Jim Dunlop MXR KFK-1 EQ

Jim Dunlop MXR KFK-1 EQ
Jim Dunlop MXR KFK-1 EQ

KFK-1 MXR - kytarová krabička navržená dle Kerryho Kinga, kytaristy legendárních Slayer. 10 pásem ekvalizéru, bypass a zdvojený výstup dávají nepřeberné zvukové možnosti. Pak už záleží jen na zručnosti samotného kytaristy.

 

Pod drobnohledem

Krabička je černé barvy a bytelné ocelové konstrukce, což ji předurčuje k dlouhé životnosti. Na zadním panelu naleznete zdířku vstupu pro kytaru a dva výstupy. Můžete tedy "krmit" hned dva aparáty najednou. Samozřejmostí je též vstup pro napájení (Adaptér AC-18V). Na horním panelu najdete přepínač s 12 potenciometry. Ten úplně vlevo slouží k nastavení hlasitosti a ten vpravo volí míru zkreslení (gain), ostatních deset nabízí kompletní equalizaci ve frekvenčním rozmezí: 31,25 Hz, 62, 5Hz, 125 Hz, 250 Hz, 500 Hz, 1 kHz, 2 kHz, 4 kHz, 8 kHz a 16 kHz (s odchylkou ą12dB).

 

Zvuky a efekty (aneb trocha praxe)

Při vypnutém přepínači funguje krabička v režimu bypass, jenž je signalizován svítícími dvěma krajními potenciometry (Volume + Gain). Při sepnutí se ekvalizér aktivuje a rozzáří všechny potenciometry. MXR KFK-1 nabízí vskutku širokou paletu zvuků - pohrajete-li si s nastavením jednotlivých potenciometrů, dokážete z krabičky vyloudit teplé a kulaté bluesové sólo stejně jako hodně drsnou cirkulárku. Snad jen bych vytkl, že při vyšších úrovních hlasitosti a zkreslení (cca nad 70 %) se celkový zvuk začíná slévat dohromady a z reproduktorů leze spíše "zvuková koule" než konkrétní sound.

 

Závěr

KFK-1 od MXR je určen pro velmi široké použití. Můžete ho nouzově využít též jako předzesilovač. Celkový zvuk je konkrétní, jasný a čitelný, pouze při silném zesílení a zkreslení začíná trochu pokulhávat. Součástí ekvalizéru je též napájecí zdroj Dunlop ECB-004 18voltový AC Adapter. Jedinou zásadní vadou na kráse je cena: 6490 Kč. Distributor by si měl uvědomit, že za tyto peníze už dnes není problém sehnat digitální multiefekt, který toho umí o poznání více.

Psáno pro časopis Muzikus