Podiové sestavy slavných kytaristů - John Frusciante

Podiové sestavy slavných kytaristů - John Fruscian
Podiové sestavy slavných kytaristů - John Fruscian

Jedná se o jednu z posledních sestav tohoto výrazného představitele funkmetalové a funkrockové kytary druhé generace a staronového člena Red Hot Chili Peppers.

Jak už jednou prohlásil, rád střídá nejen kytary a krabičky, ale nechává se inspirovat i různými aparáty. Což samozřejmě neznamená, že by bezhlavě zkoušel kdejakou značku, ale tříbí svůj zvuk mezi hlavami Marshall a lety prověřenou hlavou Fender. John se totiž nespoléhá na jeden, dva či více stacků jednoho typu aparátu. Na pódiu tak míval za sebou i JTM45 a stowattový SuperBass.

Používáním dvěstěwattových hlav Major se John zapojil do nevelké skupinky kytaristů, kteří je na pódiu používali také (jako např. Ritchie Blackmore): "Majory John používá pro schopnost tvrdého zvuku a nakreslení," říká jeho technik, "Jubilee si oblíbil pro jemný a zpívající zvuk při sólech a příjemně nakřáplý při doprovodných partech. Také se dá lépe vytavit a neutrhne to člověku hlavu. A hlavu Fendera má rád pro čistotu tónu."

Ze stratocasterů si váží zejména dvou, jednoho s javorovým hmatníkem (ročník 1955) a druhého s palisandrovým hmatníkem (ročník 1962). Telecaster je z roku 1965. Doplňme ještě, že vedle uvedených kytar si rád zahraje i na Fender Jaguar z roku 1962 a Gibson Les Paul.

Během své kariéry vystřídal více efektů, na starších nahrávkách můžete slyšet ještě další jím oblíbené krabice Electro-Harmonix (16 Second Digital Delay, Micro-Synth...), Boss (FZ-3 Fuzz), dále Uni-Vibe Stereo Chorus, MXR Phase 100 a další. I když je netahá na pódium, rád se k nim vrací ve studiu: "Ten jejich retro signál mě vždycky tak nějak inspiruje."

Zájemce o další informace odkazuji na Kytarové velikány v Muzikusu č. 3/2002.

Podiové sestavy slavných kytaristů - John Fruscian
Podiové sestavy slavných kytaristů - John Fruscian

schéma

Psáno pro časopis Muzikus