Music on film - Film on music

Music on film - Film on music
Music on film - Film on music

Mezinárodní filmový festival, Praha, 14.-17. října 2004

Hudební filmy se staly kronikou společenských změn posledního půlstoletí - od rockandrollových výtržností Džungle před tabulí přes Žlutou ponorku, Konkurs až po experimentální videoklipy, horký afropop Fely Kutiho a mrazivý underground skupiny Residents. Vášnivé partnerství hudby a filmu sleduje festival Music on Film - Film on Music, za nímž stojí team odborníků z Česka i ciziny.

Na projekcích v Lucerně, Světozoru i Roxy NOD se představí víc než tři desítky filmů z celého světa, osm televizních dokumentů i alternativní videoklipy z exotických zemí.

Music on Film - Film on Music je první a jedinou událostí svého druhu v Čechách, navzdory dobovým trendům míří do hloubky, sleduje široké spektrum žánrů a preferuje kvalitu a individualitu před bulvárem.

Mezi čestnými hosty prvního festivalového ročníku jsou dva respektovaní tvůrci, jichž filmy patří k vrcholům programu: Američan Allan Miller, mezi dokumentaristy uznávaný jako guru s širokým záběrem. Natočil inscenaci Pucciniho opery v Číně stejně jako profil Johna Cage. Tím druhým je Ron Mann z Kanady. Filmoval s jazzmany Cecilem Taylorem, Archie Sheppem i s veterány severoamerického rocku jako Blue Rodeo či Chubby Checker. Připravte se na křepčení v uličkách, protože festival zahájí jeho fascinující hudební retrospektiva Twist.

Festival uvede světovou premiéru DVD skupiny Residents k 25. výročí vydání jejich nahrávky The Commercial Album, film němé éry Upír Nosferatu s live doprovodem DG 307 (k provedení došlo zatím pouze jednou v kině Aero) i sondu do asijského hudebního undergroundu v Anglii, Mutiny: Asians storm British Music, za účasti londýnsko-indické DJky Anjali, která ve filmu hraje spolu s Asian Dub Foundation.

Za přítomnosti tvůrců proběhnou i další projekce. Žlutá ponorka (Beatles) s účastí animátora Boba Balsera. Herečka/zpěvačka Věra Křesadlová a film Konkurs otevřou výstavu fotografií a plakátů, a senegalský zpěvák Omar Ka uvede dokumentární film Rastaman Never Die Only Sleep i svůj projekt s pražskými hudebníky.

Zahájení a zakončení festivalu budou moderovat Tereza Engelová, Bohumil Klepl, Josef "Žluťák" Hrubý a hosté v režii Jana Šterna. Festivalový maskot v podobě Charlieho Chaplina bude doprovázet festival na všech jeho místech konání.

Psáno pro časopis Muzikus