Struny versus baskytara

Struny versus baskytara
Struny versus baskytara

Nevíte, jak a podle čeho se orientovat? Připravili jsme pro vás porovnávací test, kterým vám chceme ukázat, že různé struny i stejné značky hrají jinak. Test nechce a ani nemůže obsáhnout celou širokou nabídku na trhu. Chceme vám zde jenom napovědět, jaké požadavky na struny můžete klást vy sami.

 

Minulost a současnost

V minulosti se používaly struny ze střev. I dnes je ještě najdeme v nabídce renomovaných firem a nejsou zrovna levnou záležitostí. Mají ale své kouzlo. Používají se hlavně u akustických nástrojů a pro hru smyčcem. Pro elektromagnetické snímání a moderní způsoby hraní je jejich použití bezpředmětné.

V dnešní době jsou na baskytarové struny kladeny obrovské požadavky na zatížitelnost, a tak v žebříčku materiálů vedou jednoznačně kovy a umělé hmoty. Mezi základní materiály patří ocel a uhlík v různých modifikacích, nikl, chrom a nejrůznější slitiny (např. bronz), směsi a příměsi (např. fosfor). Hledání co nejlepších a nejlevnějších materiálů nebere konce a každý výrobce si své výrobní postupy úzkostlivě střeží. Na řadu přicházejí různé ultratenké ochranné potahy jako polyweby a nanoweby, které mají ochránit strunu před agresivním potem a prodloužit její životnost při zachování všech vlastností nové struny.

 

Z čeho se skládá struna?

Z jednoho a více vrstev vinutí a jádra, které tvoří základ struny. Jádro je drát s kulatým až víceúhelným profilem. Obecně platí - čím tvrdší je materiál jádra, tím je menší jeho roztažnost a tím lepší je jeho intonační stabilita. Na druhou stranu, čím tvrdší jádro, tím je křehčí a o to víc náchylnější k prasknutí. Samozřejmě záleží na použitých materiálech. Ideální jádro by mělo být co nejtvrdší a co nejhouževnatější.

Na jádro se navíjí vinutí. Na hlazené struny se používá vinutí z pásoviny (plochý drát) a na všechny ostatní typy se používá vinutí z kulatiny (kulatý drát). Někteří výrobci vinou i hlazené struny kulatinou, kterou pak frézují nebo lisují pod tlakem buďto částečně (polohlazené struny), anebo úplně. Jako materiál vinutí se používá nylon, nikl, ocel, chrom a slitiny ze vzácných a méně vzácných kovů. Kromě hledání co nejvhodnějších materiálů se vyvíjejí i nové technologické postupy při navíjení strun. Při pomalejším navíjení se nezatěžuje a neoslabuje materiál nadměrným ohřevem. Hledají se způsoby, jak strunu posílit a udělat ji ještě víc odolnější, například prudkým ochlazením za extrémně nízké teploty, kdy se zesiluje její molekulární struktura. Tím se má také docílit ještě hlubšího a širšího zvuku.

 

Má tloušťka struny vliv na tón?

Pokud vkládáte do hry hodně energie a máte velkou sílu v prstech, popřípadě hrajete-li trsátkem, kupte si silnější struny. Měřeno strunou G 50 až 55. Na slap, tapping a na rychlé, jemné a citlivé hraní jsou lepší 35 - 40 - 45. Tón je konkrétnější.

 

Jaká je průměrná životnost strun? Vyplatí se do strun investovat?

V profesionální sféře určitě ano. Cena je většinou přímo úměrná kvalitě. U levných strun musíme počítat s větší roztažností a neustále dolaďovat oktávy. Niklové struny mají sice teplejší tón, ale rychleji se otlačí a prodřou o pražce. Ocel je tvrdší, víc cinká, má velkou razanci i životnost, ale zase rychleji ničí pražce. Hlazené struny a umělé potahy mají širší sametové basy na úkor vyšších harmonických a dlouhou životnost. Neohrozí je ani pot, který se s oblibou usazuje ve vinutí. Znám pár baskytaristů, kterým se nějakým zázračným způsobem vůbec nepotí ruce a kterým struny zvonily i po týdnech hraní. Šťastní a bohatí to lidé. Samozřejmě že i drahé a kvalitní struny časem vyhluchnou, ale i když už nezvoní, tak ladí. Dá se na ně půl roku nebo i rok v klidu hrát prsty reggae. Záleží na stylu a způsobu hraní. Slapaři, kteří neustále zuřivě střílejí, to budou mít asi trochu dražší. Co koncert, dva, tři - to nové struny. V tomto případě se asi vyplatí kupovat levnější struny na jedno použití.

Rád bych se ještě zmínil o další, částečně nepříjemné věci. Může se stát (jednou za sto let, mně už se to stalo dvakrát), že některá z právě vybalených a ještě voňavých strun nebude tzv. hrát. Výrobce nebo distributor s touto eventualitou počítá a rád vám celou sadu vymění.

 

Triky na prodloužení životnosti

Před každým hraním si myjte ruce. Po každém hraní vytřete struny suchou utěrkou. Pokud nepatříte zrovna mezi movitější, cvičte na starší struny a nové natahujte jenom před koncertem. Líh a různé speciální čističe jsou vhodné na hlazené struny, struny Round Wound osvěží jen krátkodobě. Při dlouhodobém používání strunu totálně ucpou. Starším strunám můžeme částečně navrátit životnost vyvaření v octové vodě s přídavkem saponátu.

 

S jakými nápisy se můžeme setkat na obalech strun a co znamenají?

Tapered - klavírové ukončení většinou H struny, zúžení na kobylce

Round Wound - kulaté, válcové vinutí

Ribbon Wound - páskové vinutí

Flat Wound - hlazené vinutí

Precision Flat Wound - jemně hlazené vinutí

Pressure Wound - vinutí vinuté pod tlakem, stlačené vinutí

Bronze Wound - bronzové vinutí, bronz je slitina mědi, cínu nebo též zinku

Nylon Tape Wound - nylonové páskové vinutí, hlazené

Stainless - ušlechtilá, bez kazu

Steel - antikorozní ocel, nerez

Nickel - nikl

Nickel - Plated Steel - kombinace materiálů

Flats - hlazené, ploché, rovné

Brite Flats - hlazené, s ostřejším zvukem

Soft Gauge - měkký rozsah

Medium Gauge - střední rozsah

Custom Gauge - obvyklý rozsah

Acousticores - optimalizované pro piezo snímání

Contact Core - kontaktní jádro

Exposed Core - exponované jádro

Reinforced Plain - zesílená jasnost, srozumitelnost, konkrétnost

Cryogenic Activated - aktivované ochlazením v kryogénu

Nanoweb, Polyweb - ochranné potahy

Power Slinky - plíživá síla

Bright - jasný

 

Hledáte vhodné struny na baskytaru?

Struny. Struny? Struny! Aneb není struna jako struna

Otestujeme si struny na čtyřstrunnou baskytaru. Všechny nabízené sady mají pro spravedlivé srovnání stejné tloušťky 040, 060, 075, 095. Struny jsem zkoušel na pražcových baskytarách Fender Jazz, Fender Precision a Music Mann Sting Ray a současně na bezpražcové baskytaře Fender Jazz. Posuzoval jsem hlavně zvuk a jeho harmonické spektrum, intonační stabilitu, sustain a přiměřeně i životnost. Ta zajímá v poměru k ceně každého hráče asi nejvíc.

 

D'Addario Chromes - ECB 80

High Finish Ribbon Wound, cena 1550 Kč

Jak už název napovídá, jedná se o hlazené struny. Výrobce nám nabízí za velice slušnou cenu obdobu špičkových kontrabasových strun D'Addario Helicore (pro porovnání cena cca 5000 Kč). Jestli máte v oblibě glisando, tak neváhejte ani minutu. Hladký povrch usnadňuje rychlou hru a přímo vybízí ke klouzavému způsobu hraní. Glisy na nich jdou jako po másle. Napadá mě parafrázovaný příměr klasika - nesnesitelná lehkost hraní.

Struny mají skvělý sustain. Tón je plný a kulatý. Zvuk je vyrovnaný v celém harmonickém spektru bez zbytečných výšek. Dobře drží ladění. Ani po delší době neztrácejí vyšší harmonické, a tím pádem jsou velice vhodné pro hráče, kterým se enormně potí ruce. Jelikož nemají drážky, nehrozí ztráta zvuku ucpáním strun nečistotami. Dovolím si tvrdit, že mají nejdelší zvukovou životnost ze zde testovaných strun. Jinak jsou vhodné jak pro pražcovou, tak i pro bezpražcovou baskytaru. Méně vhodné pro slap.

Po prvním hrábnutí do strun jsem měl prsty jako kominík. Toto jediné mínus jde však velice jednoduše odstranit. Před natažením stačí struny otřít hadříkem namočeným nejlépe do lihu a špinění je pryč.

Suma sumárum - prvotřídní struny v kategorii hlazených strun. Lepší než La Bella nebo rakouská světová klasika Thomastik-Infeld. Kvalita převyšuje cenu.

 

D'Addario Slowound - SW 1000

1/2 Speed. Digitally controlled winding process

Nickel Round Wound, cena 1199 Kč.

Na rozkládacím(!) obalu popisuje Jim D'Addario vyčerpávajícím způsobem revoluční proces výroby. Takže o tom jenom ve zkratce. Jako základ struny je použito nejkvalitnější ultra-tvrdé uhlíkovo-ocelové šestihranné jádro. Struny jsou navíjeny poloviční rychlostí, než je obvyklé. Pomalá rychlost navíjení zaručuje mnohem preciznější a přesnější navinutí a co je hlavní - menší zahřívání materiálu při ohybu. Vše je digitálně kontrolováno a hlídáno. Vnuk zakladatele firmy Charlese D'Addaria, pan Jim, ručí za stoprocentní kvalitu hlavou - jestli se vám jednoduše struny nebudou zamlouvat, vrátí vám vaše peníze. Musím říct, že nemám velkou důvěru v podobné záruky, ale v tomto případě uznávám, že se jedná o nadstandardní výrobek.

Struny mají neuvěřitelně dlouhý sustain, nejdelší ze všech testovaných strun. Tvrdé jádro je znát i na intonační stabilitě. Tón je pevný, vznešený a struny přitom příjemně měkké. Zvuk je ušlechtilý a vyvážený ve všech pásmech. Citlivě přenášejí reakci prstů. Super. Nejuniverzálnější struny pro všestranné použití. Určitě špička mezi niklovými strunami. Podobný zvuk jako Stainless Steel, neboli ocelové struny Fodera, Rotosound nebo Ernie Ball, což je pro niklové struny velká pocta. Životnost je podmíněná niklovým vinutím, které časem prohrává souboj s pražci. Uvítal bych i ocelové provedení.

 

D'Addario Prism - PSS 50

Ultra Bright Strings, Round Wound, podle všech znaků Stainless Steel, na obalu ale neuvedeno, cena 999 Kč.

Černá krabička se spektrálním trojúhelníkem. Pevný tón a nejvíc zářivých výšek. Skutečně ultra brilantní. Zajímavě nakřáplé středy. Zvukově trochu užší. Nepatrně kratší sustain. Nejvhodnější a výborné pro slap, jinak univerzální.

V poměru cena-výkon skvělé. Podobný zvuk jako mnohem dražší struny DR nebo Dean Markley. V šestistrunné verzi je používá John Patitucci.

 

D'Addario XL - EXL220

Nickel Round Wound, cena 810 Kč.

Poslední a služebně nejstarší zástupce ze stáje D'Addario. Dobrý tón, intonačně spolehlivé. Ještě měkčí než hlazené D'Addario Chromes. Velice jemné a citlivé reakce. Vhodné pro vzletné a rychlé hraní. Člověk se na nich moc nenadře. Zvukově vyvážené. Univerzální použití. Relativně kratší trvanlivost při hraní slapem. Celkové hodnocení - výborné.

Používá například Jeff Andrews, Mark Egan nebo Victor Wooten.

 

Gibson - Thunder Plus 4

Stainless Steel Roundwound, cena 899 Kč.

Jediný konkurenční zástupce v testu, ale o to víc zvučnějšího jména. Na vnitřních obalech napsáno - The World's Finest Strings! Pojďme se na to podívat. Docela dlouhý sustain. Vyrovnané frekvenční spektrum. O něco málo míň středů a tvrdší než Prism. Tlustý tón a všestranné použití. Snad nejlepší pro hru trsátkem. Na E struně o něco menší intonační stabilita než všechny D'Addario. Po týdnu hraní si struna tzv. sedla a intonace se ustálila. Podobný zvuk jako Yamaha nebo Fender.

Cena přibližně odpovídá kvalitě.

 

Závěr

Celkově nutno říct, že po prvních dnech silného zatížení se struny stabilizovaly, a i když jsem musel u všech jemně doladit oktávy, roztažnost byla minimální. Po měsíci hraní téměř žádná, což také hodně napovídá o kvalitě testovaných strun. Struny D'Addario mají navíc barevné koncové kuličky pro snadnější identifikaci a jsou baleny v antikorozních obalech! Všechny sady jsou určeny pro dlouhou menzuru 34" (long scale). Pro toho, kdo prostrkává struny skrz tělo nástroje, se vyrábí a dají se objednat ještě delší struny (35" - superor extra long scale). Všechny typy strun jsou samozřejmě nabízeny i v jiných tloušťkách a hybridních kombinacích.

Tak, a stačí si už jenom vybrat.

Psáno pro časopis Muzikus