Guitar Game - nejen hra

Guitar Game - nejen hra
Guitar Game - nejen hra

Stát se výborným instrumentalistou znamená trávit stovky hodin únavným cvičením. Toto jsem poznal hned, jak jsem nastoupil svá studia na konzervatoři, a tohoto přesvědčení jsem se nikdy nezbavil. Tedy až do chvíle, než jsem vyzkoušel hru Guitar Games, kterou vytvořil můj známý z Los Angeles - Aurelius Procházka (kytarista a manager skupiny Scifi-fullaby). Hra nabízí něco, co jsem považoval za nemožné; cvičení může být zábava, při které zapomenete, jak rychle běží čas a jak nudná je teorie. Tato ojedinělá hra, která je určená pro všechny zarputilé kytaristy - od začátečníků po profesionály - má několik úrovní obtížnosti, podobně jako jiné počítačové hry. Ihned mě zaujala originální grafika - zobrazení klaviatury piana, hmatníku kytary (po zahrání noty se rozechvěje struna jako v reálu).

Tato chytrá pomůcka nám pomůže nejen perfektně udržet rytmus, najít tempo jakékoliv písně, ale i sama drží basovou linku, která nás udrží v tónině. První hra Resonator (pro sluchovou analýzu) je obdobou českého pexesa, kde pomocí sluchu odkrýváte vždy dvě navzájem stejné položky. Začíná se od celých tónů v rámci jedné oktávy, postupuje přes půltóny až do rozsahu několika oktáv. Druhá hra Echo Zone učí kytaristy hledat tóny a procvičuje rychlost orientace na hmatníku. V třetí hře Shreeder (učí sluchové paměti) se snažíme v časovém limitu zahrát předehranou melodii či sérii not, které se zároveň zobrazují jako notový zápis.

Pár slov autora: "K vytvoření této hry jsem se rozhodl poté, co jsem strávil mnoho let snahou zdokonalit se ve hře na kytaru. Vystřídal jsem několik učitelů, pročetl desítky instruktážních knih a strávil desítky hodin poslechem CD." www.guitargames.com

Psáno pro časopis Muzikus