Muzislovník

Decay (česky doznívání): Jde o postupný pokles špičkových hodnot kmitů zvukového nebo elektrického signálu v čase. Je to taky jedna z časových fází generátorů obálky tónu ADSR (viz minule).

 

Ground Loop (česky zemní smyčka) je jednou ze zlobivých záležitostí zvukařů i elektrikářů vůbec. Každý přístroj bývá uzemněný po síťovém napájecím kabelu z bezpečnostních důvodu, ale taky předávaný signál je na jednom vodiči uzemněný. Tak se stává, že přístroj je uzemněný ze dvou nebo více stran – po napájení v síti 230 V, po vstupu či vstupech, po výstupu či výstupech apod. Tak vzniká smyčka, do níž se jednak indukuje elektromagnetické pole, jehož je okolo nás na zadrátované zeměkouli habaděj, jednak pokud je uzemnění spojené se síťovým nulákem, mohou na něm vznikat napěťové rozdíly, které se rovněž projeví rušivě. Ozvučovací řetězec tak v lepším případě bručí víc než jednotlivé přístroje samostatně, v horším případě hraje nějakou nevyžádanou rozhlasovou stanici či provozuje jinou nechtěnou zvukovou produkci. Řeší se rozpojováním takových smyček. Buď přerušením nadbytečných zemničů nebo galvanickým oddělením signálů buď jeho symetrizací (signál špacíruje po dvou signálových vodičích navzájem přepólovaných) nebo, pokud to jde, signálovým propojením optickým kabelem či bezdrátově.

 

Oscillator (česky kvupodivu oscilátor): Je elektrický obvod generující periodické elektrické kmity, obvykle sinusového průběhu. Obvodově jde o zesilovač, jemuž je regulační smyčkou udržováno přesně jednotkové zesílení a na jeho vstup je přiváděn signál z výstupu, a to přesně ve fázi a ještě tak musí být přesně jen pro jeden kmitočet, na kterém má kmitat. Udržet všechny tyto parametry ve velmi přesném rozsahu nazávislé na zubu času i teplotě bývá někdy honička, a proto bývá nahrazován výpočetní technikou matematicky – třeba ve formě generátoru jako sekvence na měřicím CD. Generátoru kmitů obdélníkového průběhu se v české terminologii říkává multivibrátor a má úplně jinou obvodovou strukturu. Anglická terminologie až tak vyhraněná není, tam je někdy hážou všechny do jednoho pytle.

Psáno pro časopis Muzikus