FofrRozhovor - Richard Scheufler

FofrRozhovor - Richard Scheufler
FofrRozhovor - Richard Scheufler

- narozen: 1. 11. 1964

- rád poslouchám: každou dobrou hudbu, jsem svobodný vůči stylům

- jsem členem: Pražského výběru II a hostuji v projektu Antigona

- první riff: nepamatuji se, stahoval jsem basové linky z desek Olympicu, v dalších letech basové party Level 42 (například Something About You)

- první elektrika: pasivní (Fender Jazz Bass)

- hraji na: baskytary K & K a Fibenare, aparát Quantum 600 (Hughes & Kettner), boxy 1 x 15" a 4 x 10" a efekty EBS, struny EBS (Titanum), Roland V Bass, syntezátor GT 20, phaser a tremolo George Dennis

 

Dá se dnes uživit hudbou?

Těžká otázka. Život hudebníka je plný paradoxů. Je řada skvělých hráčů, dokonce géniů, jenž nemají na nájem. Zároveň i těch, kterým při hře padá trsátko z ruky, hrají pohádku o neposlušném groove a při tom se celkem slušně živí. Vztah mezi kvalitou, kvantitou a výplatou hráče je relativní, kromě toho jsme ovlivnění malým trhem a těžko průstřelnou hranicí. Těch aspektů, jenž nám diktují, je více, avšak největším diktátorem jsme si každý sobě sám.

 

Na kterém místě by sis chtěl zahrát?

Všude tam, kde je zájem poslouchat dobrou hudbu. V Anglii v Hastings jsem hrál v hospodě s nejhorší pověstí a byl jsem šťastný. Lidé si přišli poslechnout hudbu, chtěli se bavit, při tom zachovali koncertní atmosféru. Věřím, že se tohle může dít všude na světě, kde jsou alespoň trochu vhodné podmínky.

 

S jakými (i nežijícími) hudebníky by sis chtěl zahrát?

Seznam by byl dlouhý. Obsahoval by řadu světových i našich hráčů. Raději nebudu jmenovat. Nerad bych na někoho zapomněl.

 

Jaké by sis pořídil vybavení?

Hledání je cesta vývoje a potřeby se mění. I když stále je co vylepšovat, jsem zatím spokojený s tím, co mám. Optimální sestava basového aparátu pro mě je lampový pre-amp, silný, fetový nebo lampový koncový zesilovač s boxy 4 x 10" + tweeter (horna) a 1 x 15".

 

Na jaký nástroj chtěli tvoji rodiče, abys hrál, a vedeš ke hraní své děti?

Ve výběru nástroje mi nechali svobodu, též svým dětem nechávám svobodnou vůli. Mám štěstí, syn Richard hraje na bicí, takže parťák pro basáka. Když mi okupuje baskytary nebo hraje groovy na kytaru, bylo by bláznovství mu v tom bránit. Myslím, že má o hudbě vědět co nejvíc. Dcera Anička zpívala a zpěvu se mohla věnovat dle libosti. Má však výtvarný talent a smysl pro humanitu. Šla jiným směrem a má v tom moji plnou podporu.

 

Proč sis vybral nástroj, na který hraješ?

Hledal jsem kombinaci rytmu, melodiky a harmonie, a to mi šestistrunná basa umožňuje.

 

Cvičíš techniku, nebo jen hraješ a jamuješ?

Dělám vše, co mi pomůže na cestě být lepším hudebníkem.

 

Jsi samouk?

V podstatě ano. Pouze v letech 1987-89 jsem studoval soukromě u profesora Hory a pak byl jeho studentem na KJJ v letech 1998-99.

Psáno pro časopis Muzikus