Pódiové sestavy slavných kytaristů - Billy Gibbons

Pódiové sestavy slavných kytaristů: Billy Gibbons
Pódiové sestavy slavných kytaristů: Billy Gibbons

Na uvedenou sestavu bude tento nesporný lídr texaských ZZ Top hrát na letošním nadcházejícím turné. Už na první pohled se nejedná o nijak běžnou záležitost. A to nejen pro počet vzájemně propojených krabic Bixonic, ale i z hlediska použití méně tradičních krabiček, některých vintage efektů a raritních výrobků. Mám zde na mysli zejména ty pedály, které jsou zapojeny do Memphis Deceiveru v jednotlivých smyčkách, jež přepíná Elwood Francis, Billyho kytarový technik.

 

První smyčku tvoří wah-swell pedál Park, druhou dvojice pastiček Tube Works (klasický tube zvuk overdrivu) a Zvex Super Hard On, ten umí velmi brutální zesílení signálu při zachování čistého tónu a konkrétních výšek: "Něčím se ten signál ze strun 008 musí nabudit," prohlašuje Billy Hale, další technik ZZ Top. Třetí smyčka je osazena fuzzem Austone, čtvrtá pak šesticí Bixoniců, kde jsou všechny krabice zapnuty: "Umí neopakovatelně prodloužit tón a zjemnit ho na tenkou, dlouhou nit, ale také se umí vzájemně chrčivě zahltit a originálně chrochtat."

 

Do páté smyčky je zapojen unikátní Varidrive pedál od Ricka Hamela k čistému nabuzení lamp, šestou tvoří klasický vintage ring modulator. Přes dvojici tremol DeArmond pak vstupuje Gibbonsův signál do jeho již dlouhá léta oblíbené a osvědčené sestavy, kterou tvoří dvojice stowattových hlav Marshall, dva preampy JMP-1 s dvěma koncovými zesilovači 8008 a šest beden 1960AX/BX, osazených vždy čtyřmi pětadvacetiwattovými Celestiony Greenbacky. První hlava tvoří s dvěma bednami full stack, druhá obsluhuje pouze jednu bednu. Dvojice marshallských sestav JMP-1 + Poweramp 8008 kopíruje zapojení hlav na zbylé bedny: "Takhle je ten zvuk kdekoli vyváženej." Do svých Marshallů již léta používá vintage lampy Mullard z Anglie.

 

Dodejme ještě, že vedle jeho klasických kytar, mezi něž patří zejména Gibson Les Paul "Pearly Gates" Sunburst z roku 1959, se na nadcházejícím turné objeví také Gretsch Bo Diddleyho.

Pódiové sestavy slavných kytaristů: Billy Gibbons
Pódiové sestavy slavných kytaristů: Billy Gibbons
Psáno pro časopis Muzikus