Galerie slavných krabiček: PRO CO RAT

Galerie slavných krabiček: PRO CO RAT
Galerie slavných krabiček: PRO CO RAT

První uvedení: 1978. Krabička, která si svým zkreslením a širokými možnostmi nařízení filtru získala značný zástup příznivců. Její úloha by byla v celkovém kontextu této kategorie pedálů ještě významnější, kdyby o rok později drtivě nenastoupil DS-1 od firmy Boss s výraznějšími možnostmi zvuku a příznivějším vztahem k osobnosti kytaristy.

Obecně je Rat řazen do stejné kategorie jako např. MXR Distortion. Dovede poskytnout jak zřetelný lehce nakřáplý crunch, tak i husté zkreslení, které v krajní poloze dokáže tón výrazně "roztřepit" a příjemně natáhnout.

Oblíbenost pedálu tkvěla i v dobře nastavené funkci filtru, který omezoval vysoké či nízké frekvence. Ani krajní polohy nezněly nepříjemně, ale to už záleželo na vkusu.

Rat byl v podstatě vytvořen pro nabídku většího gainu a širších možností ovlivnění frekvencí s přihlédnutím ke zvýraznění basů.

Galerie slavných krabiček: PRO CO RAT
Galerie slavných krabiček: PRO CO RAT

BOSS DS-1 DISTORTION

První uvedení: 1979. Od doby svého vzniku se tato krabice s nabídkou širokého spektra zvuku od čistého zesílení přes postupné nakreslení až po roztavený sound stále prodává a je vyhledávaným doplňkem nespočetné řady pedalboardů až do dnešních dnů. Není divu. DS-1 si získal své příznivce hned několika přednostmi. Jednou z nich byla jeho mnohostrannost, takže na tuto oranžovou pastičku můžete narazit jak u jazzmanů, tak i u punkerů, najdeme ji jak u bluesmanů, tak i u metalistů, znají ji grungeoví pohodáři i bleskoví instrumentalisté Ä la Joe Satriani - a to nemluvě o nepřehledném zástupu klasických rockových kytaristů.

Pokud se vám tato krabička dostala do rukou, tak vás jistě zaujal neuvěřitelný rozsah možností nastavení zvuku při zachování dynamiky hry, charakteristiky přirozeného kytarového tónu a jeho čitelnosti.

Psáno pro časopis Muzikus