Pódiové sestavy slavných kytaristů - Marcos Curiel

Pódiové sestavy slavných kytaristů: Marcos Curiel
Pódiové sestavy slavných kytaristů: Marcos Curiel

Celý numetalový svět byl šokován, když Curiel počátkem roku 2002 ohlásil svůj odchod od P. O. D. Podle zpěváka Sonny Sandovala se Marcos, zakládající člen a hlavní autorský pilíř kapely, rozhodl k tomuto kroku pro své odlišné hudební cítění. Svou roli prý sehrál i rozdílný pohled na náboženské otázky. Pravda je, že Curiel na toto prohlášení reagoval tak, že na jednu stranu potvrdil svou snahu dělat trochu jinou muziku, ale na druhou stranu obvinil své bývalé kolegy z vyhazovu: "Chtěl jsem prostě zkusit něco jiného, ale jen tak bokem, jako svou sólovku," tvrdil Marcos. "A to v P. O. D. prostě nezkousli."

 

Za Curiela nastoupil Jason Truby z christianrockových Living Sacrifice a Marcus dal dohromady svou vlastní partu, Accident Experiment, kterou spolu s ním tvoří seattleský zpěvák Pete Stewart (ex-Grammatrain, také křesťanský rock), baskytarista Tony De Locht a bubeník Ernie Longoria, oba ze sandiegských Sprung Monkey. Jako základní hudební vzory uvádějí Rush, Led Zeppelin a Black Sabbath: "Ano, sice je to už klasika, ale my do toho přineseme současnou technologii, novou sílu a moderní zvuk."

 

Uvedená sestava pochází z jeho posledních turné s P. O. D. Curiel patří k velkým fanouškům kytar Paul Reed Smith stejně jako např. v poslední době Mick Mars (Mötley Cre), Ross Childress (Collective Soul) či, když zabloudíme do klasiky, Alex Lifeson z Rush: "Je to univerzální nástroj."

 

Hlavu ničím nekrmí, s výsledným zkresleným zvukem je zcela spokojený: "Proč to ještě kazit nějakým pedálem, když stejně je nejlepší spojení kytara a aparát."

 

Potřebné krabičky k dalším efektům nijak zvlášť neřešil: "Všichni říkali, že na Boss se mohu spolehnout." FX-25 a Univibe pedál začal více zařazovat do svého výrazu zvláště díky všeobecnému boomu vintage zvuků.

Pódiové sestavy slavných kytaristů: Marcos Curiel
Pódiové sestavy slavných kytaristů: Marcos Curiel

Accident Experiment nedávno vydali nové EP Arena, a jsou v plné práci na novém albu.

 

"Nesnáším povrchnost a přetvářku," prohlásil nedávno Marcos. "Spousta mých vrstevníků vyleze na pódiu a prezentují se jako někdo úplně jiný, prostě image je pro ně vše. A když pak v zákulisí tu masku odhodí, ani by je člověk nepoznal, jak se najednou změní. Pokud ovšem zase nehrajou další divadlo. To já ne. Já chci být sám sebou - a to pořád."

Psáno pro časopis Muzikus