Psychoworld - KurvGuitar

Psychoworld - KurvGuitar
Psychoworld - KurvGuitar

Začnu netradičně přímo úvodní větou ze stránky, kde jsem našel dnešní téma: „Kurv je ,drnkací‘ digitální kytara, která umožňuje komukoli naučit se a přehrát skladby pomocí dotyku, hmatu, pohybu a gesta.“

 

Co si pod tím představit? Vždyť samozřejmě každý se může naučit hrát na kytaru, basu a jiné drnkací nástroje pomocí hmatu, dotyku, pohybu a gesta! No jenže ne každému se to dost dobře daří, spotřebuje na to spoustu času a výsledky jsou nejisté. Proto, aby se každý mohl cítit jako skvělý kytarista a přitom vlastně nemusel hrát na struny, vymyslela si partička lidí na Kickstarteru další z úžasně neskutečných projektů, které toto umožňují. Spoluzakladatel projektu Suran Goonatilake pracoval v roce 2013 s technologií rozpoznávání gest. Jelikož se ale tato jeho činnost blížila ke konci, zrodil se plán, jak tyto zkušenosti využívat i nadále. Obklopil se nadšenci z oblasti hudby, IT specialistů, produktových designérů a hudebního průmyslu, a tato vize začínala spatřovat světlo světa.

Psychoworld - KurvGuitar
Psychoworld - KurvGuitar

Vše je velice jednoduché. Prostě koupíte, stáhnete, zapnete, uchopíte a hrajete. Do levé ruky vsunete ergonomickou multifunkční podložku, do pravé uchopíte trsátko (nebo opačně, což je velká výhoda oproti všem strunným nástrojům, jelikož nemusíte kupovat kytaru pro praváky nebo leváky), a prostě hrajete. Podložka má několik funkcí. Osm tlakových bodů funguje jako body akordů, pražce strun, nebo not v oktávě. Klouzavým pohybem - samozřejmě virtuálním - změní výšku hry o oktávu, otočným pohybem pak volí mezi hrou jednotlivými tóny, nebo hrou akordy a klasické vibrato funguje naprosto realisticky. Trsátko v pravé ruce pak zachycuje reálný rytmus, rychlost, razanci a náklon úderů. Do vašeho iPhonu nebo iPadu si stáhnete příslušný software, připojíte sluchátka nebo reproduktory, a dílo je dokonáno. V základní části máte možnost zazářit coby virtuos a vybrat si z šedesátky přednastavených světově známých songů, rockových třeba od Jimiho Hendrixe, AC/DC nebo Blink - 182; akustických třeba od Coldplay, Boba Dylaa či Beatles; a mnoho dalších. V pokročilejším stadiu si již ale samozřejmě budete písničky programovat sami a vaše jamsessiony budou chloubou večírků. Nemluvě o tom, že jedním nákupem získáváte jak akustickou, tak rockovou nebo basovou kytaru.

 

Vše se připravuje na nadchazející konec prázdnin a cena setu se bude pohybovat okolo sto dvaceti liber za kus. Vy nedočkaví se můžete zúčastnit již v červnu coby Betatesteři, cena se vám ale vyhoupne na pěkných šest set dvacet pět liber.

 

Takže vítejte mezi námi, naši noví virtuální kolegové. Hodně zdaru ve snažení. Třeba u někoho přeroste v touhu použít i skutečný nástroj.

 

Opět doporučuji navštívit:

www.kickstarter.com/projects/kurv/kurv-guitar/description

Psáno pro časopis Muzikus