Střípky z rideru kapely Focus

Střípky z rideru kapely Focus
Střípky z rideru kapely Focus

Povedlo se nám získat podrobný rozpis toho, co mají v užívání muzikanti z holandské progrockové legendy Focus, která vystoupí 11. 11. v pražské Retro Music Hall.

 

Bobby Jacobs (baskytara)

Používá rozličné baskytary Fender staršího data zrození, vede ho k tomu kvalitní dřevo a fakt, že nástroje jsou v rámci výsledného mixu vždy dobře slyšet. Na větších pódiích mu kryje záda zesilovač Ampeg SVT-2 v kombinaci s 6 x 10?" reproboxem. Při koncertě v menších klubech ho můžete vidět (slyšet) hrát na letitý Hughes & Kettner BassBase 250. Paletu zvuků dotváří pomocí čtveřice krabiček: Mu-Tron 3, Boss Octaver, TC Bass Distortion a DOD Envelope Filter. Zavilým odpůrcem digitálních řešení rozhodně není, o čemž svědčí Line 6 Bass POD XT Pro, který používá při domácím nahrávání.

 

Pierre van der Linden (bicí)

Paličkami Pro-Mark rozeznívá blány sady Drumcollective, což je nový výrobek firmy Premier (jsou slyšet i na novém albu Focusu New Skin). Jejich rozměry jsou následující: BD - 22?", RT1 - 12?", RT2 - 13,5?" a FT - 14?". To vše doplňuje letitý pochodový snare drum Premier, zvící nestandardních rozměrů 14?" x 14?". Činely v jeho arzenálu o rozměrech 20/22 ?" jsou z dílen firem Paiste and Zildijan, 14?" hi-hat je rovněž z dílny druhé jmenované.

 

Thijs van Leer (varhany/flétna)

Hraje na klasické Hammond B-3, ke kterým má originální leslie box. Pro syntetické polohy má k dispozici Yamaha Motif 8 a pro klasické zvuky piána má malý koncertní model z dílny Bechstein. Mezi jeho sbírkou fléten najdeme C flétny Muramatsu, Pearl a také altovou flétnu Armstrong.

 

Niels van der Steenhoven (kytary)

Jeho jasnou jedničkou je custom model Haar Stratocaster. Ten má tělo slepené ze dvou kusů olšového dřeva a krk z očkovaného javoru s palisandrovým hmatníkem. U kobylky najdeme humbucker Seymour Duncan `59 PAF, zbývající snímače jsou singly SUHR V-60. Nechybí klasické vintage tremolo. Jeho aparatura se v Evropě příliš často nevidí - zesilovač Bogner Shiva osazený EL34 a k němu box Bogner Big Sized box se dvěma 12?" Celestion Vintage 30. Jeho pedalboard obsahuje mimo jiné volume pedál Boss FV500H, kvákadlo RMC3, overdrive Fulltone Fulldrive II, distortion Maxon SD-9, tremolo Voodoolab a delay T-Rex Replica.

Psáno pro časopis Muzikus