti říkají) vám daňový základ přímo nesníží. Tuto zálohu je třeba přičíst ke všem plánovaným splátkám. Vypočtená částka je určena k výše uvedenému postupnému uplatňování v daňových výdajích. Pro započetí rozpouštění musí být splněny dvě podmínky zároveň: podepsání leasingové smlouvy a předání předmětu leasingu způsobilého k užívání. Leasing končí odkoupením předmětu leasingu, či jeho převedením na vás; pak jste povinni věc zařadit do evidence majetku, aby byl celý leasing daňově uznatelný. U takto pořízeného automobilu už nikdy nemůžete uplatňovat cestovní náhrady, během jeho evidence patří do výdajů veškeré opravy a pohonné hmoty. Protože jej používáte k podnikání a leasing je pro vás daňovým výdajem, jste opět povinni platit silniční daň.

Příklad 2

Automobil na leasing za 300 000 Kč. Záloha 126 000 Kč, první splátka 6 500 Kč, smlouva a předání 10. 5. 2003. Dle splátkového kalendáře je splátek ve výši 6500 Kč celkem 36. Ukončení leasingu a odprodej automobilu za 1220 Kč bude 20. 4. 2006.

Celková částka k uplatňování ve výdajích se vypočte:

126 000 + (6 500 x 36) = 360 000 Kč

Každý měsíc po dobu leasingu uplatníte v daňových výdajích 10 000 Kč

Rekapitulace:

V roce 2003 do výdajů 8 x 10 000 = 80 000 Kč, v roce 2004 a 2005 do výdajů 12 x 10 000 = 120 000 Kč a v roce 2006 do výdajů 4 x 10 000 = 40 000 Kč.

Po odkoupení zařadíte automobil do majetku v ceně 1220 Kč. Příjmy z prodeje hmotného majetku jsou daňové. Pokud záhy automobil vyřadíte do osobního užívání, v čemž vám nic nebrání, začne běžet pětiletý časový test, kdy příjem z prodeje je opět zdanitelný.

Přiznání k silniční dani se podává do 31. ledna (letos 2. února - připadne-li termín podání na den pracovního klidu, přesouvá se na nejbližší následující pracovní den) a v tomto termínu je i splatný doplatek daně. Poplatník je povinen platit zálohy na silniční daň vždy po ukončení kvartálu do 15. dne měsíce následujícího. Jen za říjen a listopad je záloha za předchozí dva měsíce splatná do 15. prosince.

Vypočtený rozdíl mezi příjmy a výdaji vám Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů v aktuálním znění dle § 15 umožňuje snížit o tzv. nezdanitelné částky:

a) 38 040 Kč ročně na poplatníka,

b) 23 520 Kč ročně na vyživované dítě žijící v domácnosti s poplatníkem. Přechodný pobyt dítěte mimo domácnost nemá vliv na uplatnění snížení. Jde-li o dítě, které je držitelem průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) - průkaz ZTP/P (dále jen "ZTP/P"), zvyšuje se tato částka na dvojnásobek,

c) 21 720 Kč ročně na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjmy přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu ZTP/ P, zvyšuje se částka 21 720 Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnuje zvýšení důchodu pro bezmocnost, dávky státní sociální podpory, dávky a služby sociální péče, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebnímu spoření a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, jenž plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,

d) 7 140 Kč ročně, pobírá-li poplatník částečný invalidní důchod z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění nebo došlo-li k souběhu nároku na starobní a částečný invalidní důchod,

e) 14 280 Kč ročně, pobírá-li poplatník plný invalidní důchod nebo jiný důchod z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění, u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je plně invalidní, došlo-li k souběhu nároku na starobní a plný invalidní důchod nebo je poplatník podle zvláštních předpisů plně invalidní, avšak jeho žádost o plný invalidní důchod byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není plně invalidní,

f) 50 040 Kč ročně, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P,

g) 11 400 Kč ročně u poplatníka po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškolské vzdělání až do dovršení věku 28 let. Dobou soustavné přípravy na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem se rozumí doba uvedená podle zvláštních právních předpisů pro účely státní sociální podpory.

Částku podle písmene a) si uplatníte vždy celou, byť budete podnikat pouhou část roku. Snížení podle ostatních písmen uplatníte o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení základu daně splněny. Dítě uplatní poplatník již v kalendářním měsíci, v němž se narodilo nebo v němž začíná soustavná příprava zletilého dítěte na budoucí povolání.

 

Následují fakultativní odčitatelné položky od základu daně. Od základu daně lze odečíst hodnotu darů poskytnutých obcím, krajům, organizačním složkám státu, právnickým osobám se sídlem na území České republiky, jakož i právnickým osobám, které jsou pořadateli veřejných sbírek podle zvláštního zákona, a to na financování vědy a vzdělání, výzkumných a vývojových účelů, kultury, školství, na policii, na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám a politickým hnutím na jejich činnost, dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky provozujícím školská a zdravotnická zařízení a zařízení na ochranu opuštěných zvířat nebo ohrožených druhů zvířat, na financování těchto zařízení, pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. Obdobně se postupuje u darů na financování odstraňování následků živelní pohromy, k níž došlo na území České republiky. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2000 Kč.

V poslední době se stále častěji objevují úvěry ze stavebního spoření. Od základu daně se odečte částka, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období z úvěru ze stavebního spoření, úrokům z hypotečního úvěru poskytnutého bankou nebo pobočkou zahraniční banky, sníženým o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů, jakož i úvěru poskytnutého stavební spořitelnou, bankou nebo pobočkou zahraniční banky v souvislosti s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotečním úvěrem, a použitým na financování bytových potřeb, pokud se nejedná o bytovou výstavbu, údržbu a změnu stavby bytového domu nebo bytu ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu prováděnou v rámci podnikatelské a jiné samostatné výdělečné činnosti nebo pro účely pronájmu. Bytovými potřebami pro účely tohoto zákona se rozumí

a) výstavba bytového domu, rodinného domu, bytu podle zvláštního právního předpisu nebo změna stavby,

b) koupě pozemku, pokud na něm bude postavena stavba uvedená v písmenu a) s využitím úvěru na financování bytových potřeb, za předpokladu, že na pozemku bude zahájena výstavba bytové potřeby podle písmene a) do 4 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy a koupě pozemku v souvislosti s pořízením bytové potřeby uvedené v písmenu c),

c) koupě bytového domu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto domů nebo bytu, nebo bytu podle zvláštního právního předpisu,

d) splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu,

e) údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu a bytů v nájmu nebo v užívání,

f) vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců v případě, že předmětem vypořádání je úhrada podílu spojeného se získáním bytu, rodinného domu nebo bytového domu,

g) úhrada za převod členských práv a povinností družstva nebo podílu na obchodní společnosti uskutečněná v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu,

h) splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech a) až g).

Nezapomeňte, že tyto skutečnosti je třeba dokladovat potvrzením od příslušné banky nebo spořitelny.

Od základu daně ve zdaňovacím období lze odečíst platbu příspěvků poplatníkem na penzijní připojištění se státním příspěvkem podle smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem uzavřené mezi poplatníkem a penzijním fondem. Částka, kterou lze takto odečíst, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených na penzijní připojištění se státním příspěvkem poplatníkem na zdaňovací období sníženému o 6000 Kč. Maximální částka, jíž lze takto odečíst za zdaňovací období, činí 12 000 Kč.

Od základu daně za zdaňovací období lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné na zdaňovací období na soukromé životní pojištění na základě pojistné smlouvy uzavřené mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojišťovnou za předpokladu, že výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let. Maximální částka, kterou lze podle tohoto odstavce odečíst za zdaňovací období, činí v úhrnu 12 000 Kč, a to i v případě, že poplatník má uzavřeno více smluv s více pojišťovnami. Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a poplatník je povinen za zdaňovací období, v němž k této skutečnosti došlo, podat daňové přiznání a uvést v něm jako příjem podle § 10 částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen.

Daň ze základu daně sníženého o nezdanitelnou část základu daně a o odčitatelné položky od základu daně zaokrouhleného na celá sta Kč dolů činí:

Základ daně Daň Ze základu

od Kč do Kč přesahujícího

0 109 200 15 %

109 200 218 400 16 380Kč + 20 % 109 200 Kč

218 400 331 200 38 220Kč + 25 % 218 400 Kč

331 200 a více 66 420Kč + 32 % 331 200 Kč

Daň je splatná v termínu pro podání přiznání k dani z příjmů do 31. 3. 2004. Tento termín lze prodloužit, pokud využijete služeb daňového poradce, do 30. 6. 2004. Při vyšší daňové povinnosti dejte pozor na placení záloh na daň z příjmů (po termínu splatnosti se z nich počítá penále). Poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost přesáhla 30 000 Kč, avšak nepřesáhla 150 000 Kč, platí zálohy na daň na zdaňovací období, a to ve výši 40 % poslední známé daňové povinnosti. První záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zdaňovacího období a druhá je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zdaňovacího období. Ta období jsou tam místo 15. června a 15. prosince, protože můžete mít se správcem daně dohodnutý hospodářský rok, který je jiný než rok kalendářní.

Jestliže jste se v předchozích obdobích nevyvarovali chyb, je možné podat dodatečné daňové přiznání. Pokud tím zvyšujete již dříve vykázanou daňovou povinnost, ušetříte tím na penále. Základní sazba penále činí 0,1 %. Přiznáte-li se však sami, sazba se snižuje na polovinu. Pokud nesrovnalost a následný doměrek daně zjistí finanční kontrola, zvyšuje se sazba z nedoplatku na dvojnásobek. Doplatek jsou vlastně jen peníze, jež měl finanční úřad už dávno dostat, penále je v tuto chvíli úrok z "úvěru", tak doporučuji si ho zlevnit.

Po podání daňového přiznání nezapomeňte také vyplnit Přehled za rok 2003 pro vaší zdravotní pojišťovnu a odevzdat jej do osmi dnů po podání daňového přiznání. Umělec může být také účasten sociálního zabezpečení, a to na vlastní žádost, kdy prohlásí, že se jedná o soustavnou činnost. Pak podává Přehled za rok 2003 na Správu sociálního zabezpečení do 30. dubna 2004. Zdravotní i sociální zabezpečení je splatné (lépe řečeno jeho doplatek) v termínu pro podání příslušného přehledu.

Příklad 3

Poplatník je ženatý, má jedno dítě (rok narození 2002), manželka je na mateřské dovolené a nemá žádné příjmy mimo dávek od státu. V roce 2003 si vydělal na dohodu o provedení práce 10 000 Kč a byla mu sražena záloha na daň ve výši 2 000 Kč, má potvrzení. Od roku 2002 má v majetku automobil za 120 000 Kč, odpisuje rovnoměrně, veškeré výdaje kolem automobilu jsou již zahrnuty v celkových výdajích. Má potvrzení, že v roce 2003 dvakrát daroval bezplatně krev. Příjmy z umělecké činnosti jsou 300 000 Kč, výdaje podle účetnictví bez odpisů činí 90 000 Kč.

Paušální Skutečné výdaje (Kč) výdaje(Kč)

Příjmy 300 000 300 000

Výdaje -90 000 -90 000

Zaplacené sociál. a zdrav. pojistné -40 000 0 Jen u paušálu

Odpisy 0 -34 320 Jsou součástí paušálu

Dílčí základ daně 170 000 175 680

Příjem z DPP 10 000 10 000 Záloha budezúčtována

Základ daně 180 000 185 680

Odečet na poplatníka -38 040 -38 040

Odečet na manželku -21 720 -21 720

Odečet na dítě -23 520 -23 520

Darování krve -4 000 -4 000

Základ daně 92 720 98 400

Zaokrouhlený základ daně 92 700 98 400

Daň 13 905 14 760

Sražená záloha z DPP -2 000 -2 000

Vlastní daňová povinnost 11 905 12 760

Z uvedeného příkladu vycházejí výhodněji paušální výdaje. I v případě opačného poměru bych se k nim přiklonil, protože se tak vyhnete peripetiím s finančním úřadem. Odpis automobilu za rok 2003 se vypočte:

120 000 x 28,6* = 34 320 Kč.

100

*sazba pro druhý rok odpisování - viz minulý článek

 

Nevyčerpal jsem všechna témata kolem daně z příjmů; možná vás potká příjem ze zahraničí, možná příjem dosažený za více zdaňovacích období, nebo budete chtít rozdělit základ daně na spolupracující osobu. Pokusil jsem se nastínit jen základní postup při výpočtu vaší daňové povinnosti. Zbytek už musíte hledat v příslušných zákonech nebo se radit se zkušenějšími. Snad vám i tato zevrubná informace pomůže snížit výdaje do státní pokladny.

Psáno pro časopis Muzikus