Saxon: Na novém albu bychom nic neměnili

Saxon: Na novém albu bychom nic neměnili
Saxon: Na novém albu bychom nic neměnili

Před vystoupením britské skupiny Saxon bylo u šaten účinkujících cítit napětí. Možná to bylo způsobeno dlouhou koncertní šňůrou kapely, možná nervozitou před koncertem nebo jen chvilkovou špatnou náladou. S rozhovorem souhlasil jen bubeník kapely Jörg Michael, který s bezprostředností sobě vlastní komunikoval s námi a ještě k tomu žertoval se členy svého managementu. Po skončení jeho interview nám z ničeho nic vzkázal i Biff Byford, že si přece jen na pár chvil udělá čas... Jeho slova byla, bohužel, přesná.

Jörgu, ty nejsi u Saxon dlouho, jak ses v kapele ocitl?

Jak jistě víš, působil jsem před tím u Stratovarius.

Zůstaneš u svých britských kolegů, nebo se jedná jen o dočasnou záležitost?

Se Saxon dokončím jejich aktuální turné a pak uvidím. Se členy Saxon nemáme žádný problém, vycházíme skvěle, hraní u nich mi svědčí. Dá se říct, že jsem spokojen.

Saxon na posledních třech albech výrazně přitvrdili, přestože se v současné době daří spíše komerčněji laděným stylům. Nové, razantnější písně byly záměrem, nebo jste prostě jen nahráli nápady, které vám byly nejbližší?

Nahrával jsem jen aktuální album Lionsheart. Myslím si, že poslední písně nejsou nijak mimořádně tvrdé. Spíše se nám podařilo dosáhnout agresivnějšího, modernějšího zvuku a jinak se jedná o klasický styl, který Saxon prezentuje již dlouhá léta.

Které z alb Saxon máš nejraději?

Líbí se mi Solid Ball of Rock z konce osmdesátých let, ale také například Metalhead, které je staré asi tři roky. Mám pochopitelně rád i poslední Lionheart.

Saxon: Na novém albu bychom nic neměnili
Saxon: Na novém albu bychom nic neměnili

V té chvíli se objevil zpěvák Biff Byford...

Biffe, proč jste pro svoje nové album zvolili právě název

Lionheart? (Lví srdce)

To je snadné - líbil se mi.

Tvůj hlas dostává při vystoupení pěkně zabrat. Snažíš se o něj pečovat?

To víš že ano (směje se a zvedá malou láhev slivovice). Ne, to je hloupost, zpívám tak, jak mi zobák narostl. Ale myslím si, že v současné době mám hlas v mimořádně dobré kondici.

Jakou hudbu posloucháš v soukromí?

Líbí se mi třeba AC/DC a podobné spolky.

Znáš nějakého interpreta české scény?

Tak to ani náhodou. Neznám.

Psáno pro časopis Muzikus