Psychoworld - Tak trochu jiný flašinet

Psychoworld - Tak trochu jiný flašinet
Psychoworld - Tak trochu jiný flašinet

Spíše uměleckým dílem by se ale dal nazvat kousek Martina Molina příznačně pojmenovaný Marble Machie. K jeho rozeznění jsou totiž zapotřebí dva tisíce kuliček, které neustále kolují odshora dolů předem dokonale a promyšleně určenými cestičkami, kde jim v cestě stojí různé ozvučné nástroje, plíšky, destičky, činel, dupák, snare a xylofon, doplněný o kontrabas.

 

Posledních čtrnáct měsíců strávil zavřený ve své dílně. Navrhoval, ručně vyráběl a upravoval svůj kuličkový hrací stroj. Na první pohled připomíná spíše obrovský tiskařský lis. Celá akce začíná „nabitím“ střelivem. Prostě jen začnete otáčet rumpálem a dopravník s rádly nabírá kuličky spadlé na dno stroje a přemisťuje je zpět nahoru. Tam se řadí do front, kde každá má svůj předem určený směr a už ví, kudy se bude vracet směrem dolů a jaký tón či úder vyrobí. Pro kuličky je to jedna velká sázka do loterie, jelikož vlastně nikdy neví, jakým tónem či bubnem budou při své příští cestě směrem dolů. Musí to být pro ně maximálně vzrušivá zábava. Velký setrvačník uvedený do chodu otáčením kliky neustále přesouvá kuličky zpět nahoru a zároveň udržuje v pohybu všechny tři tisíce Martinem ručně vyrobených dílů. K tomu všemu stačí pouze jedna ruka, která otáčí rumpálem. Ta druhá pak mezi spouštěním různých pák může rozeznívat struny od mistra Höfnera a tvrdit celou symfonii basovou linkou.

Psychoworld - Tak trochu jiný flašinet
Psychoworld - Tak trochu jiný flašinet

Ony páky se nacházejí navrchu Marble Machine. Sklopením uvádějí do akce jednotlivé nástroje, nebo je naopak z akce odstavují. Dají se tak postupně na sebe vrstvit. Martin tak může přidávat „hudebníky“ jako dirigent v souboru, čímž rozhodně odlišuje tento stroj od všech ostatních hracích skříněk, a když zavřete oči a jen posloucháte, ani vás nenapadne, že hudbu, kterou slyšíte, produkuje jen jeden člověk, ale naopak jste přesvědčeni, že máte před sebou celý malý orchestr. Je to bez nadsázky Miracle Marble Machine! Rozhodně vám bude stát zato si na nějakém svém chytrém elektronickém přístroji tento mechanický stroj prohlédnout a poslechnout, viz odkaz na YouTube uvedený dole.

Video Url
Wintergatan - Marble Machine
Psáno pro časopis Muzikus