Psychoworld - Guitar Clutch Knob

Psychoworld - Guitar Clutch Knob
Psychoworld - Guitar Clutch Knob

Tak přesně to je synonymum pro mechanickou paměť vašeho „knoflíku“ na kytaře. Díky němu odteď můžete vždy přesně nastavit počátek úrovně hlasitosti, přejít na maximum a kdykoli se vrátit zpět, přesně do výchozí pozice. Přitom můžete kdykoli udělat reset a mít opět zase originální nastavení.

 

Pokud nepatříte mezi kytaristy těch nejtvrdších stylů, kteří když při hře zjistí, že přílišnou vervou a razancí své pravé ruky posunuli omylem potenciometr volume na kytaře k nižší hodnotě, než je 10, a pak jsou vytočení, protože právě to byl ten důvod, proč to nemělo ten správný říz, určitě si vzpomenete na momenty, kdy byste uvítali možnost rychlým pohybem malíčku nastavit potenciometr na požadovanou menší hlasitost a snížit tak třeba hladinu "hustoty" gainu na nižší a mít tak možnost bez přepnutí podlahového pedalboardu přejít plynule do vybrnkávání s lehce nakřáplým rockovým soundem. Stejně tak společné jam session s přáteli u láhve Jacka se promění ve chvíle pohody, když s jedním zvukem na kombu se pouze za použití knoflíku na kytaře můžete střídat v improvizaci a být vždy o něco hlasitější a výraznější než ostatní a naopak. Jen ten moment, kdy musíte nechat spočinout své oko na stupnici vytlačené do čepičky na ovladači a jemným pohybem vyladit výšku hlasitosti, je tak nějak rušivý a lehce odvádí od komfortnosti hry. Někdy dokonce zbytečně přetáhnete a na moment tak úplně zmizíte z frekvencí v éteru, než se vám podaří vrátit zpět. A přesně na toto se zaměřili tvůrci tohoto skvělého nápadu při vývoji Clutch Knobu.

 

V první řadě si nastavili několik podmínek, které musí systém splňovat. Předně se musí jednat o mechanickou, a nikoli elektronickou záležitost, aby se nikterak nezměnil zvuk nástroje. Právě proto musí následovat snadná instalace, bez nutnosti měnit potenciometr. Pak nesmí být nic změněno designově, žádné masivní hrnce na potenciometrech, vše musí vypadat jako s originálem.

Psychoworld - Guitar Clutch Knob
Psychoworld - Guitar Clutch Knob

Primární nápad se inspiroval otočným číselníkem starého telefonu. Pak už jen odmontujete knoflíky a matice na potenciometrech, a nahradíte je novými, které vypadají naprosto shodně jako ty vaše originální. Pouze s tím rozdílem, že v sobě skrývají důmyslné zařízení. Celý knoflík na systému push-pull jen vytáhnete nahoru, nastavíte si úroveň hlasitosti a zamáčknete zpět. Pouze se zde nevytahuje osa potenciometru, nýbrž jakási spojka, nebo chcete-li soustava mechanických vložek a pružiny, která po dosednutí zpět, díky speciální matici kolem závitu na potenciometru, vás nenechá při návratu dolu sjet pod hranici vámi nastavené hlasitosti na systému Clutch. Důmyslné, jednoduché a skvělé. Tvůrci neváhali a na svůj důmyslný systém si již nechali udělit patent. Důmyslná je i soutěž, kterou poslali mezi lidi. Pokud jim zašlete svůj nápad systému, díky kterému by bylo nastavení nejnižší hlasitosti ještě jednodušší, levnější a rychlejší na výměnu, máte u nich jeden kousek zdarma. Cena jednoho kusu je 49 dolarů. Po více kusech to jde levněji. Třeba tři už za 169 Dollar Baby.

 

Videa:

www.youtube.com/watch?v=9rb11RlUYKY

www.youtube.com/watch?v=OjlfgfPd4Us

www.youtube.com/watch?v=qMWRIkDLolo

Psáno pro časopis Muzikus