iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje

iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje
iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje

  

V několik předchozích článcích jsem si nastínili možnosti, které skýtají dotykové displeje, a jaké může být jejích využití pro muzikantskou praxi. Podtitulek v prvním z nich pokládal otázku: Hračka, nebo profesionální zařízení? Ale jak už to v životě bývá, jednoznačné odpovědi se nedočkáme. Protože využití mohou nalézt v táborech obou stran. Konec konců u zvuku vlastně nikoho nakonec nebude zajímat, jak vznikl, ale jak se poslouchá...

Tedy dotykové displeje dokončují vítězné tažení. Usuzuji tak i ze zprávy z „mrkvosoftu“, že Windows 8 budou podporovat dotykové displeje a i grafika a uživatelské rozhraní tomu bude přizpůsobeno. Přesto se stále zdá, že náskok, který na začátku získala firma Apple, se jí daří přes celosvětovou honičku, udržet. I za cenu využití právníků. Samsung, tuším, nemůže prodávat svůj nový model (prý lepší než iPad2), neboť Apple má asi dobře udělané průmyslové vzory. A nemuselo to být tak jednoznačné, když jsem zaslechl, že v Nokii na tom již dávno pracovali, ale vedení to nějak nepovažovalo za směr budoucnosti. Ale je trochu je to ze soudku JPP*).

 

Aplikací je stále více. Vyznačují se jednou věcí, a tou je poněkud dětská grafika, která je asi logickým důsledkem jisté neohrabanosti našich prstů a jejich velikosti. Takže někdy za lehce infantilním designem se skrývá už celkem mocný nástroj na hranici profesionality, ale někdy je i hračka pro aplikaci silné slovo. Ale hlavní přednost je v mobilitě, univerzálnosti a kompaktnosti (žádné myši či klávesnice) zařízení s dotykovým displejem. Pomalu se objevují další a další aplikace, jako nahrávadla, manažeři dat a nastavení, playery, efektové procesory, ovladače... Mnohdy jsou vázány na speciální zařízení, tedy hardware, s nímž tvoří dohromady speciální zařízení vyznačující se hlavně mobilitou a intuitivností ovládáni. Trend grafického rozhraní, který kdysi započal Apple a Atari a Mikrosoft či Linux v něm po svém dále navazovali, tedy pokračuje ve svém vývoji. Zde tedy přinášíme podrobnější popis dalších dvou aplikací, které využívají speciální hardware.

iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje
iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje

IK Multimedia iRig Mic

Díky klasické „handce“ získáte společně s iPodem či iPadem velmi užitečné zařízení. Tedy hlavně z hlediska mobility. Mikrofon je tedy klasicky s kovovým tělem, takže pocitově je to nastejno jako s profi mikrofony. Ale na rozdíl od klasických dynamik je vybaven přepínačem (na místě vypínače) citlivosti ve třech stupních, kdy můžete pokrýt slušný dynamický rozsah, tedy jak zabrání většího prostoru s mluveným slovem, tak i klasické pódiové využití s rtem přitisknutým na mřížce. Kablík vedoucí do iPodu je trochu tenký, ale pokud vydrží, tak bude vše v pohodě. Z aplikací, které jsou k dispozici, jsou dvě hlavní. A to Voice Live a iRig Recorder. Ta první je vlastně real-time procesor s nabídkou efektů, které jsou vhodné pro zpěv, tedy chorus, de-esser, kompresor, double, pitch correction a další, kdy si můžete svůj hlas dobarvit dle chuti či potřeby. Nahrávaní vlastních nápadů nebo jen tréninkové zpívání z vlastní doprovodnou muzikou je hračka.

 

Druhá aplikace iRig Recorder je velmi intuitivní „nahrávadlo“, které umožňuje s nahrávkou dále pracovat pomocí efektů, jako jsou mimo jiné úprava ladění či změna rychlosti bez změny ladění nebo naopak změna ladění beze změny rychlosti či automatická úprava hlasitosti nebo barvy zvuku. Tedy vše je uděláno tak, aby pokud možno i ten největší laik byl schopen vyrobit nahrávku. V rukách zkušeného muzikanta se může stát celkem dobrým pomocníkem, kdy vzniklá dema budou jistě použitelná pro sdělení vašich hudebních myšlenek z dovolené vašim kolegům v hudebním souboru. iRig Mic samozřejmě mohou využít i jiné aplikace, které umějí nahrávat či jinak pracovat s audio signálem, které lze stáhnout z Apple Store.

 

Tabulka parametrů

typ: elektretový

směrová charakteristika: všesměrový/kardioida

frekvenční rozsah: 100 Hz-15 kHz, -3 dB

max. akustický tlak: tři úrovně 120/90/75 dB, dle nastaveni

zkreslení: 3 % THD/120 dB/1 kHz

windscreen: uvnitř

napájení: pracuje pouze iPhone/iPod Touch/iPad

 

Web

www.ikmultimedia.com/irigmic/features/

iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje
iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje

Line 6 MIDI Mobilizer + MIDI Memo Recorder

Pokud zkusíme domýšlet do důsledku používání iP... pro hudební účely, jistě nás napadne, zda by ho bylo možné použít také ve spojení s klasickým MIDI převodníkem. Firma Line6 provedla v tomto směru průkopnickou práci a uvedla na trh MIDI Mobilizer, první převodník tohoto typu pro iPhone, iPad a iPod Touch. Funguje to elegantně a nejjednodušším možným způsobem: pro připojení se využívá port vespod iP...u, do kterého zapojíme krabičku převodníku obsahující LED indikaci připojení a minijackové vstupy pro dva kabely, na jejichž druhém konci nalezneme klasické MIDI „pětikolíky“ in a out. Kabely jsou dlouhé 1,5 m a vzhledem k tomu, že jsou vyráběny ve spolupráci s firmou Planet Waves, měly by něco vydržet. Převodník se napájí z baterie iP...u.

 

Využití s hudebním softwarem má samozřejmě velmi široký potenciál a neustále se rozrůstá podpora různých hudebních aplikací. Pro základní použití nabízí Line6 aplikaci MIDI Memo Recorder, kterou je možno stáhnout zdarma na Apple Store. Provádí záznam a přehrávání MIDI dat jako jednoduchý záznamník. Ovládání je velmi prosté: Provede se záznam do souboru typu Standard MIDI File, který můžeme pojmenovat, uchovat v paměti nebo vymazat, poslat skrze e-mail, ale také se k němu dostaneme z jiného počítače přes wi-fi. Zaznamenávají se všechna MIDI data, což je výhodné nejen pro nahrávání hudebních nápadů v podobě not, ale např. i pro výpisy pamětí nástrojů a přístrojů v podobě SysEx dat. Můžeme tak kdykoli mít důležitá data „s sebou v kapse“. Firma zaručuje přesnost dat na 1 msec, takže se nemusíme bát výpadku, záznam i přehrávání probíhá zcela bez problémů. Je to velmi praktická věc, nejen díky své mobilitě, ale hlavně spolehlivosti. Vzhledem k tomu, že aplikací využívajících MIDI pro iP...d neustále přibývá, máme se do budoucna na co těšit.

 

Tabulka parametrů

kompatibilita HW: všechny modely iPhone, iPad a iPod Touch

kompatibilita SW: Line6 MIDI Memo Recorder a aplikace jiných firem

připojení: třicetipinový konektor iP...du, redukce na MIDI In/Out, kabely 1,5 m

funkce záznamníku: Standard MIDI File, záznam všech typů MIDI dat, přesnost 1 msec

 

Web

line6.com/midimobilizer/

iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje
iPod a iPad - aplikace pro dotykové displeje

Práce s dotykovými displeji nás bude pravděpodobně provázet životem více a více, tedy i nás, muzikanty. Takže se v dalších číslech Muzikusu můžete těšit na testy konkrétních aplikací a zařízení, kterých je stále víc a víc.

Psáno pro časopis Muzikus