Huvel 2007: Průvodce programem

Hudební veletrh Praha 2005
Hudební veletrh Praha 2005

Hudební veltrh Praha, jehož pátý ročník se uskuteční od 13. do 15. září v prostorách Veletržního paláce, nyní přináší speciálního průvodce po doprovodném programu - seminářích, konferencích, výstavách, prezentacích, ale i koncertech.

 

 

semináře a konference

Virtual DISK Band

Na seminářích se vám představí hudební skupina Virtual DISK Band. Za bicí nástroje usedne novopečený, ale velice zkušený hráč Groove Agent 3 z firmy Steinberg. Ostatní hudební nástroje budou během koncertu alternovány, jejich zvuky budou vycházet z dílen firem Steinberg, IK Multimedia a Native Instruments. Posluchači budou během koncertu seznámeni s charakterovými rysy účinkujících. Vstupné virtuální.  

(seminář A, čtvrtek 16:30 a sobota 15:30)

 

Live ozvučování s velkými PA systémy - Martin Dušák

Seminář probere potřebné úkony při návrhu a sestavování velkých systémů, způsoby zavěšování, úhlování... Bude se zabývat rozdíly mezi klasickými a line-array systémy a základními teoretickými principy fungování line-array systémů. Seznámí s osvědčeným ”know-how”, s doporučenými metodami při integraci subwooferů a vykrývacích systémů; také s vybranými výrobci a systémy, celosvětově uznávanými v profesionálním touringu. Dotkne se i specifických problémů, jimiž se zvučení na velkých systémech odlišuje od práce na malých PA. Přednášející pracuje pro firmy Jesa, Audiolight a OPL Sound. Pracoval i pro další přední české firmy z oboru (Praha Music Center, Prodance, MusicData, DSC, T Servis...).

(seminář B, čtvrtek 11:30)

 

Tajemství zpěvu - Helena Kubelková

Seminář vás ve stručnosti seznámí se základními pěveckými principy a technikami. Také se dozvíte o nejčastějších chybách, které vám mohou zpěv znepříjemnit, ne-li znemožnit. Průběžně vám budou zodpovězeny i vaše všetečné dotazy týkající se dané problematiky. Celým blokem vás bude provázet zpěvačka, textařka a lektorka Helena Kubelková. Její umělecká dráha zahrnuje širokou škálu stylů. Rock, funky, muzikál apod. Výukou zpěvu se zabývá již deset let a v současné době zpívá v rockové kapele TETA. Zpěvem a texty se podílí na CD kapel nejrůznějších žánrů.

(seminář, pátek 15:30)

 

Nejen technika, ale i show za bubnem je důležitá - Roman Lomtadze

Bubeník který prošel mnoha kapelami i žánry, nakonec našel svoje místo v Čechomoru.  Nezbytnou součástí při předvádění jeho umění je show. Jak sám řiká "lidi poslouchají očima". Vedle bubenické techniky předvede divákům jak zaujmout posluchače ne jen z bubenického hlediska.

(seminář, čtvrtek 11:30)

 

Konference Světlo, zvuk a projekce v kulturních zařízeních aneb Revitalizace kulturních domů a malých kin

(auditorium 6. patro; odborný garant: AV Media)

Tento rok poprvé pořádají organizátoři Hudebního veletrhu Praha dvoudenní konferenci Světlo, zvuk a projekce v kulturních zařízeních, která je určena vlastníkům a provozovatelům kin, divadel, klubů a kulturních domů. Toto setkání s předními odborníky je zaměřeno na systémová řešení při modernizaci audiovizuální techniky v kulturních zařízeních  včetně akustiky. Po registraci účastníka na www. huvel.cz získáte bezplatný vstup.

- čtvrtek 13. 9.:

10:30-11:00 Požadavky na akustiku kin a multifunkčních sálů (Matěj Sborový)

11:00-11:30 Systém VRAS - možnosti elektronického systému úpravy akustických vlastností multifunkčních sálů (Lumír Kulda)

11:30-12:00 Vybavení multifunkčních sálů moderními audio systémy (Robert Danáč)

12:30-13:00 Vybavení multifunkčních sálů osvětlovací a laserovou technikou (Tomáš Pukl)

13:00-13:30 Vybavení barů a restaurací multizónovými ozvučovacími systémy (František Vysloužil)

13:30-14:00 Kolektivní správci autorských práv (OSA, Intergram...) a odměny, které jim platíte (Petr Ostrouchov)

- pátek 14. 9.:

10:30-11:00 Vybavení malých kin digitálními videoprojektory (Stanislav Kulhánek)

11:00-11:30 Možnosti využití a požadavky na vybavení multifunkčních sálů (Jaroslav Petrán)

11:30-12:00 Systém VRAS - možnosti elektronického systému úpravy akustických vlastností multifunkčních sálů (Lumír Kulda)

12:30-13:00 Vybavení multifunkčních sálů moderními audio systémy (Robert Danáč)

13:00-13:30 Vybavení multifunkčních sálů osvětlovací a laserovou technikou (Tomáš Pukl)

 

Příčná flétna v galerii mezi obrazy

Slovem provází Vít Popp, hudební ukázky předvede na širokém spektru zahraničních nástrojů různých výrobců v cenových relacích od 7 do 200 tisíc korun flétnová virtuózka a profesorka flétnové hry, paní Žofie Vokálková. Očekáváme osobní návštěvu ředitele Trevor James a zástupce Miyazawa a v Anglii, pana Jean-Paul Wrighta. Velmi vhodný seminář pro nastávající adepty flétnové hry i konzervatoristy.

(1. patro - malá dvorana, pátek 14:00)

Hudební veletrh Praha
Hudební veletrh Praha

výstavy

Laser - Metal Women

Na Huvelu by vám chtěl ve svých fotografiích pořízených na koncertech v České republice představit něžnou část metalové hudby. Výstava se jmenuje Metal Women a ukazuje krásné ženy v tvrdé muzice.

(výstava fotografií)

 

Drummers

”Moc rád je fotím, chlapíky v pozadí, jejich upocené grimasy, když jsou v zajetí rytmu. Málokdo má o fotografie mých hrdinů, kteří ženou kupředu ta nejslavnější rocková jména, takový zájmen jako o mometky leaderů, a tak jsem využil možnost zprostředkovat svůj pohled na legendární, i ty méně slavné bubeníky”, Jiří Rogl (www.rock-on-stage.com).

(výstava fotografií)

 

Luděk Stone Neužil

Snad jste viděli Školu rocku, a víte tedy, jaký je rozdíl mezi bigbíťákem a pozérem, a možná jste na internetu viděli nabitý program Johna Mayalla, který v rozhovoru pro Muzikus řekl Stefanovi Segimu, že je pro něj míň únavné stát večer co večer na pódiu než udělat jednu monstr akci, a možná jste soucítili s Victorem Baileym, který se o holi pajdal na pódium Lucerna Music Baru, a možná jste slyšeli Tommyho Emmanuela omlouvat se při hře za nepovedenou frázi, a možná... Ti všichni nám večer co večer přicházejí z pódia nakopat pr... a před těmi všemi smekám, a pokud jsem vám snad v první řadě někdy šlápl na nohu nebo vám dokonce převrhl pivo, tak přijměte jako omluvu pozvánku na výstavu fotek těchhle frajerů. Zdravím, Luděk Neužil a fotila mě Sára Neužilová.

(výstava fotografií)

 

Historie Československé elektrofonické kytary

Sbírka elektrofonických kytar bude vypovídat o historii vývoje tohoto hudebního nástroje v bývalém Československu. Nástroje s ojedinělým řešením, vývozní kytary, zlatá trojice kytary, havajky a basy, které přinesly nejvyšší ocenění ze světové výstavy EXPO 58 v Bruselu, pohledy do historie a v neposlední řadě možnost vyzkoušení jednotlivých modelů.

(polopatro, hala B)

Hudební veletrh Praha 2005
Hudební veletrh Praha 2005

prezentace

AudioMaster

Skvělá zpráva pro všechny náročné uživatele, vyžadující špičkovou profesionální techniku v oblasti světla a zvuku. AudioMaster na veletrhu představí nové produkty světelné divadelní techniky značky Spotlight, světla pro televizní a filmový průmysl De Sisti Lighting, švédské průmyslové výrobníky mlhy a hazery Swefog, novinky z produkce Robe Showlighting a LED osvětlovací techniku Anolis a LDDE. Z nových značek audia pak představí legendární japonskou značku profesionální DJské techniky Vestax. Sobotni koncerty, probíhající v sále Art Minus jsou ozvučeny systémem JBL VerTec™.

(ArtMinus, sobota 10:30)

 

RCF

Prezentace výrobků RCF v praxi. PRODANCE připravil předvedení kompletního sortimentu aktivních reproduktorových soustav RCF. Poslechový test výrobků řady RCF ART a TT+. Je to jedinečná možnost k jejich vyzkoušení, jelikož poslech bude možný jak z pozice diváka, tak na jevišti v pozici hudebníka, což určitě ocení především všichni zvukaři a muzikanti. Svou účast přislíbili i zástupci tohoto italského výrobce, Alessandro Manini a Emanuele Morlini.  

(ArtMinus, pátek 10:30)

 

D & B Audiotechnik

Představte si zvukově neutrální ozvučovací systém, který je libovolně rozšiřitelný podle požadavků dané aplikace. Systém, jehož komponenty jsou navzájem zcela kompatibilní... Jednotlivé komponenty všech systémů D & B Audiotechnik jsou navrženy tak, aby byly schopny dodávat maximální výkon. Srdcem ozvučovacích systémů je výkonový zesilovač s vestavěným DSP procesorem. Na veletrhu bude společností T Servis Import představen systém série C, který je ideálním příkladem této filozofie.

(ArtMinus, čtvrtek 11:30)

Hudební veletrh Praha 2007
Hudební veletrh Praha 2007

kapely

Mr. Don Lewis

Mr. Don Lewis je nadaný americký hudebník a pedagog. Je jedním ze zakladatelů syntezátorové tvorby a využití technologie MIDI. Jako pedagog působil například na univerzitách San Jose nebo Stanford. V současné době spolupracuje s Roland Group jako konzultant a koncertní mistr.

(ArtMinus, pátek 14:30)

 

Please the Trees

Zajímavě kombinovaný hudební projev minimalismu, místy jemně poznamenaný britpopem, s dobrým zpěvem a melodickou linkou. V jejich hudbě rozeznáte moderně rafinované lo-fi indie, připomínající Radiohead či poloakustickou citlivost podobnou Tinderstick. Vašek Havelka je uznávaným sólovým kytaristou a zpěvákem (selFbrush) a jeho nynější projekt vznikl na základě spojení s táborskou kapelou Some Other Place.

(Stan, sobota 14:00)

 

Benny Greb

Jeden z nejvýraznějších německých bubeníků, který se pohybuje se v širokém rozpětí žánrů mezi jazzem a rockem. Nahrává a vystupuje se skupinou Otterpost, v posledních letech často spolupracuje i s jinými muzikanty například Jerobeam, Bobby Mc Ferrin, Ron Spielman, NDR Orchestra (symfonický Zappa Project). Učí na hudebních školách v Hamburku, Mannheimu a bavorském Hammelburgu. Celosvětovou pozornost vzbudil především svými sólovými vystoupeními na velkých festivalech (World Drum Festival, NAMM Show LA, DrummerLive-Event Wembley a Montreal Drum Fest).

(ArtMinus, pátek 15:40)

 

Grape

Minimalistické pojetí vlastních skladeb inspirovaných R'n'B, funkem, reggae, soulem, trip-hopem, blues a elektronikou. Grape přináší autentický zvuk a energický groove. Podmanivý hlas Hanky Říhové, syrové kytary Marcela Flemra společně s rytmikou Marian Petržela (bicí) a Pavel Novák (basa) tak bez nadsázky vytváří nový hudební žánr, který vás zasáhne na tom nejcitlivějším místě.

(Stan, sobota 17:00)

 

Ralf Jung

Ralf Jung, už sedmým rokem firemní hráč DigiTech, není žádné ořezávátko. Na pódiu se objevil s takovými lidmi jako Steve Vai, Dweezil Zappa, Jennifer Batten, Scott Ian, Simon Phillips, Greg Bisonnette, Doug Wimbish, TM Stevens a dalšími. Jeho kariéra  začala po dvouleté intenzivní výuce hry na kytaru u amerického zpěváka Ronnie James Dia. Vzájemná spolupráce nevyústila v žádnou nahrávku, ačkoliv Ralf nahrával s dalšími členy Diovy kapely Claudem Schnellem a Jimmy Bainem. Po poněkud trpkém rozchodu s RJD  pronikl na studiovou scénu a spolupracoval asi na padesati projektech.

(seminář A, čtvrtek 14:30, pátek 14:30 a B sobota 12:30)

 

Toxique

Setkali se při mytí baněk v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické. Všichni členové shodně tvrdí, že hrají hudbu na pomezí retropopu, souljazzu a grooverocku. Mezi hlavními vzory uvádějí hudebníky, jako jsou Prince, Amy Winehouse, Gwen Stefani, John Mayer nebo Moloko. Jako host se s kapelou představí pianistka Beata Hlavenková. Hudba Toxique jde napříč všemi hudebními žánry.

(Stan; čtvrtek 15:00)

 

Roland Digital Project

Kapela, která používá nástroje a efekty značek Roland a Boss. Hudebníci tyto nástroje také předvádějí. Mimo jiné na stánku s programem Roland Music Show. Repertoár tvoří především vlastní kompozice. Kapela hraje ve složení: Jan Janík - kytara, Marek Šlapanský - bicí nástroje, Dave Mendez - basová kytara a Petr Kovařík - klávesové nástroje.

(ArtMinus; čtvrtek 14:50)

 

Reggie Worthy

Pochází ze Severní Karolíny, na baskytaru začal hrát v jedenácti letech, krátce nato založil svou první skupinu. V sedmdesátých letech už byl uznávaným profesionálem, se skupinou Ike & Tina Turner sjezdil celý svět. Po odchodu od Tiny začal Reggie nadlouho pendlovat mezi LA a Mnichovem.

Spolupracoval s mnoha významnými osobnostmi (Eric Burdon, Patrick Gamon, Snowball, Hong Kong Syndikat, ´N Sync, Dasha, Udo Lindenberg a Stoppok). Je také autorem rockového muzikálu Voodoo Child. Řadu let spolupracuje s firmou Sandberg, podnítil dokonce i vývoj speciálního modelu Tubemachine (unikátní čtyřstrunná basa se třemi snímači a vestavěným lampovým předzesilovačem).

(ArtMinus; sobota 11:30)

 

The Roads

Tenhle popový rychlík je kapelou, která necelý rok od svého založení přišla na jasný směr ve své hudební produkci a rozhodla se vsadit na neotřelé piano, britského zpěváka, výraznou rytmiku a melodie kytar. Již nyní můžeme říct, že The Roads jsou bezpochyby zajímavou domácí kapelou, o které ještě všichni uslyšíme.

 

Energit 73 - zrozeni pod zlým znamením

Začátek roku 1973 - několik let po invazi sovětských vojsk do Československa. Na české rockové scéně už nestojí kámen na kameni. Matadors zůstali v Německu, Framus Five již nehraje, Flamengo se rozpadá. Není kde hrát...

Tou dobou se formuje skupinka nejvěrnějších rockových šílenců: Luboš Andršt (Framus, Jazz Q), Vladimír Padrůněk (Jazz Q), Jaroslav Erno Šedivý (Primitivs group, Flamengo) a Ivan Khunt (Flamengo), aby založili, do té doby neslýchaně tvrdou, rockovou kapelu.

Když začali veřejně vystupovat, měli hodně našlápnuto. Hodně improvizovali a s hráli maximální hlasitostí. V rámci doby působili jako zjevení, které ovšem cenzoři nemohli přehlédnout. A tak nám normalizační sudička přisoudila brzký konec.

Luboš Andršt: ”Zbyly nám jen fotografie, nějaké demosnímky a nevyrovnané účty. Láďa Padrůněk a Ivan Khunt už hrají v nebeské kapele, ale Erno se vrátil před časem do Prahy. Jednou mi zavolal a povídá `našel jsem výbornýho člověka, kterej zpívá jako Ivan, hraje na hammondky jako Ivan a tak trochu vypadá jako Ivan. Menuje se Honza Holeček, zná všechno, co sme hráli, a nemá co dělat. Přinesu ti jeho demo.` Když jsem si ho poslechl, začal jsem se přehrabovat ve starých páskách a poslouchal věci, které jsem třicet let neslyšel. A došlo mi, že bychom si mohli udělat nějakou radost a znova si to zahrát. Dali jsme dohromady původní repertoár, trochu jsme to vyčistili a sem tam si to zahrajeme. Bylo by škoda to nechat v moři zapomnění teď, když rudá hvězda dávno nemá na nebi vládu.”

(ArtMinus; sobota 14:40)

 

HC3

Po tříletém koncertním turné se z USA vrací tato tříčlenná formace kombinující grunge, funky, hardcore a nu-metal. S albem We´re not Like the Others procestovali Severní i Jižní Karolínu, Tennesse, Floridu, Alabamu. Nyní přiváží americkou, tvrdě rockovou scénu spolu s americkým sluncem zpět do ČR. Po řadě úspěchů a vydání alb v USA se chystají na Huvelu odehrát speciální set, složený ze skladeb právě chystaného alba Prelude to Fascination.

(ArtMinus; čtvrtek 17:10)

 

Michal Hromek

Michal Hromek je opravdovým pojmem v oblasti kytarového zpracování keltských či obecněji starých ostrovních témat přinejmenším od roku 1990. Tehdy se totiž objevilo jeho debutové album, vysoce oceňované a skvěle prodávané u nás i v zahraničí; výběr toho nejlepšího s kořeny v Anglii, Skotsku či Irsku, ať již v podobě úprav tradicionálů, citací Turlogha O´Carolana nebo Hromkovy původní tvorby.

(Akustická scéna; sobota 16:00)

 

T.O.P. Dream Company

Soul-funkové groovy ve spojení s vynikající dechovou sekcí, adekvátním hlasovým projevem a nekončícím nadšením z hudby, které při svém vystoupení předvádí tato dvanáctičlenná formace vycházející z tvorby legendárních Tower Of Power, patří už od roku 2005 k nejlepším.

(Stan; sobota 10:40)

 

Hit Fakers

Pravděpodobně jediná česko-albánská funky kapela na světě, svádějící k tanci i ke zpěvu směsí písní ve vlastních aranžmá od Jamese Browna přes Boba Marleyho až k Stevie Wonderovi. Trumfem Hit Fakers je muzikantská přesnost, údernost a neutuchající živelnost s energií na koncertním podiu. Jádro kapely tvoří albánští bratři Alfonso a Eusebio Llupi, formaci doplňují Ondřej Kuchař, Tomáš Lacina a Hynek Novotný.

(Stan; čtvrtek 16:00)

 

Nightwork

Vznikli původně jako záminka k záškoláctví, během dvou let se zábava tří herců, jednoho tanečníka a dvou vystudovaných muzikantů proměnila v kapelu Nightwork. Styl hudby, kterou tvoří v šestičlenné sestavě, charakterizují jako moderní podobu ”discofunky” s přídavkem elektroniky a worldmusic. Sestavu tvoří Vojta Dyk, František Soukup, Jakub Prachař, Jan Maxian, Radim Genčev a Ondřej Kollár.

(Stan; pátek 10:30)

 

Magnum Jazz Bigband

Dynamická dvacetičlenná kapela složená z mladých muzikantů nabitých entuziasmem. Bigband hraje swing, moderní jazz, ale i funky nebo rock-popové skladby v nejrůznějších aranžmá. Díky klasickému složení (5 trubek, 4 trombony, 5 saxofonů, piano, kytara, basová kytara, bicí a vokály) a rozsáhlému repertoáru hraje bigband jako hlavní kapela k tanci i poslechu.

(předpolí Veletržního paláce; čtvrtek 17:40 a sobota 10:00 a 12:30)

 

Neratovický Bigband

Mladý progresivní orchestr, který se dostal na jedno z předních míst mezi českými bigbandy, se věnuje především swingové a taneční hudbě. Mezi hudební i širokou diváckou veřejností je známý nejen díky precizní interpretaci a neotřelému zvuku, ale též tím, že jeho saxofonová sekce je výhradně ženskou, lépe řečeno dívčí, záležitostí.

(předpolí Veletržního paláce; pátek 14:40, 15:40 a 16:40)

 

Romaneto

Hudební divadlo, které jednoduchou a názornou formou seznamuje nejmenší děti se základními principy hudby. Představení tématicky odpovídá přípravám na hudební koncert a radám, jak si se vším poradit. Jedná se o interaktivní hudební divadlo, kdy si herci ve spolupráci s dětmi zahrají, zazpívají a zatančí.

(Děti pojďte si (za)hrát čtvrtek, pátek i sobota)

 

Drumcircle

Jedná se o skupinu až třiceti dětí, která pod vedením pod vedením zkušeného facilitátora hraje různé rytmy na nejrůznější bubny a bubínky. Nikdo zde nemusí mít hudební vzdělání, přesto zažije potěšení ze společné hry a tvoření melodie. Tato část programu je připravena ve spolupráci s nadací TMF (The Music Fundation).

(Děti pojďte si (za)hrát čtvrtek, pátek i sobota)

Psáno pro časopis Muzikus