Team na jevišti i ve studiu

Team na jevišti i ve studiu
Team na jevišti i ve studiu

O tom, že má slovenská kapela Team stále dostatek větných fanoušků i v západní polovině někdejší federace, se jednoznačně přesvědčila na neobyčejně úspěšném jarním turné. Protože na dubnovém pražském koncertě ve vyprodané T-Mobile Aréně byla přítomna i nahrávací technika, vznikl materiál pro autentické živé album Live in Praha, a právě o něm vyprávěl Muzikusu zpěvák Paľo Habera.

 

Plánovali jste už před začátkem turné vydání živé desky, nebo vás k tomu přiměla neobyčejně vřelá atmosféra českých koncertů?

Původně jsme vydání živé desky neplánovali. Chtěli jsme si jen koncert v dobré kvalitě natočit pro vlastní potřebu. Když jsme o tom tak uvažovali, řekli jsme si, proč to nenahrát v nějaké opravdu dobré kvalitě, a když to bude opravdu dobré, uvidíme, co s tím. Třeba to použijeme jako bonusy na řadové desky Teamu. Natočili jsme dva koncerty, Bratislavu a Prahu, a zjistili jsme, že je to fajn, že nemusíme nic opravovat, protože jsme hráli skvěle, zpívali jsme výborně, a tak jsme si řekli, že bychom mohli udělat takovou současnou živou "bestofku". Zařadit tam vlastně všechny naše nejúspěšnější písničky i věci z naší poslední desky Mám na teba chuť. Tak jsme to celé smíchali - a tohle je výsledek. Původně jsme chtěli využít obě nahrávky, ale protože byly nahrané v jiných systémech a bylo by složité je upravovat tak, aby nezněly odlišně, použili jsme na desku pražský koncert.

Zpravidla po natočení živého záznamu podléhají muzikanti ve studiu pokušení opravovat chyby, lákalo vás to také?

Musím zodpovědně říct a s čistým svědomím, že toto je živá deska. Kdybych neměl vydat živou desku, kdybych měl něco opravovat ve studiu, tak živou desku dělat nebudu. Kdybych to nedokázal zahrát a zazpívat naživo, tak by mi svědomí nedovolilo vydat živák. Nic jsme nepřetáčeli, jen jsme všechno srovnali do správných poměrů, dodali tam lidi, naše vlastní, kteří byli na našem koncertě a kteří se tam můžou slyšet. Já občas zazpívám falešně, ale nelámu si s tím hlavu. Po dvou a půl hodinách už někdy hlasivky nemůžou, bylo toho opravdu dost.

Myslím, že kapela v některých ohledech zní lépe než ze studiových nahrávek těch samých písniček.

I při dvaasedmdesátiminutové stopáži nemohlo album pojmout celý koncert. Jak jste vybírali písničky, které na desce jsou?

Chtěli jsme, aby tam byly věci, které mají lidi rádi. To cédéčko není určeno jen pro nás, je určeno především pro naše fanoušky. Takže z koncertů víme, které písničky se lidem nejvíce líbí, a ty se tam objevily. Jedinou výjimkou je písnička Zvon z naší poslední desky, to je taková naše srdeční záležitost, taková "pinkfloydovka", v koncertní podobě má asi čtrnáct minut, to je věc, za kterou si stojíme, to jsme chtěli zase my, aby byla na tomto cédéčku.

Team je, jak se znovu potvrdilo, v pravém slova smyslu československá kapela. Nicméně, cítíš nějaký rozdíl mezi českým a slovenským publikem?

Mám dojem, že pro české publikum jsme v současnosti vzácnější, ale celkově žádný zásadní rozdíl nevidím, jen si myslím, že lidé v Čechách mají větší chuť se bavit, což je dané ekonomickými a dalšími aspekty.

Trávíš teď většinu času v Americe. Prozraď, co tě hudebně zaujalo za oceánem?

Například mě baví John Mayer, Dave Matthews Band, Coldplay, Creed... Jsou to spíš takové novější styly, které nejsou prvoplánové. Přesto mají velkou mediální podporu a nestojí někde na okraji. Když je člověk v Americe, tak se nedají přehlédnout,

V současné době pracujete na nové desce Teamu, v jaké fázi jsou přípravy?

V listopadu jsme byli týden zavřeni ve studiu. Máme ten luxus, že tvoříme a nahráváme zároveň, a po týdnu jsme zjistili, že už máme hotových sedm věcí. Tak jsme s kapelou zkonstatovali, že to byl mimořádně plodný týden, a myslím, že takových pět písniček z těch sedmi zůstane. Protože ty se mi motaly v hlavě celou cestu sem z Ameriky. Myslím, že ta deska bude v duchu typického Teamu. My neřešíme, jakým směrem se budeme ubírat, řešíme jednotlivé písničky. Když je písnička dobrá, tak je nám jedno, jestli je to reggae nebo tvrdý rock, když se v té poloze cítíme přirozeně a písnička je opravdu dobrá, tak to bez problému dáme na desku. Předchozí album Sedem je hodně odlišné od Mám na teba chuť. Je to podle mého názoru hudebně jedna z našich nejlepších desek, je hodně muzikantsky vybroušená, ale zároveň je komerčně nejméně úspěšná. Ať chci nebo nechci, Team dělal vždycky jednodušší hudbu než na Sedmičce a toho by se měl držet, protože tak ho chtějí fanoušci. A pokud budeme chtít dělat něco složitějšího, pak to bude na sólových projektech.

Kdy se nová deska objeví?

Měla by se objevit letos na konci roku, v říjnu nebo v listopadu. Přes zimu budeme na desce pracovat, v létě budeme míchat, na podzim deska vyjde. V roce 2005 pojedeme velké turné, a pak konečně skončíme. My jsme ještě nikdy nechtěli skončit, všechny kapely už párkrát skončily, takže teď bychom to asi měli tvrdit my.

Psáno pro časopis Muzikus