Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd

V dalším díle našeho nepravidelného seriálu o zákulisních pozicích vám přinášíme rozhovor s belgickým fotografem jménem Tim Tronckoe. Tento mladík je úžasným příkladem kariérního růstu mezi elitu metalového žánru. Ale v našem povídání jsme se dostali i k módě, osobnímu rozvoji a vtipným situacím s rockovými hvězdami.

Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd
Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd

Jak ses dostal k fotografování? Absolvoval jsi nějaká studia, nebo buduješ kariéru jako hobby?

Začal jsem fotit, protože miluji vizuální stránku věcí. Rád si prohlížím fotky nebo videa, a proto bylo přirozené, že jsem se na jejich vzniku chtěl podílet. Opravdu miluju sledovat proces, jakým tyto věci vznikají. Nyní, když jsem dostal příležitost vzít věci do svých rukou, šel jsem do toho.

Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd
Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd

Která spolupráce byla zlomová a posunula tě k těm největším hvězdám v oboru?

Řekl bych, že nejvíce dveří pro mě otevřeli Slayer. Když mi bylo nabídli, abych nafotil jejich nejnovější sestavu jako první profesionální fotograf, byl jsem více než nadšený. Navíc se s nimi výborně pracuje.

Vedle hudby často fotíš i módu. Co tě baví víc?

Ve skutečnosti miluju obojí. Dokud můžu dát své kreativitě volný průběh, pak jsem šťastný. Když se však nabídne možnost kombinovat oba světy dohromady, pak jsem vysloveně nejšťastnější.

 

Jaké jsou tvé budoucí plány? Existují i nějaká odvážnější přání, fotit ještě něco jiného kromě hudby a módy?

Nikdy nepřestávám snít. Chtěl bych pracovat s významnějšími jmény v žánru. Ne abych se choval jako bláznivý fanda, protože přesně takový nejsem, ale abych posunul svou kreativitu na další úroveň a svou práci sdílel s větším počtem lidí. Pro mě to totiž není podtatné to, koho fotím, ale spíš to, že můžu ukázat lidem, co nikdo jiný neviděl.

 

Které osobnosti byly v počátcích tvou největší inspirací?

Největší inspiraci čerpám z prací módních fotografů typu Annie Leibovitz, Tim Walker nebo David Lachapelle. Jsou to jen někteří z mnoha, ale jejich nápady a styl jsou obdivuhodné.

Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd
Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd

Jak se snažíš rozvíjet jako fotograf dnes?

Je opravdu těžké držet tempo s dnešními podmínkami. Každý očekává více práce za méně peněž. Nikdy bych však nepřekročil určitý práh. To raději odmítnu kšeft, který mi nevyhovuje, než bych dělal něco, pod co bych se styděl podepsat.

 

Která spolupráce byla nejlegendárnější?

Řekl bych, že spolupráce s Dee Sniderem z Twisted Sister byla nejdrsnější. (smích) Jednou pak přišel ke mně a pogratuloval mi k nejlepší portrétní fotce, kterou kdy kdo pořídil. To mě dojalo a připomnělo mi to, proč tuhle práci dělám.

 

Na druhou stranu, kdy tě nejvíce potrápil?

Abych řekl pravdu, nikdo nebyl problematický, a pokud ano, nevadilo by mi to. Aspoň by mě to udržovalo v pozoru. Na druhou stranu, pracovat s Immortal před mnoha lety, byla opravdu výzva. Od té doby jsme však s frontmanem, který si říká Abbath, pracovali mnohokrát.

 

Pořád cítíš adrenalin, když fotíš naživo?

To si piš, že ho cítím, když jsem před pódiem. Chci totiž pořídit ten nejlepší snímek, jaký kdo z daného vystoupení uvidí . Tečka. Proč bych v tomhle oboru vůbec byl? Pokud nechceš být nejlepší, nemáš v tomhle byznysu co dělat.

 

Jaký typ foťáku a objektivu používáš?

Jsem věrným uživatelem značky Canon. Všechno fotím se svými dvěma modely 5D Mark III a třemi objektivy 24-70/2,8, 70-200/2,8 a15/2,8. Ale technická stránka věci mě moc nezajímá. Já se víc zajímám o estetickou stránku.

Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd
Tim Tronckoe - Metalový objektiv hvězd

V jakém programu upravuješ fotky?

Používám jak Adobe Photoshop, tak Lightroom.

 

Jaký byl tvůj nejšílenější zážitek během živého vystoupení?

To muselo být během koncertu Delain, kde mi málem spálili obočí svými neohlášenými pyrotechnickými efekty.

 

Jak přistupuješ k aranžování fotky? Počítám, že si musíš vytvořit vztah na osobní úrovni, abys pochopil osobnost každého umělce a dopřál mu nebo jí přirozený pocit.

Přesně tak! Vybudovat si osobní vztah je něco, po čem jdu především. Je to velice užitečné. Někdy na to není moc času, ale pokud tam je sebemenší šance, začnu mluvit první.

 

Jsi otevřený nápadům klienta v rámci pozadí, postavení a celkové kompozice?

Většinou vše stavíme na přání klienta. To je nejčastěji bod číslo jedna. V drtivě většině mám naprosto volnou ruku, což je paráda, ale základní kámen se opravdu hodí.

Psáno pro časopis Muzikus