TIP - DCL - 90 Drop Clutch

TIP - DCL - 90 Drop Clutch
TIP - DCL - 90 Drop Clutch

Někdo tomu říká čepička, někdo prostě šroub a někdo zase držák na horní činel. Prostě je to ten "bazmek", který drží horní činel u hihaty a tím umožňuje její poslání. O tom, jak je taková věc nepostradatelná, se jistě přesvědčil již nejeden bubeník, kterému tato drobná součástka "odešla" (kdo měl někdy, co dočinění s hardwarem Amati - vzhledem k použitému materiálu spíš "softwarem" - jistě zažil, nakolik může zkomplikovat život stržený závit na utahovacím šroubu.) Dnešní výrobky tohoto druhu jsou již naštěstí trvanlivější. Nicméně poté, co jsem začal používat dvojšlapku, narazil jsem na další problém s touto součástkou. Jak hrát dva kopáky a současně zavřenou hajtku. Řešení pro majetnější je samozřejmě druhá hi-hat. Já jsem tuto možnost neměl, tak mi nezbývalo než si vždycky vyšetřit trochu času a příslušný šroub během hraní povolit a zase utáhnout, což je dost nepohodlné a hlavně se málokdy povede nastavit stejný zdvih. Na tento problém, který jsem zřejmě neměl jen já, zareagovala firma Pearl svým produktem Drop Clutch.

Skládá se tento ze dvou částí. Spodní je v podstatě starý známý držák, který se liší jen tím, že nemá utahovací šroub a tím pádem se i s činelem pohybuje po tyčce volně. V tom ho usměrňuje díl horní, na němž je utahovací šroub a hlavně jakási páčka se zobáčkem napružená tak, aby spodní část i s činelem spolehlivě udržela.

Ovládání je stejně snadné jako celý nápad. Potřebuješ "sklapnout" - stačí jeden úder paličkou navíc do již zmíněné páčky. S tím jsem měl zpočátku problémy, ale velmi rychle se na to dá zvyknout. Ke zpětnému uvedení do normálního hihatkového provozu stačí sešlápnout - napružený zobák se zaklovne a pustí, až když dostane další ránu. Být v teleshoppingu, napadá mě fráze "Je to tak snadné!!!" a hlavně za tento komfort zaplatíte o pouhé dvě stovky víc oproti standardu (v Praha Music Center 640 Kč), což si může dovolit snad každý.

Psáno pro časopis Muzikus