Silverfox - Metličky chytré kmotry lišky

Silverfox - Metličky chytré kmotry lišky
Silverfox - Metličky chytré kmotry lišky

Americká firma SilverFox není v tuzemsku zatím příliš známá. Jejími zakladateli byli Al LeMert a Neil Grover a jedná se o výrobce custom paliček, který se zaměřuje spíše na kvalitu než kvantitativní pozici na trhu. Nutno konstatovat, že metličky a špejle, které jsem k testu dostal, tuto charakteristiku splnily beze zbytku.

 

Od firmy K-Audio jsem obdržel pouze zlomek sortimentu kmotry lišky: jedny klasické kovové metličky Swiskas, plastové hybridní metličky Foxtails a hybridní špejle Clawsticks. Kovové metličky mi velmi dobře sedly do ruky. Oproti mnou dříve používanému modelu mají nepatrně širší průměr, takže se lépe ovládají při hraní prsty, což je u metličkového hraní stěžejním prvkem. Samotný „metličkový drát“ působí velmi jemným a měkkým dojmem a produkuje velmi kultivovaný zvuk. Metličky jsou zasunovatelné do hliníkové rukojeti potažené gumovým obalem, dobře drží v ruce a jsou poměrně lehké, přičemž mají těžiště poněkud více „do dlaně“. Chvíli mi proto trvalo, než jsem si na ně zvykl, avšak musím konstatovat, že se trocha trpělivosti vyplatila a metličky patří mezi nejlépe ovladatelné, jaké jsem měl zatím možnost vyzkoušet.

Foxtails jsou hybridní metličkou sestavenou z nylonových „drátů“ a dřevěné rukojeti o tloušťce analogické paličkám 5B. Spoj je krytý hliníkovým víčkem, takže je zaručena poměrně značná životnost. Specifické efektové metličky pro akustickou hudbu, které jsou výborně ovladatelné a nabízejí další zvukovou barvu přenosnou v paličkovém futrálu.

 

Clawsticks jsou 16” dlouhé špejle o síle 0,127”. Skládají se ze třinácti březových špejlí a šesti prutů vyrobených z patentované hmoty zvané Delrin. Ta je jakýmsi ekvivalentem nylonu, avšak podle údajů výrobce je o něco hustší, a tudíž pevnější. Špejle jsou o něco málo těžší než ty mnou doposud používané bambusové, avšak bez problému ovladatelné. Bubeník s nimi proto dosáhne o něco většího dynamického rozpětí a díky delrinovým výztužím to nebude na úkor trvanlivosti.

 

Metličky a efektové paličky Silverfox mne velmi příjemně překvapily a rozhodně jsou zajímavou alternativou ke stávajícím produktům v Česku dostupným.

 

Swiskas

popis: zasunovatelné metličky

použití: jazz, akustické aplikace

materiál: kov

cena: 465 Kč

 

Foxtails

popis: hybridní efektové paličky

použití: akustické aplikace, výborné pro efekty na činelech

materiál: dřevo, nylon

cena: 465 Kč

 

Clawsticks

popis: hybridní špejle

použití: akustická hudba, perkusivní náhrada paliček

materiál: bříza, Delrin

cena: 497 Kč

Psáno pro časopis Muzikus