Fun Lovin´ Criminals

Fun Lovin´ Criminals
Fun Lovin´ Criminals

Když zrovna nejezdí na BMX s instalovanou reprosoustavou nebo neposlouchá Barryho Whitea, hraje Fast na basu, klávesy a trubku v kapele Fun Lovin' Criminals. Protože se tady za pár dní s kapelou ukáží, zajímalo nás, co od koncertu a Fasta samotného můžeme čekat.

 

Jak ses dostal k base?

No, vlastně jsem na basu začal hrát až ve chvíli, kdy jsme založili Fun Lovin' Criminals. To znamená, tak před deseti lety.

A neměl jsi s tím trochu problém?

Ani ne. Přišlo to docela přirozeně. Od malička jsem hrál na klavír a trubku (ostatně doteď v některých skladbách tyhle nástroje používám), a když jsem začal hrát na basu, šlo mi to hrozně jednoduše.

Měl jsi nějakou průpravu?

Ne, učil jsem se sám. Odmalička jsem nesnášel učitele, kteří mi říkali: "Než se budeš moct pustit do tohohle, musíš nejdřív zvládnout tamto..." Kamarád mi ukázal, kde začít a šlo to samo.

Jaké používáš techniky?

Nikdy nehraji trsátkem. Všechno prsty. Nejsem žádný Marcus Miller, snažím se držet v kapele ten základ. Taky často hraji baskytarové party na klávesách ("keyboard-bass") - je to hrozná sranda, protože můžeš hrát rukama nohama. Mám v sampleru zvuky, které chci, aby v basové lince byly, a ty tam prostě dostanu. Někdy hraji i na oba nástroje najednou.

V podstatě je mi ale jedno, jestli zvuk leze z basy nebo z kláves. Jde o ten správný zvuk a nezáleží na tom, jak ho dosáhneš.

Slapuješ?

Ne, ani ne. Na desce máme pár slapových kousků, ale to jsem nehrál já.

Jakou používáš basu?

Mám pětistrunného Epiphona. Mám rád, když jsou struny hodně daleko od sebe. Taky potřebuji spodní "háčko", které dává muzice pořádné "koule".

... a do čeho se zapojuješ?

Jako ideální řešení, jak pro živé hraní tak pro nahrávání, jsem zvolil (Tech21) SansAmp. Vozím ho s sebou všude. Pro delší šňůry používám rackovou verzi. Je to geniální zařízení. Dokonce přes něj hraji i klávesy, protože pak mají takový "šťavnatý" zvuk.

Co můžeme čekat na koncertě?

My si koncerty užíváme. Při zvukovce začneme pozvolna popíjet, pak si zahrajeme ping pong, a večer na koncertě už jsme docela v náladě. Doufám, že tak to udělají i diváci, aby z toho byl pěkný mejdan.

Co se týče muziky, bude trochu odlišná od toho, co znáte z desek. Naživo si rádi vystřihneme nějaké rychlejší věci.

Tak to se těším, díky za rozhovor.

Psáno pro časopis Muzikus