Savoy Truffle: řízný jih s Osaky

Savoy Truffle: řízný jih s Osaky
Savoy Truffle: řízný jih s Osaky

Není tak úplně obvyklé a běžné, setkat se s čistokrevně japonskou kapelou, která se specializuje na neméně čistokrevný blues rock jižanského střihu. Právě takovou formací je pětice Savoy Truffle, jež se svou mistrně zvládnutou muzikou na pomezí hardrocku, jižanského rocku a creamovských improvizací slaví úspěchy nejen doma, ale i v Americe a stále větší části Evropy. Muzikusu odpověděli Savoy Truffle na několik otázek, předně shrnuli svou dosavadní historii.

Kapelu jsme založili v Osace v roce 1990. V roce 1996 jsme se vydali na naše první turné po Spojených státech a krátce potom vyšla naše první deska. Do té doby jsme hráli ve čtyřech, pak jsme ale sestavu rozšířili a k bubeníkovi přibyl ještě perkusista. Do současnosti máme na kontě pět desek, přičemž poslední z nich vyšla letos v březnu.

Jak to vlastně přijde, že se japonští muzikanti pustí do angloamerického bluesrocku?

Možná se zdá zvláštní, že se věnujeme právě téhle muzice, která je japonské hudbě hodně vzdálená. Jako studenti jsme poslouchali především hudbu sedmdesátých let jako Led Zeppelin, Pink Floyd, samozřejmě také Beatles a muziku bluesovou. Tohle jsou hudební kořeny, které nás formovaly, a po pravdě musím přiznat, že původní japonská hudba nás nikdy nezajímala.

Kromě USA a některých evropských zemí jste koncertovali i v Číně, jaké to bylo?

Ano, koncertovali jsme v Číně, konkrétně v Šanghaji. Je to velice zajímavá zkušenost. Je to hodně odlišné než všude jinde ve světě. Zahrajete dvě písničky, pak na chvilku nastoupí DJ, mluví a po něm zase hrajete vy. V publiku bylo v Šanghaji hodně cizinců, protože vstupné na takový koncert je dost vysoké. Taky jsme slyšeli docela zajímavou věc, že v celé Šanghaji je pouze šest čínských rockových kapel, které mají od státu povoleno koncertovat. V celé Číně jich bude asi víc, jsou třeba možná v Pekingu, ale v Šanghaji je jich jenom šest.

Vraťme se ale k Savoy Truffle, co vás čeká?

Teď zrovna jsme na cestě do Itálie, kde odehrajeme pár koncertů, a potom se vracíme do Japonska, kde chceme... Co chceme - musíme! připravit nové písně pro další studiové album. To by mělo vyjít v příštím roce a po jeho vydání bychom se zase měli rozjet koncertovat do Evropy; a doufáme, že i k vám do České republiky.

Psáno pro časopis Muzikus