Nastupující generace bubeníků - Michal Nosek

Nastupující generace bubeníků - Michal Nosek
Nastupující generace bubeníků - Michal Nosek

Michael Nosek je jedním z nejvíce talentovaných bubeníků nastupující generace. Jeho velmi vkusná a barvitá hra ho řadí mezi multižánrové bubeníky, kterých je u nás opravdu pořídku. V současnosti je jedním z nejhledanějších koncertních hráčů.

 

Jaké jsou tvé hudební vzory?

Obecně jde o muzikanty, kteří jsou opravdu „sví“. Je mi jedno, jestli jde o skladatele, bubeníka nebo basistu. Vždy ocením, když si na nic nehrají a přistupují k hudbě čistě a upřímně. Jmenovitě namátkou Arvo Pärt, Jaga Jazzist, Vinnie Colaiuta, Porcupine Tree a další.

 

Jak jsi začal s hudbou?

Pocházím z muzikantské rodiny. Maminka má vystudovaný akordeon a učí v Opavě na „zušce“. Taťka hraje na různé dechové nástroje a housle, bratr se živí jako violoncellista. Odmalička jsem měl tedy hudbu okolo sebe.

 

Máš hudební vzdělání? Je důležité?

Mám, studuji Konzervatoř Jaroslava Ježka a současně brněnskou JAMU. Vzdělání jako takové je dvousečná zbraň. Někomu může ohromně pomoct, ale spoustě lidí vzdělání vzalo to, čeho si cením nejvíc - osobitost projevu. Někdo jim totiž řekl, že „něco“ se zkrátka nedělá „tak“, ale „jinak“ a díky tomu dostali z hudby strach.

 

Kdee jsi hrál a kde hraješ?

Jsem stálým členem v kapelách Personal Highway, Bitumen Beat, Michal Worek Q, Maraca a Before Breakfast. Nezřídka také zaskakuji s Ondřej Kabrna Trio, Ota Balage a Cosmic People. Velkou zkušeností pro mne bylo působení v Eggnoise.

 

Na jaký nástroj hraješ?

Mám dvoje bicí - Yamaha Recording Custom (20, 10, 12, 14, 16) a Mapex Saturn (18, 10, 13, 15). Yamahy beru rád na hlasitější muziku, Mapexy zase na barevnější hudbu. Malé bubny - fosforbronzový Black Panther, hliníkový Cadeson a dvanáctipalcový topolový Pearl. Činely používám Istanbul Agop řadu Om. Blány střídám Evans a Remo. Roland SPD-S, triggery D-Drum. Paličky si nechávám dělat na míru u firmy R-Stick.

 

Na jakých nahrávkách si tě můžeme poslechnout?

Za posledních pár let stojí za zmínku Eggnoise (Yolk). Tenhle rok jsem natočil dva rychloživáky: Jakub Doležal Q feat.Toms Rudzinskis a Adriano Trindade & Los Quemados. Oba se míchají. Jinak v létě jdeme do studia s mojí autorskou kapelou Personal Highway. Na to se moc těším.

 

Jaký máš názor na techniku?

Je to bezesporu důležitá věc, která pomáhá při sebevyjádření a napomáhá celkové pohodě během hraní i cvičení. Hudba je ale úplně o něčem jiném.

 

Co bys doporučil začínajícím bubeníkům?

Nic nového - aby poslouchali a hráli co možná nejvíc hudby, která je bude bavit. Aby neměli předsudky, aby nikoho nepomlouvali a aby se nesnažili hrát jinak, než jací jsou uvnitř.

 

Kontakt:

www.myspace.com/michaelnosek

misa.nosek@gmail.com

Psáno pro časopis Muzikus