Psychoworld - Přítel vašich prstů

Psychoworld - Přítel vašich prstů
Psychoworld - Přítel vašich prstů

Každý rok se miliony lidí rozhodují, že se naučí hrát na kytaru. Je to krásný nástroj s mnoha možnostmi herních stylů, zvuků a designů, a již tolik hráčů před vámi se stalo „jednoduše“ slavnými a přitom jim stačí jenom dělat to, co je prostě baví nejvíce.

Psychoworld - Přítel vašich prstů
Psychoworld - Přítel vašich prstů

Jak však všichni postupně zjistíme, není to cesta rozhodně snadná a lehká (což platí pro jakýkoli hudební nástroj). A navíc ještě, hlavně na začátku, dost bolí. Pokud necvičíte pravidelně, vaše konečky prstů se nevybaví tolik potřebnými tvrdými otlačeninami až mozoly a každé zmáčknutí strun v akordu je provázeno palčivou bolestí, mnohdy při dlouhodobém týrání je doplněno rozedřením konečků prstů natolik, že stejně několik následujících dní nemůžete cvičit. U mnoha jedinců to pak znamená lehké otupení lásky k nástroji, vedoucí až k jeho odložení na skříň či do rohu místnosti, kde pak kytara může plnit alespoň úlohu dekorativní. Dalším problémem je pak dovednost nechat znít jenom ty struny, co potřebujete, a naopak některé utlumit, a ani to není běh na krátkou míli. Pokud se vám nepodaří počáteční nástrahy překonat a nestanete se po prvotní tortuře mistrem svého nástroje, a přesto všechno milujete hru na tento nástroj, nezoufejte, blíží se vám pomoc.

Psychoworld - Přítel vašich prstů
Psychoworld - Přítel vašich prstů

Mr. Don Bacon z Denveru v Coloradu si nad tímto problémem lámal hlavu a přišel na to, jak vám pomoci. Již roku 2012 si nechal patentovat první přítlačnou klaviaturu, kterou napevno připevnil na krk kytary. Je tady první jakýsi svrchní kapodastr nebolii ochránce vašich jemných prstíků, v podobě přítlačného kytarového „keyboardu“. Důmyslný sled klapek různými způsoby stlačuje a naopak tlumí vámi zvolené struny a vy už jen prsty rytmické ruky nebo trsátkem udáváte běh rozeznění požadovaných strun. Výsledkem je bezbolestná perfektní produkce, kdy můžete u ohně nebo na večírcích okouzlovat své okolí nebo si prostě jenom v tichu své domácnosti užívat hru na tento uchu lahodící nástroj.

 

Vše se startuje na portále Kickstarter, kde se mohou šikovní novátoři díky vaší podpoře v kampani dočkat uskutečnění svého snu, a vy tak nápadu, který se vám zamlouvá. Tady to vypadá již dobře a kolem ledna roku 2015 by se první investoři mohli za svých zastavených 75 dolarů dočkat prvních kusů kytarových kláves a začít preludovat. Pozor, kampaň končí 9. srpna, tak neváhejte...

 

www:

www.kickstarter.com/projects/1117456128/finger-friendly-guitar-co-keyboard

www.gizmag.com/finger-friendly-guitar-keyboard-learning-aid/32546/

Psáno pro časopis Muzikus