Pódiové sestavy slavných kytaristů - Warren Haynes

Pódiové sestavy slavných kytaristů: Warren Haynes
Pódiové sestavy slavných kytaristů: Warren Haynes

Warren Haynes patří v současnosti spolu s Dickeym Bettsem k těm nejvýznamnějším jménům southernrockové kytary. Vedle klasického odkazu Duane Allmana tvoří spolu s dalšími (ne již tak na vlastní sólové projekty orientovanými kytaristy, jako např. Gary Rossington, Rickey Medlocke, Toy Caldwell, Billy Gibbons atd.) základ jižanského kytarového feelingu, který jsme si přiblížili ve dvou dílech seriálu Letem kytarovým světem, a to v minulém a tomto čísle Muzikusu. Uvedená sestava je ze současného období jeho činnosti s kapelou Gov't Mule, což je jeho trio, které spolu s ním tvoří staří harcovníci, bubeník Matt Abts a baskytarista Allen Woody.

 

Obě stowattové hlavy, Soldano SLO-100 a Cesar Diaz CD-100, používá odděleně, nikdy na ně nehrál současně: "Soldano je konkrétnější, Diaz je měkčí." Kombo Soldano je z hlediska použití tak trochu raritou, protože je využíváno v podstatě jen jako monitor pro bubeníka.

 

CAE RS-10 Switcher je od proslulého Boba Bradshawa: "Výborná věc! Umožňuje mi to hrát jenom přes ten efekt či efekty, které chci mít zrovna zapojené. Můj signál tak není ubírán přes všechny ty krabice, které v ten moment nepoužívám. Co si budeme povídat, bypassy u žádné z krabiček na kvalitě zvuku nepřidají. A další výhodou je, že nemusím při zapínání několika efektů šlapat jako králík, protože už to je přednastaveno. A já si rád vybírám výsledný zvuk... A ten může být každý večer úplně jiný."

Pódiové sestavy slavných kytaristů: Warren Haynes
Pódiové sestavy slavných kytaristů: Warren Haynes

V současné době ze své sbírky kytar nejvíce hraje na gibsony a to zejména les pauly. Zde dává již řadu let přednost modelu '58 Les Paul Reissue. Často je na pódiu také viděn s Firebirdem s normální, ne-reverzní hlavou. Na tyto kytary natahuje struny GHS, na Firebirda sady o síle .011-.050 podladěné o půl tónu (Eb-, Ab, Db, gb, b, eb), na Les Pauly pak .010-.046.

 

Ze svého vybavení si vedle nástrojů nejvíce cení hlavy Soldano: "Jezdí se mnou už čtrnáct let a nikdy mě nenechala ve štychu. Právě ten bohatý, krémový zvuk, o němž lidi vědí, že je pro mě charakteristický, dostávám ze svých kytar díky této hlavě." Haynesův technik Brian Farmer upravil tuto hlavu navíc ještě tak, že produkuje více nízkých středů při nízkém gainu preampu. "To se Warrenovi líbí a je zajímavé, že lidi, kteří ho slyší na koncertě, pak volají do fabriky Soldano a chtějí takový zvuk, jaký právě slyšeli."

 

Warren je zastáncem kabelů, nemá moc rád bezdrátové systémy: "Ještě jsem nenašel bezdrát, který by věrně přenesl zvuk," tvrdí. Z kabelů jednoznačně preferuje Planet Waves od D'Addario, a to v případech přímých direct vstupů. Veškeré efektové smyčky kromě pedálů wah a volume jsou totiž propojeny dráty George LS.

Psáno pro časopis Muzikus