Kde vzít a nekrást - Kjaerhus Classic

kde vzít a nekrást - Kjaerhus Classic
kde vzít a nekrást - Kjaerhus Classic

V tomto vydání rubriky freeware nepřijdou na přetřes žádné převratnosti, ale "jen0ť několik VST plug-inů série Classic od firmičky zvané Kjaerhus. Výrobce je to renomovaný, ale kromě placených plug-inů mu kupodivu zbývá čas i na jejich zdarma dostupnou řadu. Jak napovídá její název, vesměs se snaží simulovat klasické zvuky 70. a 80. let, bez "zbytečných novot". Všechny plug-iny mají jednotný grafický styl a ke každému existuje kratičký manuál ve formátu PDF. Slušně zpracované presety najdeme rovněž u všech zástupců řady. Plug-iny podporují sample rate až 96 kHz, nechybí jim ani VST automatizace. Musím také zmínit, že kromě popsané čtveřice je k dispozici ještě pět dalších plug-inů ve shodném stylu (Chorus, Flanger, Compressor, EQ, Master Limiter), na které se podíváme příště. Pojďme tedy na první čtveřici.

 

Classic Reverb

Přirozeně znějící záležitost bez zbytečně "kovového" zvuku. Díky filtrům Hi Damp a Lo Cut lze získat širokou paletu různých dozvuků. Plug-in je ideální pro zpracování bicích.

 

Classic Delay

Tento plug-in umí simulovat tři nejčastější typy delaye - páskový, analogový a digitální. Ani tady nechybí možnost libovolně zvuk ořezat, navíc zde najdeme i parametr Quality, kterým je možné jej ještě o něco "zvintageovat". Nechybí ani možnost synchronizace s hostitelskou aplikací.

 

Classic Phaser

Phaser s možností zvolit počet prvků filtru od 4 do 12 s krokem po dvou, tedy opět velmi široké možnosti využití - od jemného rozvlnění akustické kytary po totální proměnu rytmických pasáží. Doplňkem je funkce Spread, která zvuk ve stereo stopě "rozšíří" vzájemnými posuny levého a pravého kanálu. Opět je zde možnost synchronizace.

 

Classic Auto-Filter

Spolu s EQ jediný zástupce, který se nedrží grafického stylu 1HU. Obsahuje varianty low-pass, high-pass, band-pass a band-reject. Presety obsahují dobře zpracovaná kvákadla a různé varianty vhodné hlavně pro bicí smyčky. Kromě synchronizovaného průběhu je tu i varianta Random, kdy se hodnoty náhodně mění.

 

Celá řada Classic je dostupná na stránkách www.kjaerhusaudio.com nebo na CD Muzikus.

Psáno pro časopis Muzikus