Kam míří Glayzy?

Kam míří Glayzy?
Kam míří Glayzy?

Trojjazyčnost našich písniček je daná tím, že jako kapela pocházíme z česko-polského pomezí, autorka textů Magda Tobolová žije teď částečně v Americe, takže texty píše v angličtině, češtině i polštině," vysvětluje kytarista René Wodecki, příslušník mužské menšiny v bohumínské rockové kapele Glayzy. Spolu s ním a zmíněnou klávesistkou Magdou tvoří kapelu zpěvačka Hela Lukšová, kytaristka Maja Tobolová, bubenice Jarmila Wodecká a baskytarista David Zlotý.

"Gleyzy, tedy po našem koleje, jsme kapelu pojmenovali proto, že se vlastně dala dohromady ve vlaku, kde jsme se potkávali při cestách na střední školu," dodává René. Od roku 1992, kdy se Glayzy začaly formovat ve Věřnovicích, ovlivněny především hudební scénou blízkého Polska, prošla kapela řadou personálních i stylových proměn. Nynější podobu zachycuje albový debut Discophobia z letošního roku. K jeho realizaci dopomohlo kapele i vítězství v největší severomoravské vyhledávací soutěži Boomcup 2002. Od té doby jsou Glayzy pravidelným hostem především severomoravských rockových klubů a festivalů, zavítaly už ale i do Polska. A co se týče muziky samotné - "Říkáme jí atraktivní rock," vysvětluje Magda, "tedy původně jsme jí říkali alternativní, pak to ale jednou zkomolil nějaký posluchač na našem koncertě na atraktivní a ujalo se to."

Discophobia shrnuje práci kapely za poslední čtyři roky, ale nablízku je zřejmě už i deska nová. "Jde nám teď o to hodně hrát, ale přitom vznikají pořád další a další písničky, takže už je jich dost i na novou desku," dodává zpěvačka Hela.

Psáno pro časopis Muzikus