Joe Louis Walker - hvězda 12. ročníku festivalu Blues Alive

Joe Louis Walker - hvězda 12. ročníku festivalu Blues Alive
Joe Louis Walker - hvězda 12. ročníku festivalu Blues Alive

Hvězdou 12. ročníku festivalu Blues Alive se stane v Šumperku americký kytarista a zpěvák Joe Louis Walker.

Má na svém kontě řadu ocenění, včetně několika cen Grammy a & WC Handy. Na současné světové bluesové scéně je skutečným pojmem. V průběhu své kariéry spolupracoval s osobnostmi jako B. B. King, James Cotton, Bonnie Raitt, Taj Mahal, Huey Lewis, Branford Marsalis, Steve Cropper, Shemekia Copeland & Ike Turner. Na svém kontě má osmnáct sólových alb, dvojici živých DVD a bezpočet kompilací.

Joe Louis Walker se narodil v roce 1949 v hudební rodině v San Francisku. Krk bluesové kytary poprvé stiskl jako osmiletý, přičemž jeho prvotními vzory byla jména jako T-Bone Walker, B. B. King, Meade Lux Lewis, Amos Milburn, a Pete Johnson. Jako šestnáctiletý vstoupil do povědomí koncertováním v Bay Area. Intenzivně nasával nejrůznější vlivy a formoval svou vlastní muzikantskou tvář. Už jako mladík hrával s osobnostmi jako John Lee Hooker, J. J. Malone, Buddy Miles, Otis Rush, Thelonius Monk, The Soul Stirrers, Willie Dixon, Charlie Musselwhite, Steve Miller, Nick Lowe, John Mayall, Earl Hooker, Muddy Waters nebo Jimi Hendrix. Nutno konstatovat, že se jedná o plejádu vskutku záviděníhodnou.

V roce 1968 se Walker spřátelil s Mikem Bloomfieldem a jejich intenzivní přátelství trvalo až do Bloomfieldovy smrti. Právě tato událost, která Wolkerem hluboce otřásla, změnila zásadně jeho život. Vzdal se blues, zapsal se na státní univerzitu v San Francisku a vystudoval hudební obor a angličtinu. Současně pravidelně vystupoval s gospelovým kvartetem Spiritual Corinthians.

Ovšem volání blues, zpočátku vzdálené neustále sílilo a v roce 1986 se ozvalo naplno. V tom roce vyšlo Wolkerovo první sólové album Cold is the Night a sklidilo potlesk kritiky. Znovuzrozený bluesman se pak rozjel na nekonečné turné, v jehož průběhu poslal do světa čtveřici dalších alb.

V roce 1993 deskou Blues Survivor odstartoval svou "elektrickou etapu", vstřebávající vlivy gospelu, jazzu, funky, soulu i rocku. V devadesátých letech pak Joe Louis Walker spolupracuje s velkou řadou renomovaných bluesových osobností, stává se i koncertní atrakcí na nejproslulejších světových festivalech jako North See Jass, Monterey, Saporo, Montreaux, Glastonbury, The Super Dome, San Francisco Festival, Russian River Jazz a dalších v Japonsku, Itálii, Norsku, Švýcarsku a podobně. Stal se rovněž vyhledávanou tváří televizních obrazovek.

Mezi významná alba devadesátých let patří Wolkerova deska Great Guitars z roku 1997, která zaznamenala i nemalý komerční úspěch. Ani hvězdná hudební pozice ovšem nebývá samospasitelná. Na přelomu tisíciletí Walker psychicky neunesl traumata spojená s rozvodem, upadl do těžkého alkoholismu a po více než dvaceti letech se vrátil k drogám. Odstěhoval se do Francie a jeho dráha se zdála být uzavřená. Smutným, leč ne netradičním koncem. V prosinci 2005 se však Joe Louis Walker navrátil do Spojených států a dobrovolně nastoupil odvykací kůru. Sotvaže s úspěchem absolvoval léčení, vrátil se rovněž i k intenzivní práci. Pustil se opět do častého koncertování a v letošním roce i do přípravy nového alba.

Bližší informace o desce, na níž pracuje, jsou prozatím utajovány, ale jedno se ví s určitostí. Totiž, že se na ní opět sejde slušná řádka vážených hostí. Deska by se zřejmě měla objevit na světě ještě v závěru letošního roku. Příběh osmapadesátiletého bluesmana Joe Louise Walkera se tedy zdá být v této chvíli happyendem, a to navíc Walker sám prohlašuje "To nejlepší ještě přijde."

 

Diskografie

Alba

Cold is the Night (Hightone, 1986)

The Gift (Hightone, 1988)

Blue Soul (Hightone, 1989)

Live at Slim0˜s, Volume One (Hightone, 1991)

Live at Slim0˜s, Volume Two (Hightone, 1992)

Blues Survivor (Polydor/Polygram, 1993)

JLW (Polydor/Polygram, 1994)

Blues of the Month Club (Polydor/Polygram, 1995)

Great Guitars (Polydor/Polygram, 1997)

Preacher and the President (Polydor/Polygram, 1998)

Silvertone Blues (Polydor/Polygram, 1999)

In the Morning (Telarc, 2002)

Pasa Tiempo (Evidence Music, 2002)

Guitar Brothers (JSP Records, 2002)

She0˜s My Money Maker (JSP, 2002-03)

Ridin0˜ High (Hightone, 2003)

New Direction (Provogue, 2004)

Playin0˜ Dirty (JSP, 2006)

 

DVD

Live At 0˜On Broadway0˜ (Blues Express, 2001)

Joe Louis Walker in Concert (Inakoustik, 2003)

Psáno pro časopis Muzikus