Neosound - vítěz soutěže Jack Daniel’s Talent Scouting

Neosound - vítěz soutěže Jack Daniel’s Talent Scouting, foto: Ladislav Řehounek
Neosound - vítěz soutěže Jack Daniel’s Talent Scouting, foto: Ladislav Řehounek

„Já nechci říkat žádný poselství. Co bych říkal za poselství? Ať si to lidi poslechnou, mají to na netu zadarmo, můžou nám napsat a přijít na koncert. To je moje poselství.“

Soutěž Jack Daniel’s Talent Scouting

Mezinárodní soutěž hledá ve více než pětatřiceti zemích celého světa kvalitní začínající kapely. Letos se v Čechách konal třetí ročník, v prvních dvou ročnících zvítězily kapely Atari Terror a Nantokanaru. A protože mediálním partnerem letošního ročníku byl váš oblíbený časopis Muzikus, můžete si nyní na jeho stránkách něco o soutěži, a hlavně o jejím letošním vítězi přečíst. Soutěž byla tříkolová a probíhala od ledna do května. O postupu kapel rozhodovali fanoušci prostřednictvím internetu. Do prvního kola vybrala porota z 192 došlých nahrávek šestnáct kandidátů, pro které fanoušci hlasovali do 31. ledna. Do druhého kola postoupilo osm kapel, mezi kterými fanoušci vybírali čtyři favority do konce února. Těmito semifinalisty se stali Apatheia, Luca Brasi, Model bazaar a NeoSound. Ve třetím kole, které skončilo 31. března, z nich fanoušci vybrali dva finalisty - Apatheiu a NeoSound. Velké finále se konalo 9. května v Retro Music Hall, bylo online přenášené na stránkách Jack Daniel’s Music a bylo vysílané na Óčku, v premiéře 23. května 2009. Ve finálním souboji Apatheia podlehla kapele NeoSound.

 

Jaký je NeoSound

Kapela NeoSound je stará mladá parta. Ačkoli se poprvé sešli poměrně nedávno - v létě 2007 -, mají jeden každý už leccos odehráno. Kapelu tvoří Andrej Rády (zpěv), Jan Balcar (kytara), Cyril Hirsch (bicí) a Vítek Zima (basa). Andrej, Honza a Cyril se znají ze společné kapely Nukleární vokurky (která má na svém kontě i oficiální zářez v podobě desky Jsme na prodej, vydané 2003 u EMI), Vítka našli v spřátelené kapele Simple Muffin.

 

Impuls pro založení kapely byla chuť zahrát si něco jiného, tvrdšího. S jasnou představou o tom, co by kapela měla hrát, domluvili první koncert 6. února 2008 v Praze ve Vagonu s německou partičkou Rasun. Kostky byly hozeny, zbývalo pár detailů - dát do kupy materiál a vymyslet jméno. Název NeoSound odráží touhu po nové kapele, novém zvuku. A protože to hned od začátku dobře fungovalo, nenechaly na sebe další koncerty dlouho čekat. Jako ostřílení muzikanti kluci dobře věděli, že pokud se o nich má dozvědět co nejrychleji co nejvíce posluchačů, je třeba hrát společné akce, festivaly, ale také se účastnit soutěží. Kvůli soutěži Skutečná liga (4. místo z celkového počtu dvou set kapel) natočili demo Online Screams se třemi skladbami. A na základě tohoto dema je vybrala porota další soutěže, Jack Daniel’s Talent Scouting, do první šestnáctky. A to ze 192 došlých nahrávek. Hned v lednu je pak vyznamenal Kamil Střihavka, kmotr soutěže, když je označil za své favority a pozval si je jako předskokany své allstar kapely Leaders 15. ledna 2009 do Trutnova.

 

Začátky NeoSoundu

S Cyrilem, Vítkem a Andrejem jsme se sešli v kavárně Lucerna, kde jsme povídali o skládání, hraní, festivalech, soutěžích, o ženských, kvůli kterým není tolik času na muziku, a taky o tom, že si Eva včera s Tomem řekla, že spolu budou chodit. Evu a Toma možná čeká skvělá společná budoucnost, kluci z NeoSoundu skvělou společnou budoucnost právě prožívají.

 

Cyril: S Andrejem a Honzou spolu hrajeme léta v Nukleárních Vokurkách a zhruba před rokem a půl jsme si řekli, že bychom chtěli udělat takovou tvrdší partu, trochu si zařádit. Vítka jsme přibrali ze Simple Muffin, což je spřátelená kapela, a tak jsme postavili takovej allstar tým..., co kluci? :-) Následováno hodnocením kvalit hráčů všech tří kapel.

 

Díval jsem se, že jste docela aktivní v různých soutěžích.

Cyril: Domluvili jsme pár koncertů a říkali jsme si, co dál. A všimli jsme si soutěže Skutečná liga, ta začínala někdy opravdu hned po našem vzniku...

Andrej: No, ještě předtím jsme se zúčastnili takový menší soutěže Letní pohár XT3, ale tam jsme totálně pohořeli... Přišlo tam asi deset lidí a našich fandů bylo míň než půlka :-) A v půlce prázdnin začala Skutečná liga. Měla dobrý promo...

Cyril: Vypadalo to zajímavě, ač hraju už docela dlouho, asi patnáct let, nikdy jsem se o soutěže nezajímal, ony měly vždycky takovou podivnou reputaci - že vyhrávají kapely, který tam mají známé, a tak, ale tady se muselo odehrát hodně koncertů, bylo to o živém hraní, potkali jsme tam spoustu prima kapel, udělali jsme si kontakty, bylo to dobrý.

Andrej: Zajímavé pro nás jako začínající kapelu bylo i to, že se tam dělaly video záznamy, které byly na Streamu, takže jsme najednou měli hned pět videí, který žily vlastním životem, měly slušnou sledovanost, fanoušci to komentovali, dozvídali se o nás.

Cyril: mělo to jasnou odezvu na Bandzone...

 

Proč NeoSound?

Cyril: Hodně jsem to prosazoval, už ani nevím, kde jsem to slyšel...

Vítek: Vymyslel jsem to já.

Andrej: Já jsem to vymyslel!

Cyril: No, vymyslel jsem to já. Byly kolem toho třenice, třeba Honzovi se to vůbec nelíbilo, ale pak se to objevilo v těch soutěžích, na koncertech, najednou nebylo cesty zpět. Ve Vokurkách to bylo od začátku tak, že zpíváme česky, český název, ale k tomuhle se hodil lépe anglický název.

 

Takže jste kapela s novým zvukem?

Cyril: Andreji?

Andrej: Nó, spíš, že je něco novýho :-) Hezky to zní a hezky se to říká...

Cyril: No jasně, neděláme experimentální muziku, je to prostě normální bigbít. Jsou to takový devadesátý léta, moc kapel to tu nedělá.

Co vaše inspirace?

Cyril: Přirovnávají nás k RATM nebo Audioslave, to tam asi fakt je. RATM jsou teda asi trochu lepší než my - kromě zpěvu, ten máme lepší my :-)

Andrej: Ony jsou trochu zavádějící ty naše první nahrávky. To, co děláme, má širší záběr, máme i pomalý pecky nebo naopak až hardcorový věci. Ale všechno to trochu houpe, všichni jsme dělali a děláme funk.

 

Skládáme

Jsou kapely, které fungují na ideální demokracii, jsou kapely, které mají suverénního kapelníka. NeoSound se snaží o společnou dohodu. Nápady vznikají od riffu, společným jamem, ale dvě nebo tři písně už do kapely autor přinesl hotové.

 

Cyril: Nemáme obecný recept, jde nám o to pracovat na nových věcech a způsob opravdu neřešíme.

Andrej: Zatím máme poměrně krátký repertoár, ale už teď cítíme, že nás některé pecky přestávají bavit. Na začátku třeba vznikly písně, které měly pět minut, ale po pár koncertech jsme usoudili, že to je neutáhnutelný, procházíme poznáváním.

 

A co říkáte na používání domácích studií, posílání si předaranžovaných písní?

Cyril: Hrál jsem v kapele, kde to tak bylo, ty lidi byli z jiných měst, neměli čas se scházet, takže se nahrávky posílaly e-mailem, každý přihrál svůj kus, na xkrát. Ale já to nepreferuji.

Vítek: Ono se ale zase může stát, že pokud je takzvaná demokracie, může celá zkouška stát za nic. Jamuje se, začne se řešit sloka - hodinová diskuze, pak bridge - hodinová diskuze, refrén atd. Nakonec jdou akorát všichni domů nas.... Mně se docela líbí takový mezi model, kdy autor nápad rozešle, a na zkoušce už jsou s ním všichni seznámení.

Cyril: Je užitečné, když tam je ten moderátor - kapelník, který debatu o písni usměrní a případně s právem veta udělá konečné rozhodnutí.

Andrej: V NeoSoundu jsme ve fázi, kdy někdo přijde s nápadem a z toho se obvykle jen vychází. V tu chvíli ani nemůže ten, kdo s tím přišel, říct, ne, takhle ne, když vlastně ani sám neví, kam s tím dál. Pokud tu představu ale má, respektuji to. Třeba Balcík nedávno přinesl prakticky úplně hotovou věc, nahrál krom kytar i basu a bubny, a protože to fungovalo a nám se to líbilo, tak jsme nic neřešili a hrajeme to tak. Ale obvykle je to o dialogu. A když to nefunguje, tak si jednoduše Cyril s Honzou řeknou, že jsou plackaři s deskou u velký firmy, takže my s Vítkem můžeme jít do pr... :-)

Cyril: Jo, my jsme plackaři. Vítek prostě proti Honzovi nic neprosadí :-)

Vítek: Já jenom nepřeji téhle kapele, až jednou taky tu desku natočím...

Andrej: To nebude žádný problém: Hele, kolik jsi prodal, a u koho že jsi to točil?

Vítek: Je fakt, že Honza, když nechce, tak hezky umí dělat, že neslyší, nebo že to neumí zahrát a tak :-)

Cyril: Konzistence je u nás zajištěná tím, že jsme tu kapelu založili s konkrétním záměrem, dobře se známe, máme spolu odehráno.

 

Nový zvuk?

Zvukem se zabýváme, ale nestojí to před písničkou. Tím, že je v kapele zvukař, přichází to přirozeně. S prvním demem vznikl zvuk, kterým se definuje kapela doteď, na podzim ale jdeme opět do studia a určitě to budeme znovu řešit. Při nahrávání toho dema jsme nad tím strávili nějaký čas a takový zvuk teď máme. Ale Balco si teď pořídil další pedály a bude zapojený přes notebook a počítám, že nám ukáže, co v tom je :-) Hlavní ale je, že jsme stále ve fázi dělání materiálu.

 

Nahráváme

Nahráváme dohromady, u téhle muziky to asi jinak ani nejde. Hodně jde o tu energii. Samozřejmě děláme nějaký opravy, ale základ určitě jedeme spolu. A tady je zajímavá třeba otázka kliku. Zkoušeli jsme to, ale u téhle muziky je to na škodu. Musí to pulzovat. Klidně našlápnout refrén vůči sloce.

 

Soutěže

Jsou užitečné. O kapele se píše, na soutěžní kola chodí různí lidé, slyší kromě své kapely, kterou přišli podpořit, i další, můžou se jim zalíbit. Máme s tím dobrou zkušenost, ačkoli do toho nejdeme primárně kvůli výhře, ale kvůli kontaktům a propagaci.

 

Sláva

Pokud nemluvíme o firmou tlačené pop kapele, dřív musela kapela sjezdit celou republiku tam a zpátky a po pár letech na ni lidi začali chodit. Stala se známou. Začali ji zvát na festivaly. Dneska to, myslím, platí méně. Díky sociálním sítím se kapela může stát známou mnohem rychleji. Dokonalý příklad je skvělý Bandzone.cz. Takže pro nás je klíčové mít skvělou nahrávku, kterou oslovíme lidi, kteří si procházejí profily kapel na svém oblíbeném serveru a hledají něco, co se jim zalíbí. Ale musí to být nutně doplněno těmi společnými akcemi, kde tě vidí noví lidé. Například po Student festu nám ze dne na den přibylo snad patnáct fanoušků.

 

Živit se muzikou?

Docela jsme se o tom poslední dobou bavili, že se to rozjíždí, kam to může dospět. Nemáme asi úplně ambice dělat osmnáct koncertů do měsíce. Baví nás naše práce, mít jenom muziku by asi nestačilo. Ale zároveň to chceme dělat maximálně naplno.

(Říkají NeoSound - vítězové Jack Daniel’s Talent Scouting 2009)

Psáno pro časopis Muzikus