Misha Cortéz

Misha Cortéz
Misha Cortéz

Zkuste na prstech obou rukou spočítat, kolik znáte opravdu dobrých bubenic v České, potažmo Slovenské, republice. Přidejte navíc atribut "zakládající členka kapely", profesionalitu, explozivní energii a přitom nadhled a lehkost při hraní, odečtěte jinak skvělé přistěhovalce, k nimž patří Hilary Binder (Sabot). Kolik vám zbylo? Mně zůstal jeden ne moc tlustý, zato zatraceně pevný palec. Tou rukou je energická, žánrově těžko zařaditelná formace Gaia Mesiah a jejím palcem bubenice Misha Cortéz.

 

Jsi samouk, nebo jsi měla učitele?

Jsem samouk a sem tam mám učitele, nejvýznačnější z nich byl Zelí, ale většinu toho, co se chci naučit, odposlouchám a okoukám z živého hraní. Tak dlouho to studuji, až to rozlousknu a pak to rychle zmáknu, osvojím si to a aplikuji.

Mělas v té době své bubenické vzory - a jak je to teď?

Bubeníky, které uznávám, mám až teď, když už mám trochu "páru, o čem ty bubny jsou". Nejdůležitější je stejně celá hudba, a dobrý bubeník je součástí těla kapely tak, že je neoddělitelné. Brad Wilk (Audioslave), John "Bonzo" Bonham (Led Zeppelin), Danny Carey (Tool), Dave Lombardo (Slayer), Will Calhoun (Living Colour), Mára Žežulka, Roman Lomtadze.

Teď k tvému vybavení. Vzpomínala jsi Pearly, můžeš je trochu konkretizovat?

Mám Pearl Export Select, sytě rudá barva, BD 22"; SD 14"; TT 14"; FT 16"; HW Pearl; šlapka Pearl, Yamaha. Crashe: Istanbul Alchemy 18"; Istanbul Mehmet 17". Ride: 20" Paiste Dimension; Hi-Hat: 14" Sabian Evolution HHX; Cowbell: Pearl. Paličky Pellwood 5A, 6A, tympány; Remo Fiber Skyns + REMO; metronom Dr. Boss; sluchátka Koss.

Pamatuješ si ještě svou první bicí soupravu?

Amati, khaki/zlato/zelené, hrůza hrůz.

O vašem "rytmickém jádru" je známo, že střídáte dva basáky. Jak se ti daří sladit hraní s dvěma odlišnými hudebníky, navíc když jde o nástroj tak úzce spjatý s bicími, jako je baskytara?

Střídání naštěstí není tak časté a s oběma basisty (Josh Stewart/Adam Stivín) rádi hrajeme a tvoříme, dobře se známe a jsme přátelé. Oba jsou profíci, nikdy nic nepo**rou a ze všeho se vylžou, takže je o zábavu postaráno. Samozřejmě je zajímavé pozorovat, která píseň jak zní v čím podání, a tím i my hrajeme s trošku jiným feelingem.

Jsi jedním ze zakládajících členů kapely, zkusme tedy jednu otázku za kapelu jako celek. Ve vaší tvorbě je cítit řadu hudebních vlivů od let šedesátých až po revolucionáře, jakými jsou Rage Against The Machine nebo Audioslave. Vaše vystoupení jsou však prosté politizování, lyrika je spíš v podstatě věcí a tendencích lidstva tuhle podstatu ničit. Odkud čerpáte inspiraci?

Pořádně se díváme kolem sebe a sledujeme, co se děje, pak uspořádáme mejdan - Posilovnu Životního Názoru, kde posloucháme inspirativní vlivy, dáváme věci do souvislostí a podivujeme se nad zázračným světem a dobou, v níž žijeme, čteme si z filosofických knih a bulvárních plátků, mícháme si koktejly, balíme jointy a samozřejmě hrajeme.

Psáno pro časopis Muzikus