Galerie slavných aparátů - 1965 Vox AC-30 Top Boost, Gibson Les Paul Amp

Galerie slavných aparátů - 1965 Vox AC-30 Top Boost, Gibson Les Paul Amp
Galerie slavných aparátů - 1965 Vox AC-30 Top Boost, Gibson Les Paul Amp

1965 Vox AC-30 Top Boost

Toto kombo má významný podíl na fenoménu, který se z hlediska historie rockové hudby označuje jako Britská invaze. Právě Vox AC-30 měly za sebou významné osobnosti šedesátých let, které svou tvorbou nejen ovlivnily, ale i určily další vývoj této hudby - stačí z tohoto hlediska jmenovat kupříkladu The Beatles (poslechněte si přímo Taxman), Keitha Richardse či Hanka B. Marvina, z hlediska používání značky pak obecně uveďme třeba Erika Claptona, Edge, Briana Maye, Roryho Gallaghera a Joea Perryho mezi mnohými jinými.

 

Popularita tohoto aparátu byla založena na produkci velmi konkrétního, harmonicky bohatého a tlustého tónu. Stal se tak důležitým dobovým prostředníkem mezi ostrými, cinkavými, na výšky a basy bohatými komby Fender a s důrazem na středy frekvenčně širokými, pro zkreslený, táhlý tón stavěnými Marshally.

 

Třicetiwattové kombo bylo osazeno dvěma osmiohmovými 120ť reproduktory Vox Bulldog, které vyrobil Celestion. V podstatě šlo o identické výrobky, kterými se pod označením Celestion G12 osazovaly bedny Marshall.

 

Zesilovač obsahoval čtyři EL84 v power-ampu, sedm 12AX7, 1 x 12AU7 v předzesilovači a jeden usměrňovač GZ34. Kombo pak nabízelo tři kanály s master sekcí, obsahovalo i efekt vibráto.

 

Gibson Les Paul Amp

Firma Gibson produkovala počátkem 60. let větší množství modelů, mnohdy s dost zmatečným označením. Nicméně, tento model GA40, pro který se díky jeho uživateli vžil název Les Paul, pochází z roku 1961. Základní čtyřicetiwattová série byla osazena reproduktorem Jensen.

 

Jakkoli toto kombo produkovalo kulatý, nechlupatý tón, bylo zcela zastíněno dalšími audio produkty firmy, zejména pak ve své době proslulým echem Echoplex, které například Jimmy Page použil v Stairway to Heaven.

Psáno pro časopis Muzikus