Kde vzít a nekrást - Yellow Tools Key Switch

Kde vzít a nekrást - Yellow Tools Key Switch
Kde vzít a nekrást - Yellow Tools Key Switch

Drobný program (764 kB) od německého producenta samplovacích CD Yellow Tools je původním určením doplněk softwarového Gigasampleru. Veškeré své užitečné vlastnosti ale nabízí i ve spojení s jakýmkoliv jiným (i hardwarovým) MIDI samplerem nebo zvukovým modulem.

Po nastavení MIDI vstupu a výstupu lze editovat parametry na čtveřici matric označených Switch, Multi, Mix a X-fade. Switch nastavuje rozsah, transpozici a MIDI kanál pro jednotlivé instrumenty. V nastavení Multi je zase možné jednotlivé programy vrstvit a kombinovat pro simultánní hraní. Ještě zajímavější je Mix, kdy podle kontroléru modulace dochází k přidání a prolínání s druhým nástrojem. Nastavit lze i rozsah od minimální do maximální úrovně pro oba nástroje a charakter křivky transformace. Poslední nastavení X-fade je podobné předchozímu prolínání Mix, v tomto případě však oba programy obou dvou zvolených kanálů znějí ve výchozí pozici současně a je možné prolínat z a do obou dvou.

Výhodou a nutnou součástí je možnost ukládat a opětovně načítat veškerá nastavení (v podobě KSP - Key Switch presetů) a používat je společně s vlastními multiprogramy pro sampler. Key Switch (bez uvedených systémových nároků, protože ty jsou téměř nulové) existuje pouze ve verzi pro PC a s osmistránkovým manuálem je zdarma ke stažení na www.bestservice.de a www.yellowtools.de. (dz)

Psáno pro časopis Muzikus