Muzislovník

Muzislovník
Muzislovník

Off-axis (česky mimo osu): Termín je v prostorové představě asi jasný – zdroj zvuku je mimo osu zdroje snímání, tedy nástroj je bokem od mikrofonu, reprobedna za posluchačem apod. Spíš je potřeba se zmínit o důsledcích takového stavu. Mohou jimi být například jiná frekvenční charakteristika, třeba pokles na výškách, u mikrofonů třeba i celkově jiná citlivost, jiné zkreslení – vyšší, nižší jinak poskládané apod. Mikrofony mívají mimo svou osu jinou frekvenční charakteristiku, reprobedna mívá při poslechu z boku méně výšek, mohou více vyniknout i její nectnosti, třeba může v porovnání víc chrastit její kování, pokud je dělal nešika.

Charakteristik mimo osu se ale dá využít i ku prospěchu věci. Třeba studioví zvukaři často úmyslně, záměrně a ve střízlivém stavu stavějí snímací mikrofon ke kytarovým aparátům mimo osu jejich reproduktorů – aspoň trochu. Docílí tím, že zvuk kytary je méně řezavý a působí věrohodněji.

 

Pick Guard (slangově maska nebo slinták) je udělátko do kytar či baskytar, jež má zabránit poškrábání těla kytary příliš razantní hrou. Bývají vyrobeny z plastu, ale občas jsou vidět i kovové. Výtvarně bývají udělány tak, aby působily dohromady s celým nástrojem esteticky, harmonicky, elegantně a konsonantně, čili aby to nevypadalo blbě.

 

Polyphonic (česky kupodivu polyfonní). Tento termín se týká hudebních nástrojů. Je to schopnost nástroje zahrát více tónů současně. V praxi má polyfonie každého nástroje nějaká svá praktická omezení – u kytary třeba počtem strun, u klávesových nástrojů počtem prstů pianisty (nebo šířkou jeho loktů). Polyfonní syntezátory mohou být vybaveny šestnácti nebo dvaatřicetihlasou polyfonií – tato čísla bývají nejčastější. Pokud překročíme počtem klapek polyfonii nástroje, milý synťák podle své obslužné logiky buď utlumí noty, které už doznívají, nebo naopak hraje mrtvého brouka a žádné další noty nezahraje, dokud mu neuvolní klapky předchozí. Nepleťte si termíny polyfonní a multitimbrální, znamenají každý něco jiného. Ten druhý se týká jen syntezátorů a znamená, že umí zahrát víc nástrojů najednou, to je jiná věc.

Psáno pro časopis Muzikus