IFPI odpovídá 2.díl - pirátské kopírování CD

IFPI odpovídá 2.díl - pirátské kopírování CD
IFPI odpovídá 2.díl - pirátské kopírování CD

V poslední době nabízí na internetu spousta "podnikatelů" vypalovaná CD. Na svých stránkách uvedou jednoduše upozornění, že veškerá CD jsou vypálena, že se zříkají veškeré zodpovědnosti za porušování autorských práv a že každý, kdo si CD objednává, musí být vlastníkem originálů daných CD (někteří dokonce uvedou odkaz na zákon o autorských právech). Jak jsem si ověřila, vše v praxi funguje tak, že učiníte objednávku a na dobírku vám přijde vypálené CD (to, že jste opravdu vlastníkem originálu, nijak neprokazujete, žádný svůj originál nikam neposíláte, nikde nic nepodepisujete...). Zajímá mne, jestli je opravdu možné, aby se dal takto zákon obejít? Je to legální? Opravdu stačí uvést pár "chytrých" vět a vše je v pořádku? Chápu, že firmy, které vypalují CD legálně, to dělají tak, že si opravdu originál CD přinesete a oni vám udělají kopii. Neměli by se ale nějakým způsobem přesvědčit o daném originálu i ti, kdo tuto službu nabízejí přes internet? Nechce se mi snad ani věřit, že se dá takovým okatým způsobem zákon o právech autorských obejít. Můžete mi to vysvětlit? Jsou vážně Češi takoví "koumáci"? A jak to funguje v zahraničí? Pochybuji, že tam je něco takového vůbec možné.

Eva Doležalová, Břeclav

Na dotaz na podmínky provozování tzv. komerční vypalovny - poskytovatele služeb vypalování CD po živnostensku, lze uvézt, že kromě podmínek vyplývajících z obecně právní úpravy, dané zejména živnostenským zákonem a ostatními právními předpisy, je zapotřebí svolení oprávněných subjektů (autorů. atd.) zastoupených jejich kolektivními správci. Intergram zastupující výkonné umělce a výrobce zvukových záznamů taková svolení nevydal a ani do budoucna vydat nehodlá. OSA v nedávné minulosti s několika poskytovateli těchto služeb smlouvy uzavřel, avšak podle nedávného rozhodní nejvyššího orgánu této společnosti budou tyto smlouvy vypovězeny a další již nebudou uzavírány. Z uvedeného je zřejmé, že činnost těchto tzv. komerčních vypaloven je bez zmíněných svolení v podobě licenčních smluv nelegální.

Rozšiřování vypálených CD cestou nabídek na internetu je typickou pirátskou aktivitou a je zcela irelevantní, že poskytovatel této "služby" na svých stránkách uvádí, že nenese žádnou odpovědnost. Opak je pravdou. Za nelegální komerční rozšiřování odpovědnost nese, včetně odpovědnosti trestně právní.

Na otázky za IFPI ČR (Mezinárodní federace fonografického průmyslu) odpovídal JUDr. Soukup.

Více informací týkající se této problematiky naleznete na webových stránkách www.ifpicr.cz v rubrice Hudba a právo.

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy