Kde vzít a nekrást - Orangator

Kde vzít a nekrást - Orangator
Kde vzít a nekrást - Orangator

Jednoduchý program pro mix dvou bicích smyček, alespoň takovou funkci měl podle slov svého tvůrce mít původní Orangator. Do jaké míry se tento freeware ruského autora Olega Jurijeviče Šaronova rozrostl, můžete posoudit sami. Půlmegový soubor *.zip po rozbalení dává aplikaci pro PC/Win, jehož jediné nastavení spočívá v aktivaci zvukové karty, případně MIDI ovládání.

Mezi hlavní prvky tuctu ovládacích oken patří mixážní sekce, obvody zesílení, nabídka oscilátorů, editace průběhu, nastavení obálky včetně grafické editace, LFO, sada filtrů, krokový sekvencer a jednoduchý efektový procesor. Na počátku tvorby vlastních zvuků může být dvojice 16 bitových samplů, zejména jednoduchý vlnový průběh, ale třeba i původně zamýšlené bicí smyčky.

O inspiraci autora není třeba dlouho přemýšlet, basový TB-303 je přímo jedním z presetů, další legendární analogové nástroje, jako například bicí modul Roland TR-808, jsou "pouze" součástí popisu ovládání.

 

Orangator podle zadání může své výsledky renderovat, případně na jakémkoliv rychlejším než úplně pomalém CPU fungovat v reálném čase, takřka jako plnohodnotný virtuálně analogový monofonní syntezátor. Jestliže se vám jeho ovládání a možnosti zalíbí, nemusí zůstat pouze u jeho vyzkoušení. Zejména pro pochopení obecných principů různých druhů syntézy a tím i složitějších nástrojů poslouží jeho grafické ovládací prostředí dokonale.

www.hitsquad.com/smm/programs/Orangator/

Psáno pro časopis Muzikus