Podiové sestavy slavných kytaristů - Paul Gilbert

Podiové sestavy slavných kytaristů: Paul Gilbert
Podiové sestavy slavných kytaristů: Paul Gilbert

Paul svou fixací na kytary Ibanez patří do proslulé skupiny kytaristů, kteří "kopou" za tuto značku. Jeho signature modely PGM se tak řadí mezi další nástroje takových osobností, jakými jsou např. Joe Satriani (modely JS), Steve Vai (JEM/UV), Frank Gambale (FGM), Paul Stanley (PS), Brian "Head" Welch a James "Munky" Shaffer od Korn (K7), Mike Mushok (MMM) a další.

 

V současné době je novinkou model PGM30, čtyřiadvacetipražcová kytara s reverzní hlavou.

 

Uvedená sestava pochází z turné roku 2000 a plně reflektuje Paulův hudební vývoj, který se od neuvěřitelně rychlých a technicky často až omračujících jízd s Racer X a zejména Mr. Big z devadesátých let dostal více k vyznění tónu, logice stavby sól vzhledem ke skladbě samotné a větší nenucenosti hry. Stacky Laney si oblíbil pro jejich měkkost tónu, podle jeho slov, lépe umožňující vyznění některých krkolomných licků, které jsou stále ozdobou jeho techniky: "Proč si to dělat těžší a hrát to na tvrdý, těžce vydolovaný zvuk," říkal na svých vyhledávaných devadesátiminutových seminářích.

 

Hodně lidí je překvapeno pohledem na jeho v poměru k některým ostatním elitním kytaristům až spartanský efektový řetězec. I když měl samozřejmě možnost vyzkoušet mnohé krabice a multiefektová racková zařízení, klasické krabičky to u něj vždy nakonec vyhrály. Wah pedály řady Jim Dunlop používá již déle, o krabicích Boss má vždy to nejlepší mínění: "Vyzkoušel jsem si i novější modely delayů, ale DD-3 mi zvukově sedí nejvíc. Je to šťastné spojení průkopnického pedálu DD-2 s novými poznatky. Pozdější modely, které se vyráběly nebo kompletovaly někde na Tchai-wanu, mi přišly takové uniformní, neosobní a jejich tón byl příliš studený."

 

Podiové sestavy slavných kytaristů: Paul Gilbert
Podiové sestavy slavných kytaristů: Paul Gilbert

schéma

Psáno pro časopis Muzikus