Stuart Zender - Groove je základ - bass profil

Stuart Zender - Groove je základ - bass profil
Stuart Zender - Groove je základ - bass profil

Na začátku devadesátých let se v hudebním světě zrodil nový fenomén - Jamiroquai. Jejich roztančené funky/jazz/disco/acid písničky výrazně promluvily do nazírání hudby. A basisti si přirozeně nemohli nevšimnout vynikajícího, úsporně hrajícího, a přesto nepřeslechnutelného basisty Stuarta Zendera.

Začátky

Stuart Patrick Jude Zender se narodil 18. března 1974 v anglickém Sheffieldu. V sedmi letech se společně s rodiči odstěhoval do Norristownu ve Spojených státech, neboť jeho nevlastní otec dostal práci v blízké Philadelphii. Tady žili až do Stuartových patnácti, kdy se přestěhovali zpátky do Anglie. Po návratu studoval na škole s hudebním zaměřením Leighton Park School v Readingu, ale po roce byl vyloučen.

 

Po škole začal pracovat jako osvětlovač pro punkově laděný cirkus Archaos a objížděl s ním Británii a Irsko. V sedmnácti se Stuart rozhodl odejít z domova a matka mu dala do začátku všechny své úspory. Stuart prakticky obratem utratil celých dva tisíce liber (neboť tolik mu matka dala) za baskytaru Warwick Streamer.

 

Mezitím ale už získával první zkušenosti s hudbou. Nejdříve byl fascinován rytmickým bubínkem, a kdykoli měla jeho sestra zkoušku s kapelou, o přestávkách se posadil za bicí soupravu a zkoušel hrát. K baskytaře se dostal až v šestnácti letech po návratu ze Spojených států. Stuart má pro tento nástroj přirozený talent. Bez nějakého zásadního cvičení se z něj stal uznávaný baskytarista. Jako své vzory uvádí Nathaniela Phillipse, Stanleye Clarka, Alphonsa Johnsona, Chucka Raineyho, Larryho Grahama, Bootsyho Collinse, Verdinea Whitea, Jamese Jamersona, Bernarda Edwardse, Paula Jacksona a Helmuta Hatera. Hrát na baskytaru se naučil čistě podle sluchu, když stahoval desky, na kterých hráli výše zmínění pánové.

 

V roce 1991 začal Stuart působit v punkové kapele Fabulous. Tahle kapela fungovala sice necelé dva roky, i tak ale získala slušné renomé, neboť v jejích řadách působili také zaměstnanci časopisu NME (New Musical Express) - redaktor Simon Dudfield (tady za zpěváka) a fotograf Martyn Goodacre (kytara). Po roce hraní s touto kapelou ale dochází k setkání Stuarta se zpěvákem jménem Jay Kay.

 

Jamiroquai

K setkání těchto dvou došlo díky bývalému bubeníkovi Archaos a prvnímu bubeníkovi Jamiroquai Nickovi Van Gelderovi. Jay Kay pozval Stuarta na konkurz, kde Zender svým stylem hry zaujal všechny své budoucí spoluhráče a ti ho vzali do kapely. První sestava budoucích velikánů acid jazzu tedy byla: zpěvák Jay Kay, basista Stuart Zender, bubeník Nick Van Gelder, klávesista Toby Smith a hráč na didgeridoo Wallis Buchanan. Jméno si dali ze složeniny, kde Jam pochází z jam session a Iroquai z francouzského názvu indiánského kmene Irokézů - Iroquois.

První singl When You Gonna Learn vydávají ještě v roce 1992 na nezávislém labelu Acid Jazz. Singl provází úspěch a na jeho základě podepisuje Jay Kay se společností Sony BMG kontrakt na osm alb. O rok později už vychází první album pojmenované Emergency on Planet Earth, které dosahuje na první místo v britské hitparádě. Další tři singly z desky také zaznamenaly úspěchy - Too Young To Die se dostala v Británii do Top 10 a Blow Your Mind a Emergency on Planet Earth do Top 20.

 

V roce 1994 vydávají Jamiroquai další úspěšné album, nazvané The Return of the Space Cowboy. Album se vyšplhalo na druhou příčku v Británii a singly Stillness in Time do Top 10 a Space Cowboy a Half the Man do Top 20. Velkého úspěchu na klubové scéně dosahuje hlavně Space Cowboy, který patří k největším hitům této kapely. Zatímco se však kapela stávala čím dál známější ve Velké Británii a západní Evropě, úspěch ve Spojených státech se jim vyhýbal. To vše se však změnilo s následující deskou.

 

V roce 1996 vydávají Jamiroquai desku Travelling without Moving se dvěma megahity Virtual Insanity a Cosmic Girl. Deska opět dosahuje na druhé místo v Británii, ale poprvé se také deska kapely umisťuje v žebříčku Billboard na 24. místě. Díky videoklipu k Virtual Insanity vyhrála kapela v roce 1997 čtyři ceny MTV Music Video Awards. Z této desky také pocházejí tři Top 10 hity v Británii a tři Top 10 hity v USA.

 

O dva roky později, při natáčení desky Synkronized, dochází k roztržce mezi Stuartem Zenderem a zpěvákem Jayem Kayem. Stuartovi se zdá, a podle všeho oprávněně, že se z kapely postupně stává spíše sólový projekt Jaye Kaye a že ostatní jsou tu spíše proto, aby odehráli svoje party, než že by byli součástí kapely. Dalším důvodem Stuartova konce u kapely byl i fakt, že se jim s manželkou Melanie Blatt (zpěvačka druhdy slavné anglické dívčí kapely All Saints) na konci roku 1998 narodila dcera Lilyella.

 

Po Jamiroquai

Po odchodu z Jamiroquai začal Stuart Zender pracovat na vlastním projektu, který nazval Azur. Přestože podepsal smlouvu s americkou pobočkou Virgin Records, nahrávka nikdy nevyšla a vyskytovala se jen pro krátký čas na internetu.

 

Zároveň ale pracoval jako nájemný hráč, skladatel, producent a zvukový inženýr - spolupracoval například s kapelou své ženy All Saints, natáčel s Lauryn Hill, Omar nebo Gorillaz a vytupoval se Samuelem Purdeyem, Ms. Dynamite nebo Steviem Wonderem.

 

Od roku 2006 se Stuart Zender stal kapelníkem u kytaristy, DJ a producenta Marka Ronsona. Kvůli němu opustil v roce 2006 Los Angeles a vrátil se do Británie. Jejich společná deska Version z roku 2007 zaznamenala pozoruhodný úspěch a kapele umožnila vystupovat na tak zásadních festivalech, jako jsou Glastonbury, O2 Wireless at Hyde Park, Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival v Haagu, Global Gathering nebo Radio 1’s Big Weekend. Na své anglické turné si je vybral coby předskokany i populární rapper Jay Z. V současné době pracuje Stuart Zender na materiálu pro svou novou kapelu Running Out of Heroes.

Stuart Zender - Groove je základ - bass profil
Stuart Zender - Groove je základ - bass profil

Vybavení

Stuart Zender se proslavil především svojí spoluprací s firmou Warwick. Na první nástroj (Streamer) hrál již v roce 1992, kdy nastoupil k Jamiroquai. Postupem času vystřídal několik jejich nástrojů, převážně Streamer. V roce 2005 mu vyrobili na Stremeru založenou Stuart Zender signature. Za svou kariéru hrál i na další nástroje - Music Man StingRay 4, několik Gibsonů, Alembic Epic - a v poslední době hraje hlavně na Fender Precision z roku 1964. Mezi aparáty používal zpočátku Trace Elliot, postupně ale začal používat Mesa Boogie a Warwick, v současné době jsou to Ampeg SVT. Používal také multiefekt Boss ME-6B.

 

Zmiňovaný kytarista, DJ a producent Mark Ronson je zajímavá postava s neméně zajímavými spojitostmi. Poté co se rozpadlo manželství jeho rodičů, si jeho matka vzala kytaristu Micka Jonese z Foreigner. Jeho dvě mladší sestry (dvojčata) se také uchytily v uměleckém světě - Charlotte je módní návrhářka a Samantha je zpěvačka a DJ. Od svých třinácti let je Mark Ronson nejlepší kamarád se synem Johna Lennona Seanem. Jednu dobu chodil s dcerou Quincyho Jonese Rashidou. Může se pyšnit spoluprací s mnohými slavnými jmény od Lilly Allen po Robbieho Williamse, od Amy Winehouse po Seana Lennona, od Christiny Aguilery po Macy Gray.

 

Odchod z Jamiroquai

V roce 2009 se Stuart Zender v souvislosti s odchodem z Jamiroquai zmínil, jak to tehdy vlastně bylo. V textu je již naznačeno, že došlo k roztržce mezi ním a zpěvákem Jayem Kayem. Jay Kay měl údajně Stuarta do telefonu nazvat primadonou a Stuart na to tehdy odpověděl: „Je to zvláštní, že to říkáš zrovna ty, kámo!“ A protože všichni víme, že potrefená husa se vždycky ozve, bylo jen logické, že ho velký narcis Jay Kay vedle sebe po tomto nemohl strpět.

 

Citát:

Všechno je to o pocitu. To je něco, co tě na MIT nenaučí.

 

Vybavení:

Baskytary:

Fender Precision ’64

Warwick Stuart Zender signature

Warwick Iroquai Rug Bass Streamer

Warwick The Chrome Ender Bass Streamer Stage I

Warwick Streamer Stage II (pětitistrunná)

Alembic Epic

 

Aparáty:

Ampeg SVT CL (hlava)

Ampeg SVT 450 (hlava)

Ampeg 410 HLF (kabinet)

Ampeg SVT 15E (kabinet)

 

Diskografie:

s Jamiroquai: Emergency on Planet Earth (1993), Return of the Space Cowboy (1994), Travelling Without Moving (1996), Complete Odyssey (2003)

s Guru: Jazzmatazz, Vol.2: The New reality (1995)

s Micou Paris: Black Angel (1998)

s The Lounge Brigade: Put Some Style in It (1998)

s Lauryn Hill: The Miseducation of Lauryn Hill (1998)

s All Saints: Saints and Sinners (2000), All Hits (2001)

s Omar: Best by Far (2001)

s Artfulem Dodgerem: It’s All about the Stragglers (2001)

se Spacemonkeyz vs. Gorillaz: Laika Come Home (2002)

se Seijim: Remixes (2002)

s Markem Ronsonem: Stop Me (2007), Version (2007)

s Adele: 19 (2008), Cold Shoulder (2008)

se Seanem Lennonem: Rosencrantz & Guildenstern Are Undead (2009)

s Incognito: Transatlantic R.P.M. (2010).

Psáno pro časopis Muzikus