Hlasová výuka popového zpěvu

Hlasová výuka

popového zpěvu

František Tugendlieb

(vydalo nakladatelství Pepa Praha)

"Ženské hlasy, které se chtějí uplatnit v populární hudbě, by se neměly školit žádnou pedagogickou metodou uplatňovanou pro oblast ženského operního zpěvu, protože ten je založen na jiném fyziologickém principu tvorby hlasu."

Na sedmdesátá léta odvážná myšlenka podložená dvacetiletou pedagogickou praxí Františka Tugendlieba, ověnčená kvalitou pěveckého projevu zpěváků popové hudby, kteří prošli jeho školou (Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Darina Rolincová, Pavol Habera, Peter Lipa, Jitka Zelenková, Petr Kotvald, Hanka Křížková, Hana Hegerová a další).

Pedagogickou praxi završil František Tugendlieb mistrovsky. Vychoval hlasové pedagogy, kteří jeho metodou vyučují dál. V Praze Lída Nopová a Edward Tomas, v Bratislavě Alena Čermáková a Adriena Bartošová (všichni aktivní zpěváci), na jazzových workshopech po světě se této oblasti věnuje Peter Lipa.

Kniha je rozdělená na dvě části. Teoretická a praktická. Úvod napsala Lída Nopová - zpěvačka a hlasová pedagožka na pražské konzervatoři.

V teoretické části autor popisuje hlasovou výchovu velmi přístupným a srozumitelným jazykem. Slovní text je doplněn o nákresy. "Hlavní těžiště zpěvu spočívá v hlasivkách, vše ostatní se jim musí přizpůsobit. Možno říct, že dech, opora, maska, to vše závisí od funkce hlasivek. Hlasivky určují správnou hlasovou funkci. Potřebná je však dokonalá koordinace napínačů a správné sladění dechu s možností vibrace hlasivek. To znamená dokonale otevřené hrdlo, přirozený charakter tvorby tónu barveného a krytého, jen do té míry, aby se neovlivňovalo správné vzájemné napětí napínačů."

Praktická část je samotnou výukou popového zpěvu, doplněná o CD, na kterém jsou cvičení nazpívaná Františkem Tugendliebem. Vše je nesmírně přehledné a srozumitelné i úplnému laikovi.

V praktické části nechybějí kapitoly - Aplikace cviků na písně, Náprava hlasu, Práce s mikrofonem nebo Hlasová hygiena.

Kniha s CD má charakter skript, které doporučují každému potencionálnímu zpěvákovi populární hudby, jejich učitelům, ale i lidem, kteří si chtějí zapívat pro sebe a své blízké. Kniha je vynikající pomůckou i pro etablované zpěváky.

 

František Tugendlieb - hlasový pedagog a jazzman (zakladatel free jazzu v bývalém Československu). Člověk, který přinesl v sedmdesátých letech nový pohled na hlasovou pedagogiku pro oblast tzv. populární hudby (zahrnuje folk, country, blues, šanson, rock, jazz.) a muzikálu.

 

Tuto knížku si také budete moci od příštího měsíce objednat u nás v nakladatelství Muzikus.

Psáno pro časopis Muzikus