Historie vinylu 1940 - 1949

Historie vinylu 1940 - 1949
Historie vinylu 1940 - 1949

Dvacáté století se tradičně vyznačuje rychlým technologickým pokrokem a II. světová válka se stala významným mezníkem i v odvětví hudebního průmyslu. První z událostí, jež se na této změně podílela, byla stávka AFM (American Federation of Musicians), která žádala na vydavatelstvích odškodnění muzikantů a kapel, jež díky trvalému růstu popularity interpretované hudby (gramodesky a rádia) ztratili práci. Množství nově nahrané hudby bylo zanedbatelné a ke zlepšení nepřispěl ani fakt, že mnoho hudebníků bylo povoláno do služeb státu a účastnili se bojů v Evropě i Asii.

Poptávka byla ale stále vysoká - a to především mezi po domově si stýskajícími vojáky. Výsledkem byla speciální edice 12- a 16palcových desek, která byla bezvýhradně určena DJům působícím v jednotkách v zámoří. Ti měli za úkol pozvednout morálku psychicky se hroutícího mužstva. Tyto "V-discs" (V pro Victory=vítězství a pro Roberta Vincenta, který tuto edici vymyslel), tehdy vyráběné ze šelaku, byly velice křehké a mnohdy dorazili na místo určení popraskané. Také postupující válka v Asii omezila dodávky materiálu potřebného k výrobě šelaku, což byla pryskyřice vylučovaná broukem Laccifer Laca, pěstovaným právě v jihovýchodní Asii. Nutnost nalezení nového, nejlépe syntetického, materiálu naplnil již před dvaceti lety objevený Polyvinylchlorid (PVC), pro zkrácení překřtěný na vinyl. Roku 1912 byl vinyl poprvé vytvořen a roku 1926 patentován B. F. Goodrichem. Materiál byl využíván jako izolace, vyráběly se z něj pláštěnky a jeho ohebnost, výdrž a životnost přes sto let učinily vinyl ideálním i pro gramofonové desky. V červnu roku 1948 byla proto svolána společností CBS v New Yorku tisková konference, kde byla představena vinylová deska formátu LP s 30 minutami zvuku na jedné straně. V kombinaci s vynalezenou magnetickou páskou a souvisejícími technikami nahrávání byly nahrávky nového LP kvalitnější než kdy před tím.

 

Společnost 3M (Minnesota Mining & Manufacturing Company) se zatím snažila o sestrojení magnetické feritové pásky s lepšími vlastnostmi, než měl ve 40. letech používaný magnetický drát. Po objevení plně funkčního systému feritové pásky (používaného za války Němci v Bad Bauheimu) od projektu 3M upustila a příležitosti se hned chopila společnost Bing Crosby Enterprises, systém přizpůsobila a upravila. Columbia, jako budoucí vydavatel, ujistila veřejnost, že po ukončení vývoje ferritové pásky bude většina nahrávek z vinylů převedena. RCA, které bezpochyby ujel vlak, protože se s páskami nechala předběhnout vydavatelstvím Columbia, představila o několik měsíců později 7palcový formát vinylové desky s mikrodrážkami, nazvaný později single. Singly se staly standardem v mincových jukeboxech a RCA přišla i s řadou levných přehrávačů, které jiný formát než singl neuměly. Protože ale měl zatím každý systém jinou rychlost přehrávání (33 1/3 rpm, 16 rpm, 78 rpm atd.), trvalo ještě dlouhou dobu, než se veřejnost rozhodla, které rychlosti a kterému formátu projeví svou podporu.

Psáno pro časopis Muzikus